用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中史好多野記
go

中史好多野記

升上中一後,好似最多野温是中史科,又難入腦,你們點温?有什麼心得?

當故事書, 或者打機甘睇就好易入腦

2jkidsfather    發表於 22-12-12 16:23

katrinamama 發表於 22-12-11 21:26
升上中一後,好似最多野温是中史科,又難入腦,你們點温?有什麼心得?

我仔中三,考試過百頁內容, 因課本編排麻麻, 佢要整合不同時間和事件, 次序唔亂先背到, 我就盡所能解說下。因需時最長, 所以早些開始準備。

用mindmap

katrinamama 發表於 22-12-11 21:26
想當年,我在中四中五沒有報讀中史,但在 A Level 報讀中史,結果中史獲得 A。
我覺得中史不難,只要釐清脈絡,從政治、社會、民生等分析,便能記到。但是,中史哲學思想真的比較難。

反而想問地理你哋點溫?

呢啲真係好個人,我個仔好鍾意中史,佢連串故事內容好似聽故仔咁唔使怎溫都好ok,但化學完全冇興趣,亦係講嘅唔識溫

我家本身中文弱與英文,所以中史第一個term考試也是臨時用了很多時間溫習,於是第二term開始每週末用半個鐘溫習一週的學習內容,同時還要用10分鐘溫習上上周的內容,反而到大考時所用時間減少成效良好,可以參考forgetting curve的規律

回覆樓主:

好講小朋友對歷史有冇興趣,我仔就對歷史最有興趣,佢溫書會一邊溫一邊做筆記,幫助記憶,課餘都會多睇歷史書幫助做歷史資料題。託賴而家中二,中一二考試測驗都中西史可以排到級頭

2jkidsfather    發表於 22-12-23 19:17

西瓜包 發表於 22-12-14 15:14
呢啲真係好個人,我個仔好鍾意中史,佢連串故事內容好似聽故仔咁唔使怎溫都好ok,但化學完全冇興趣,亦係 ...

我囝跟你囝完全相反, 喜歡化學, 對中/西史要背誦的科目提不起興趣.