用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
樓主: 快樂火雞
go

今年考小過程的總結同反思   [複製鏈接]

回覆 celinechan117 的帖子

相信有些小學會看重kg,有些亦會睇家庭背景,有些較著重面試,而綜合評核既應該更多,再加埋眼緣同運氣…應該好難derive條formula出黎~所以唔覺得有黑名單,但有preferred list絕對正常。而我感覺直同私既收生取向亦有不同(因直不能超派太多),暫時經驗係只要學術不錯(K3下就OK,當然如target某幾間學術型既要再俾心機自己教或外判),聽話坐得定個樣受教既,考私應該會有不錯成績,共勉之

我自已自身經驗覺得地址真係有影響,我自已女當年考10間8間小學,有部份寫我媽既地址(只係二線直私,我填媽公屋地址,因為佢幫我湊),有部分就寫自已個地址。寫自已地址既至少都有waiting(係會出reject信既學校),但我媽既地址就全部收reject
另外in過一間小學,個老師讚小朋友學術好,但係直言話我住得太遠唔會考慮,仲話好可惜(唔知個老師係咪對個個都咁講啦),結果呢間都係得waiting

回覆樓主:

我都有疑問?
屋企住公屋,兩個小朋友讀學券幼稚園,沒有外補,沒有cert,沒有上興趣班,但兩個都係書蟲
大女兩年前考直資,12月細b,只考四間,陳守仁二面止步,禮賢唔收,冇緣直私,好彩最後叩到一線學校
今年,輪到細仔,二月大b,今次上左五堂面試班,考八間,拍片全部rejected,現在等緊tsl和yw結果
大女可能因為細b,如果細仔兩間都唔收,就可能同地址有關了

sandra1004 發表於 22-12-13 13:35
我都有疑問?
屋企住公屋,兩個小朋友讀學券幼稚園,沒有外補,沒有cert,沒有上興趣班,但兩個都係書蟲
大 ...

除左地址,仲有好多因素都唔同喎,好難咁樣得出結論

chloe_b 發表於 22-12-13 11:54
我自已自身經驗覺得地址真係有影響,我自已女當年考10間8間小學,有部份寫我媽既地址(只係二線直私,我填媽 ...

我覺得waiting 同reject 嘅分別性唔算好大,如果說大部分offer vs大部分waiting/reject就有明顯分別

Pancake1005 發表於 22-12-13 14:02
我覺得waiting 同reject 嘅分別性唔算好大,如果說大部分offer vs大部分waiting/reject就有明顯分別
其實我後尾同返o係直私做老師/PTA既朋友傾返,佢地都係話一定睇地址。我小朋友後尾考插班入直私,佢話無同學住公屋,連居屋都少

chloe_b 發表於 22-12-13 15:16
其實我後尾同返o係直私做老師/PTA既朋友傾返,佢地都係話一定睇地址。我小朋友後尾考插班入直私,佢話無同 ...

我覺得敏感咗,真係唔關事。 例如tsl & yw 一個月都係千幾蚊學費,一般家庭都可以effort到。有叻嘅小朋友,點會唔收?應該睇小朋友為主。

我都有疑問?
大 ...
幼稚園對公屋比較敏感,但是直私通常不介意的。
反而係學券有好大機會被直私filter,尤其係收幾千張申請表的學校

我都有疑問?
大 ...

其實學校無咁得閒一收form幾千人就理你住山頂定寮屋,你仲要話八間拍片都reject, 恕我直言應該係你仔表現問題。你話入到final round兩個一樣能力就可能會考慮埋呢點。

我覺得有部分直私會睇地址,原因是如果住公屋,當有官津小學offer時,家長放棄要俾學費既直私,相對機會較大。

我小朋友舊年有一線私正取offer + 近年被坊間家長視為為神校私校正取offer~

亦闖入神校second in
但我地只係住普通地段居屋~~兼零cert零外補(中英數普通話咩都無)零樂器零面試班

考直私唔洗諗得太複雜~面試表現最重要~邊得閒睇地址家長咩職業果d

我都有疑問?
大 ...
yw tsl呢啲咁熱門如果自問唔係好出眾嘅根本唔使諗!
我覺得地址可能有影響但唔係決定性因素

如果真係想考直私買保險嘅, 建議你不如報啲二三線冇咁熱門嘅, 應該唔難攞offer

利申: 考直私遊戲兩年前嘅玩家, 小朋友十分平庸冇學術冇專長, 讀普通唔出名私幼, 地址係深水埗最立雜果幾條街 (如果熟果頭嘅一定知道果頭環境同居民質素一定比公屋差), 結果所有熱門例如三私一直同將軍澳果幾間直資都全軍覆沒, 但都拎到幾個相對冇咁熱門, 但一定讀得過嘅offer

其實都係統計學,中產多栽培小朋友,那入到一線校比例上多啲。

學券零補入到神校係萬中無一。

快樂火雞 發表於 22-12-10 15:50
踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...

據説某些相當出名的幼稚園,他們學生的訓練是以叩門爲主的,也很不受直私歡迎(emoji)(emoji)我小朋友讀,你所講以叩門爲主的幼稚園,今年直私 offer 有不錯的成績(emoji)(emoji)

Jean1769 發表於 22-12-13 16:56
其實學校無咁得閒一收form幾千人就理你住山頂定寮屋,你仲要話八間拍片都reject, 恕我直言應該係你仔表現 ...

考左八間
拍片rejected 左四間
其他面見,
我仔女都十分抗拒拍片,面對镜頭唔肯表現自己
好彩私小都通常派好多offer出嚟,叫做有backup 抽獎

回覆 小野花 的帖子

點解會以叩門為目標?目標是津小?

mariko_chung 發表於 22-12-13 19:14
回覆 小野花 的帖子

點解會以叩門為目標?目標是津小?

我沒有以叩門為目標,當初我想小朋友打好中文基礎,認為進可攻退可守,
如考吾到直私,可叩津小。

到K3 考慮到有機會移民,所以吾想揀太谷嘅小學。

回覆 mariko_chung 的帖子

其實呢個係坊間(特別係EK)對呢間學校既印象…相信唔係學校教學目標
事實上係因為佢無乜升小支援
教學模式係跟傳統小學所以極易適應傳統官津模式
平時多考記性、專心、做卷
結果係相對應考叩門時比一般私幼有少少著數(名氣+學生能力加埋既結果)
但相信其他私幼(target考直私)家長肯操練去叩門可能都有相近效果

回覆樓主:

其實呢2-3年直私應該都有收生問題,我諗應該唔會咁揀地址吧,神級頂級就唔知喇

chloe_b 發表於 22-12-13 15:16
其實我後尾同返o係直私做老師/PTA既朋友傾返,佢地都係話一定睇地址。我小朋友後尾考插班入直私,佢話無同 ...

有啲學校可能真係睇,但音小同sfa應該唔睇,我哋係住公屋,我仔讀卷幼,有呢兩間offer! 我小朋友係超大仔,今年慶幸入左好幾間2nd in,雖然有啲最後waiting,但感恩呀仔有學校取錄,我覺得面試表現影響較大,不過神校應該會睇住址。
‹ 上一主題|下一主題