用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 23-24k1譚歐陽少芳(歡迎師兄師姐家長分享校園生活) ...
go

23-24k1譚歐陽少芳(歡迎師兄師姐家長分享校園生活) [複製鏈接]

Hi,有譚歐陽少芳offer一齊傾
   0    0    0    0

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

有譚歐陽AM offer

收左k1 am offer

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ;fid=475&page=7
我建議可以從最古老一個帖子爬文一下
就可以比較了解學校的強項和弱項

你哋交左留位費未?

回覆樓主:

如果冇錢呢間嘢先會考慮
而且所謂嘅語景只係因為有太多南亞印巴人

回覆 Carrie827 的帖子

Hi,你小朋友而家讀邊間幼稚園或者小學呀?咁睇來你小學陳守仁,林文燦都唔會考架啦

facialma 發表於 23-1-14 17:35

Hi,你小朋友而家讀邊間幼稚園或者小學呀?咁睇來你小學陳守仁,林文燦都唔會考架啦 ...

你想入林文燦??

Carrie827 發表於 23-1-14 16:54
如果冇錢呢間嘢先會考慮
而且所謂嘅語景只係因為有太多南亞印巴人

我認識的家庭裡面有:劏房,馬會會員,小老闆,中學校長
我唔認識大部分其他人,但是估計一半人住黃埔花園

香港的印度人中產的不在少數
譚歐陽的小朋友唔會因此學到南亞口音

保良局不少資源,譚歐陽算是保良局比較照顧的幼稚園
譚歐陽考小成績算是免費幼稚園裡面比較不錯

Azzurro 發表於 23-1-25 18:19
我認識的家庭裡面有:劏房,馬會會員,小老闆,中學校長
我唔認識大部分其他人,但是估計一半人住黃埔花園 ...

所以咪話冇錢就會考慮

回覆 Azzurro 的帖子

有睇您之前的譚歐分享,好細心同詳細好有用
剛剛收到譚歐offer , 都15/16

facialma 發表於 23-1-14 17:35

Hi,你小朋友而家讀邊間幼稚園或者小學呀?咁睇來你小學陳守仁,林文燦都唔會考架啦 ...
各取所需,唔使理D有錢人啦,傾返間學校仲好啦

有冇考慮中文要自己教?
小朋友讀完能否能操英語就真睇自己做化。
呢間老師會少D愛心,朋友告知家長會同老師少d交流,可能雙語學校風格做咩都要快手快腳😅,但保良局係好既

ifcsir 發表於 23-2-12 01:47
各取所需,唔使理D有錢人啦,傾返間學校仲好啦

有冇考慮中文要自己教?

我覺得愛心多少不應該和:老師家長日和家長交流多少掛鉤呢
一年兩次家長日,老師一天對幾十個家長,其實個個家長差不多
除非家長主動提問題,否則老師也顯累
當然也有幼稚園會更詳細有口頭報告反映比每一個家長(譚歐陽很明顯是沒有的)

我期待老師平常對我小朋友好就夠
平常有嚴重問題我會直接打電話去學校,小事情會寫每天的家課冊
我自己一年到頭幾乎不會找學校。。。客觀來說幼稚園老師很累的

家長日有些家長確實可以一分鐘搞掂
可能我自己比較上心,預備了很多問題,我會問夠為止
你會發現譚歐陽一個現象,就是華人家長不會找印籍老師說話,印籍家長不會找華人老師說話
這樣的話家長會損失很多。。。

我另外一個小朋友也是讀譚歐陽(我的身體很誠實。。。)

有些家長合適譚歐陽的配套,發揮不錯
也有不少不合適,發揮不好
你看升小結果係相對兩極化的

祝你找到合適的學校!
‹ 上一主題|下一主題