用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可否分享幾間中學,中四選科情況? ...
go

請問可否分享幾間中學,中四選科情況? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

坑真、聖馬可、中婦、港島民生、中基
想知中四選科安排,套餐定散餐?競爭及自由度如何?
加多條問題: 每科有quota嗎?多人想讀某科會加開班,定派次選?

謝謝分享

2    0    0    0

中基應該係散餐。 有高中同學他分享選科係物理搭地理呢個組合。 選科安排應該係按成績名次先後次序選科。但如果太少人選就會開唔成科

Charlotte_mom 發表於 22-12-12 12:04
坑真、聖馬可、中婦、港島民生、中基
想知中四選科安排,套餐定散餐?競爭及自由度如何?
謝謝分享

聖馬可,食散餐成績為選科次序
M1 M2各30名,數學成績定能否修讀

回覆 秋思 的帖子

唔好意思,請問食散餐係咪即係任選?上星期聽講座,st.mark中四好似係固定咗幾個套餐,唔知我有冇記錯

yeungmanting 發表於 22-12-13 21:28
回覆 秋思 的帖子

唔好意思,請問食散餐係咪即係任選?上星期聽講座,st.mark中四好似係固定咗幾個套餐, ...

我理解散餐係按成績排名揀3 rounds(數延另計),其實就算你揀都有人提你邊樣唔食得(會肚痾)。
咁缺老師嘅情形下任食好奢侈㗎喎!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

中婦按總成績排優先次序派科, 有同學文、理、商各一科都有,  M2就一定要數學好才可以揀

醒目開學勳章 王國長老

vkyu 發表於 22-12-13 18:14
中基應該係散餐。 有高中同學他分享選科係物理搭地理呢個組合。 選科安排應該係按成績名次先後次序選科。但 ...

謝謝,因為最近有中基家長聽完中四選科講座,話「百幾科任選」。我想知係咪真係夠人就開班?就算以前學校無開辦嘅冷門科?
按成績選科,又即是每科有無quota呢?定多d嚟密d手開多幾班?

醒目開學勳章 王國長老

秋思 發表於 22-12-13 21:06
聖馬可,食散餐成績為選科次序
M1 M2各30名,數學成績定能否修讀

其他科目有quota嗎?謝分享

醒目開學勳章 王國長老

7-seven 發表於 22-12-13 22:03
我理解散餐係按成績排名揀3 rounds(數延另計),其實就算你揀都有人提你邊樣唔食得(會肚痾)。
咁缺老師 ...

會肚痾

醒目開學勳章 王國長老

yuenheimama 發表於 22-12-14 10:05
回覆 Charlotte_mom 的帖子

中婦按總成績排優先次序派科, 有同學文、理、商各一科都有,  M2就一定要數學好 ...

請問每科有設quota嗎?定額滿爭唔贏就會派次心水?
謝分享

Charlotte_mom 發表於 22-12-14 11:09
會肚痾

正正就係你講嘅quota問題總會得到「善意」提醒好多學校聲稱人人可3X,大部分學生可以揀到心水科,到DSE人均達6.5科嘅學校又唔多。即係一半以上需要drop科,我諗除咗自己讀唔掂,學校一定會「勸退」一部分。

Charlotte_mom 發表於 22-12-14 11:08
謝謝,因為最近有中基家長聽完中四選科講座,話「百幾科任選」。我想知係咪真係夠人就開班?就算以前學校 ...

多d嚟密d手開多幾班

有咁好就真值得讚.可惜現實不多.

回覆樓主:

視藝x音樂x體育

醒目開學勳章 王國長老

7-seven 發表於 22-12-14 12:17
正正就係你講嘅quota問題總會得到「善意」提醒好多學校聲稱人人可3X,大部分學生可以揀到心水科 ...

有得揀3x仲有選擇可drop,都叫試過再揀。如一開始揀2x就無回頭路了

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 22-12-14 12:25
多d嚟密d手開多幾班

港同係,我都知係俾錢買選擇,津校未必有咁嘅彈性
津校的話,如果熱門科目肯開多1-2班都好丫

Charlotte_mom 發表於 22-12-14 12:32
有得揀3x仲有選擇可drop,都叫試過再揀。如一開始揀2x就無回頭路了

agreed!不過又有人覺得既然最尾都係2X,就無謂嘥時間

Charlotte_mom 發表於 22-12-14 12:34
港同係,我都知係俾錢買選擇,津校未必有咁嘅彈性
津校的話,如果熱門科目肯開多1-2班都好丫
...
我個人反而唔係好在乎熱門科目.覺得田忌賽馬重要啲.

可能自己當年各科平均吧.在現今選考計best 5(6)制度下,避開熱門科幾好丫(個別專業有科目限制無得避無計)

7-seven 發表於 22-12-14 12:39
agreed!不過又有人覺得既然最尾都係2X,就無謂嘥時間
一樣米養百樣人,觀點與角度.

我係贊成多選,實在唔得再算.包括M1/M2

Charlotte_mom 發表於 22-12-14 11:08
謝謝,因為最近有中基家長聽完中四選科講座,話「百幾科任選」。我想知係咪真係夠人就開班?就算以前學校 ...

我覺得應該冇百幾科任選
我個仔而家中二, 之前係參加左家教會的家長聚會有家長問阿高中同學仔而家修讀邊科得到既消息

Quota 我就覺得一定有。

還有他們說英國文學呢幾年因為太少人報都開唔成。

medicine 發表於 22-12-14 12:50
一樣米養百樣人,觀點與角度.

我係贊成多選,實在唔得再算.包括M1/M2

從來都係有得揀先係老闆。主要係所處角度唔同吧?3X、4X都係前列生特權。能力唔達夾硬修多一科又的確算係負纍。
‹ 上一主題|下一主題