用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
樓主: 快樂火雞
go

今年考小過程的總結同反思   [複製鏈接]

Darklady 發表於 22-12-13 17:29
我小朋友舊年有一線私正取offer + 近年被坊間家長視為為神校私校正取offer~

亦闖入神校second in

好奇問下,既然不看,又為什么要人填?無謂浪費大家時間?

回覆樓主:

什麼校又點 一出生命運已有初步定案,你可以話我迷信,但實在名校都有白痴,殺人犯,淫魔(現在做大官,當年未婚生仔),

我自問公屋仔,讀垃圾小學中學,會考12分,夾硬升中六,但現在都叫專業人士,年薪過百,但唔係醒,只係有點幸運,可能你話我讀名校可以會高一兩格,但唔會多好多,命運已定,後天只係一點幫助

仲淹范 發表於 22-12-14 19:01
什麼校又點 一出生命運已有初步定案,你可以話我迷信,但實在名校都有白痴,殺人犯,淫魔(現在做大官,當 ...

你,百中無一

有讀書,畢業十幾年後年薪百萬不難

有二類留言可以唔使理。面對一啲理性分析嘅時候,一啲商家為咗反駁就攞自己嘅個人"經驗 " (例如: 我識好多LH學生家長父母唔係校友都入到神校) 或者毫無統計代表性的例子(神校都有收券校學生喎),對於呢啲無從稽考嘅創作及以偏概全的留言,可以唔使睇。 記住,喺呢度睇嘢太上心分分鐘害死自己小朋友及嚴重破壞親子關係。

alfredshw 發表於 22-12-15 00:35
有二類留言可以唔使理。面對一啲理性分析嘅時候,一啲商家為咗反駁就攞自己嘅個人"經驗 " (例如: 我識好多L ...

什麼是言論自由?你話唔理冇人迫你

想講什麼神校又點?神校考尾自尊冇晒,唔洗夾硬嚟,命運已經大致決定;係乜出生果日已經有定數

回覆 仲淹范 的帖子

關言論自由乜事? 我有邊句說話唔準人講嘢。 我建議人唔好理嗰一類留言都唔得?funny

言論自由包括尊重人地的意見,叫人地唔理;基本上冇腦先會跟你

chloe_b 發表於 22-12-13 15:16
其實我後尾同返o係直私做老師/PTA既朋友傾返,佢地都係話一定睇地址。我小朋友後尾考插班入直私,佢話無同 ...

係會睇地址。

名津叩門來講,係一次自主揀學生機會,marginal case 會睇埋地址,揀一個覺得比較all round 無麻煩既學生。

直私要睇級數,好top 個d睇除左睇表現,都要睇屋企有無stable income 去support 學費,佢地只會私樓vs公屋,唔係山頂vs山腳。當然,以面試表現優先。

唔top 既直私,call 人都call 到9 月啦,仲講咩地址?

以上,信不信由你。

Azzurro    發表於 22-12-16 10:19

回覆 仲淹范 的帖子

第一,我冇叫,係建議。第二,我冇唔尊重,只係唔認同。第三,言論自由不包括尊重他人意見,尊重他人係個人修養。第四,其他人有冇腦唔需要你判斷,唔好睇得自己咁高

回覆樓主:

1.叫同建議有什麼唔同,
一個通俗,一個書面,玩文字遊戲?

2.你唔認同唔洗叫人或者建議人唔洗睇,仲要講無稽?咁講已經很不尊重
你有幾有稽呀?你有幾理性呀?有什麼數據支持,又有什麼商家反駁你呀?

3.言論自由當然包括尊重他人意見,正如人地回你一句,你既野係不知所謂,無稽,「呼籲」各位唔洗理你,你有什麼感受

4.你咁有理有據,跟左你既人水平有幾高,可見一班

睇番你既留言,唔知做乜15號修改左,但你很肯定的說什麼LH有小孩入到所謂神校,但本身父母唔係校友
你認為呢啲無稽?講老實神校父母可能冇生小孩,或者住唔近,咁點會讀番自己果間,或者本身都唔like 呢間學校

講到個個都靠父母似乎太誇張

另外村校又點呀?得罪你呀?你自己check下村校幼稚園有冇人入到所謂既神校先啦

你可能話果個村校生父母係所謂既神校校友,咁你岩晒

回覆 快樂火雞 的帖子

呢間要填埋父母公司名同公司地址

sonokosy 發表於 22-12-17 11:57
回覆 快樂火雞 的帖子

呢間要填埋父母公司名同公司地址
我都唔係好明填嚟做乜,好似over左

adriantai 發表於 22-12-14 12:39
講真,我當年考完小一從來無反思(缘份遊戲一場),亦吾覺得俾我重讀幼稚園3年就會入到某校。

當然,如果家 ...

