用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
樓主: 快樂火雞
go

今年考小過程的總結同反思  

jbbmom 發表於 22-12-11 10:30
回覆 西瓜包 的帖子

我諗係唔同家長對夠同唔夠既標準/定義唔一樣掛

大風氣就係咁

西瓜包 發表於 22-12-11 10:25
真係好奇LH學校英文已經夠?唔需外補?但眼見幾間大少少補習社好多LH學生,我親戚好多年前考到男拔讀SC, ...

我當年有俾囝玩下drama囉

adriantai 發表於 22-12-11 10:31
點為之夠?睇家長要求jar.
學術就無太大需要

即係流利同鬼佬溝通冇問題,考劍橋14-15 盾咁囉

西瓜包 發表於 22-12-11 10:25
真係好奇LH學校英文已經夠?唔需外補?但眼見幾間大少少補習社好多LH學生,我親戚好多年前考到男拔讀SC, ...

SC, LH講英文一般都好叻,但到咗寫同睇係另一回事,好靠返屋企溫習,如果家長冇時間,就要外補。

happymeme 發表於 22-12-11 11:04
SC, LH講英文一般都好叻,但到咗寫同睇係亦一回事,好靠返屋企溫習,如果家長冇時間,就要外補。
...

多謝中肯評論

happymeme 發表於 22-12-11 11:04
SC, LH講英文一般都好叻,但到咗寫同睇係亦一回事,好靠返屋企溫習,如果家長冇時間,就要外補。
...

所以都係睇家長要求,我囝睇Ok,寫完全吾得。我覺得無問題~

jbbmom 發表於 22-12-10 16:08
個人覺得面試表現重要過一切, 不過都聽過spcc Spb call waiting 時會call 左skh既學生先, 我先知原來spcc都 ...

同意面試表現最重要

我仔就係k2 去見人張report card 嚇死人 睇完份report 你會覺得佢係文盲個種,完全零cert

我地只報一線學校,報得唔多但大部分都有2nd in  最後都有男校offer 同其他offer

我有feedback 過俾幼稚園校長聽好明顯d 學校無睇過佢成績表  

jbbmom 發表於 22-12-11 10:04
回覆 adriantai 的帖子

都係, 聖公會真係勁難入, 只有一間
SKH的收生標準同LH唔同,有宗教分,對超大還有FTM的偏好低d。所以有些雙職家庭,或者四月打後的小朋友會入到SKH,而入唔到LH 但對超大來講SKH的難度高於LH

Vana 發表於 22-12-11 11:49
同意面試表現最重要

我仔就係k2 去見人張report card 嚇死人  睇完份report 你會覺得佢係文盲個 ...
其實portfolio好多野係無用功,不一定有學校想見到的。

alfredshw 發表於 22-12-11 03:26
Deleted
點解要delete呢,其實尼度還有很多默默看帖的家長。
我都希望大家明白考小不是只有面試那一下。
有時有無offer真係無關小朋友的表現事,表現好未必有,表現差未必無

西瓜包 發表於 22-12-11 10:12
LH嘅面試班都好強,怎解有啲家長仲要外補呢

外補好個人,我仔當年無,唔係佢叻,係因為家姐係抽獎入小學,當年咩都無學,加上我懶又呢方面咩都無研究,好自然就跟家姐乜都無學,淨係參加童軍

我覺得LH 面試班好好,雖然唔係太多堂,但我覺得刚好,等小朋友了解面試係咩一回事,但又唔駛過份操練,保留小朋友自然同童真一面

我覺得LH 面試班幫左我仔好多,因為我地真係無再上其他,其他課程都好,我其實好多謝LH  

Vana 發表於 22-12-11 12:10
外補好個人,我仔當年無,唔係佢叻,係因為家姐係抽獎入小學,當年咩都無學,加上我懶又呢方面咩都無研究 ...

LH就係比到家長想要嘅嘢,所以大家都想入,佢都係我唯一會打開銀包嘅私幼

快樂火雞 發表於 22-12-11 12:00
其實portfolio好多野係無用功,不一定有學校想見到的。

唔係絕對嘅冇用,去到2nd in .因為申請表有一欄要填課外活動,當你乜都冇空係度同其他有填,你自己都會揀有cert果個啦。

我利申就係冇cert 覺得唔夠好,人哋贏係正常

西瓜包 發表於 22-12-11 12:20
LH就係比到家長想要嘅嘢,所以大家都想入,佢都係我唯一會打開銀包嘅私幼
...

比到主力考小家長想要既野,認同~

同埋我仔前排返去,已經畢業離開左幾年仲帶住口罩,校長老師書記都仲一眼認得佢叫得出佢個名

adriantai 發表於 22-12-11 12:39
比到主力考小家長想要既野,認同~

同埋我仔前排返去,已經畢業離開左幾年仲帶住口罩,校長老師書記都仲一 ...

比得錢讀私幼無非想考1線小一,當然想讀間升小成績亮麗嘅私幼啦

西瓜包 發表於 22-12-11 12:43
比得錢讀私幼無非想考1線小一,當然想讀間升小成績亮麗嘅私幼啦

吾係全部人

adriantai 發表於 22-12-11 12:55
吾係全部人

但入學果刻大部分人都會覺得自己得嘛,只係結果未如理想而已,名校都會有人排尾啦,老實講我見過名校排尾果啲都好醒架,不過大多數人唔信囉

西瓜包 發表於 22-12-11 12:59
但入學果刻大部分人都會覺得自己得嘛,只係結果未如理想而已,名校都會有人排尾啦,老實講我見過名校排尾 ...

有D一早已經決定跟哥哥姐姐間小學,或者有25分

西瓜包 發表於 22-12-11 12:59
但入學果刻大部分人都會覺得自己得嘛,只係結果未如理想而已,名校都會有人排尾啦,老實講我見過名校排尾 ...

點會唔信? 我都見過名校排前有啲好蠢囉

adriantai 發表於 22-12-11 13:04

點會唔信? 我都見過名校排前有啲好蠢囉

名校排前應該唔會嘅,只可能冇咁靈活貫通事情而已吧