用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF -Y2
go

[小學] ESF -Y2

純粹都想呻下:
今日收到DC rejected. 是第二次面試失敗。我都不知點解咁難考,剛6月時,細佬一拍即入。相比,哥哥困難重重。

第一次,哥哥拼音不得,讀吾到書結果fail. 我們用左半年去上拼音堂及伴讀,一邊返傳統小學一邊學英文,結果都是失敗。我冇勇氣再申請了。

又吾是沒有語境,全家講英文,爸爸又吾是中國人,求救有冇人知:PYP 2&3年班的標準是咩?

Jen_Rowen 發表於 22-12-13 21:11
純粹都想呻下:
今日收到DC rejected. 是第二次面試失敗。我都不知點解咁難考,剛6月時,細佬一拍即入。相 ...

呢間不是有EAL嗎?可否問吓今次面試失敗原因?如果真係好想轉入,建議離開傳統小學直接讀有EAL的IS。畢竟傳統小學會令小朋友習慣用廣東話思考,影響佢發揮。
加油!世上無難事,只怕有心人!

我發左電郵問了,我地估計是寫或short story 出左問題。但都是估。正常我仔在家全英(爸爸西人,有菲姐姐冇長輩同住),應該對答沒問題。但第二次都是咁。
我今晚即申請埋美國國際學校,等消息。但最想知,夠竟差咩?

mandy_ng207 發表於 22-12-13 21:58
呢間不是有EAL嗎?可否問吓今次面試失敗原因?如果真係好想轉入,建議離開傳統小學直接讀有EAL的IS。畢竟 ...
I believe DC's EAL programme is only for Years 7 and above.

當時2個一齊報,1個收左一個不收。已分開送返學半年了諗住挨埋呢個聖誕,點知⋯又要等半年後先可以再申請. 我而家報住其他國際學校先,等時間再插班。但主要是想知佢要識寫程度去到邊?我仔都已是native speaking

純粹都想呻下:
今日收到DC rejected. 是第二次面試失敗。我都不知點解咁難考,剛6月時,細佬一拍即入。相 ...

Y2前先係考語境native speaking 有優勢
Y2開始要考reading writing
愈高年班愈重視reading writing,有D學校中學連oral都廢事考
在LS教英文的方法唔掂,其實LS好多人都係出面自己又補writing 又oral(佢哋叫興趣班),無謂再係LS浪費時間,而家即刻插入一間有ESL的IS, 或任何一間肯收的IS新校,再留在LS的英語距離只會愈來愈遠,如果要自己keep英文又要花大量時間金錢愈攪愈忙。
另外你真係要keep住閱讀,在IS自細開始已經天天有reader,到Y2 reading level 起碼要ORT 7-11, 但在IS 好多小朋友其實已經睇緊chapter book 了。
Y2writing 寫野起碼一段仔,用字句式唔好咁刻版(好似LS textbook咁),phonics 已經教完七七八八。

純粹都想呻下:

你小朋友是插Y3?
我仔當年也是考Y3插班(下學期),果時考zoom所以我知內容,可分享一下:
1. 英文閱讀理解,約100字,老師叫佢讀完篇文章,然後回答問題。答案除咗「時地人」嗰啲可以在文章內搵到嘅資料外,亦會問少少理解(例如小紅帽故事,點解柴狼最後唔見咗?)
2. 英文作文:俾一條題目自由發揮,無圖片的,內容重創意多於grammar,我仔當時用15分鐘大約寫咗60字。佢條題目係一班小朋友去行山,佢就寫某個同學跌咗落坑渠,跟住有一個同學笑佢,佢就爬起身,到另一個又跌咗落坑渠,etc…我好記得個老師話鍾意佢篇文,我先睇吓寫乜,睇完真係呆左=0
3. 數學:老師問我仔20內加減數,用英文問,計完答案之後要解釋點樣計到,都係用英文答。
考之前admissions有叫我仔準備一份習作介紹俾面試老師聽,不過我仔去到present 習作部份已經得返少過10分鐘,老師係咁以問咗兩句就完咗。
我仔都算native speaker,佢閱讀唔叻,好彩佢以前學校都比好多機會佢寫作。

插班Y2 咋。但來緊要預備考Y3

純粹都想呻下:

DC 即愉景灣?
即插哥哥去DBIS 解決左接送問題先
唔好再讀本地 本地英文就算writing都幫唔到你去考IS
送曬兩個入愉景灣返學再見步行步

Max20080525 發表於 22-12-14 12:28
DC 即愉景灣?
即插哥哥去DBIS 解決左接送問題先
唔好再讀本地 本地英文就算writing都幫唔到你去考IS

是未搵導師教都解決吾到?其實我打左去問校長,希望透露失敗原因,或比d建議我地。而家好努力搵緊其他學校啦

Jen_Rowen 發表於 22-12-14 12:31
是未搵導師教都解決吾到?其實我打左去問校長,希望透露失敗原因,或比d建議我地。而家好努力搵緊其他學校 ...

你話佢閱讀唔到 可能進度未到 都係要全力追架啦
盡快考其他IS 最好有EAL suppport 重視閱讀

Max20080525 發表於 22-12-14 12:45
你話佢閱讀唔到 可能進度未到 都係要全力追架啦
盡快考其他IS 最好有EAL suppport 重視閱讀
...

半年前是無法閱讀。半年內我地伴讀加好多phonic 堂,佢睇書大部份都讀到理解到。但半年前沒有筆試,所以吾知而家要考筆試,佢都可以寫到2-3句或一小段。但要作文就有難度(因為剛小一先學)。

Jen_Rowen 發表於 22-12-14 12:48
半年前是無法閱讀。半年內我地伴讀加好多phonic 堂,佢睇書大部份都讀到理解到。但半年前沒有筆試,所以吾 ...

咁樣佢一定要插班IS小學先,DBIS係好選擇,佢哋同DC、RC 有聯校活動,可能校長間都認識的

半年前是無法閱讀。半年內我地伴讀加好多phonic 堂,佢睇書大部份都讀到理解到。但半年前沒有筆試,所以吾 ...

因為year 1 小朋友都寫到好多 講緊0.5 page以上
收得插班一定會難過原班升
咁可能真係writing 同reading 跟唔上
考慮下DBIS 讀住先? 起碼兩個小朋友同一地點返學先,一定要入IS浸
去到本地小二中文只會難度更大

可能是閱讀出了問題。當年我小朋友插班入QBS year 2 , 插班成功後就做了個inCas Assessment, 出黎結果Reading係48個月ahead of chronological age.  

閱讀理解答唔答到HOT問題?

也可能是讀LS關係。我小朋友當年是由另外一間IS轉過去,佢Year 1已經要做project,寫已經寫到很多了。

更新:小朋友終放入左另一間國際學校,等半年後再插Y3.

回覆 Jen_Rowen 的帖子

Congratulations!! 👍🏻

Jen_Rowen 發表於 23-2-15 09:37

Congratulations  

Jen_Rowen 發表於 23-2-15 09:37

恭喜!
插Y3會更注重reading和writing, 練多啲

到時再睇下仲要吾要插班及㨂邊間將另一位插班一起。