認同呀,考小真係一次緣份遊戲

回覆 仲淹范 的帖子

編輯留言改下啲錯字你都可以諗成係星球大戰。 仲要打咁大篇嘢 青筋暴現,打手真係唔易做,真係辛苦曬。

這個星期男女拔都出結果了。
希望大家有個快樂聖誕。

快樂火雞 發表於 22-12-10 15:50
踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...
很開心在EK看到真心分享的家長,很像想當年我自己的感覺
祝你未來一年小朋友健康成長

回覆 快樂火雞 的帖子

完成了男神/女神的派彩,我覺得我都可以過來人身份分享下自己感受,讓未來考小既家長作參考:
1)幼稚園評估: 我家小朋友的評估K1-K2 是全部最高分嗰個column, 但我覺得並無幼稚園會比好低分小朋友,根本可能全班90%都係咁高分(但我唔知,因為從來唔會問人);甚至乎私幼更加唔會評得差,等小朋友考唔到學校(咁咪即係倒自已米),所以呢方面真係好難評論。

2)獎項:我家小朋友完全無任何獎項/cert ,所以我並不認為呢樣係重要;身邊有其他朋友跑好多獎牌/cert(數學/美術/音樂) ,但與考小成績並不成正比。所以如果真係有興趣參加,想俾個目標,鼓勵小朋友努力爭取成績,我覺得無所謂,開心便可,但唔需要「跑數」咁去追求。

3)地址:我家地址不是高級地段,亦都有些係超出校車範圍,但仍然係正取offer!

4)   小朋友是讀龍校,有港同/CKY/TSL 二面(TSL 失敗,其他未放榜/未考完), 有其他(港九)傳統名校正取offer ,無報新界/將軍澳直私,有女神正取offer。本身係N無,非教友,父母非校友,無兄姊分。以呢個成績,我夠膽講 - 如果話讀龍校會俾列入黑名單,咁實在太無中生有。

本人絕無意思要強調小朋友有咩offer , 但如果唔講,大家亦難以作參考。我只係想以自身經歷,鼓勵來年考小的家長,不要擔心太多,只需要培養小朋友讀書興趣和習慣,為小朋友準備好中、英、數學術,盡可能培養好溝通說話能力,了解小朋友強弱項,咁應該可以有不錯考小成績。

f00130    發表於 22-12-29 00:10

nman0802 發表於 22-12-28 23:02
回覆 快樂火雞 的帖子

完成了男神/女神的派彩,我覺得我都可以過來人身份分享下自己感受,讓未來考小既家 ...

對,私幼份評估大家的評分其實差唔多。可能個別有考試名次的私幼除外。另外亦認識幾個升讀女神的龍幼學生。我唔認同有幼稚園黑名單之說。

nman0802 發表於 22-12-28 23:02
回覆 快樂火雞 的帖子

完成了男神/女神的派彩,我覺得我都可以過來人身份分享下自己感受,讓未來考小既家 ...
同意呀, 我地都中左女神, 都係N無, 普通打工仔, 又唔係做老師, 又唔係做公務員, 地址都係新界, 唔係高尚地方我地都等緊CKY, 不過就唔去港同了

與其諗咁多原因去說服自己個小朋友入唔到, 不如諗下自己小朋友有咩不足去改善好過啦

回覆 HK-CR7 的帖子

先恭喜你,可能我哋小朋友未來會成為同學呀!
多謝你夠膽…..講出咗我心入面唔夠膽嗰句!

同埋真心…..我之前係BK 爬左好耐文,連10年前嘅都唔放過,真係多謝前人留落好多智慧俾我地後人(咁當然個別資訊正確與否,要自行判斷分析)。所以我希望去到呢個stage ,自身經驗validate 到之後,留到意見俾未來嘅家長作參考分析。
‹ 上一主題|下一主題