用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
樓主: 快樂火雞
go

今年考小過程的總結同反思   [複製鏈接]

azure7689 發表於 22-12-31 16:40
會覺得係一場戰爭,因為they are fighting a proxy battle,分唔開個人同子女嘅成績/成就。
會喺教育王國將 ...

係啦,父母要面子,仔女係棋子。
做到咁上下職位,難度唔知乜名校都好,實力最重要。地區名校有時仲實幹過名校神校。應該話,人係獨立單位

Jean1769 發表於 22-12-31 17:03
做到咁上下職位,難度唔知乜名校都好,實力最重要。地區名校有時仲實幹過 ...
你太不了解那些名校畢業生的心意,因為他們知道,傳統名校嘅家長網絡,比一般官津校強,對佢哋嘅事業可能會有幫助
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jean1769 發表於 22-12-31 17:03
做到咁上下職位,難度唔知乜名校都好,實力最重要。地區名校有時仲實幹過 ...
同意人係獨立個體,子女只係通過父母嚟到呢個世界。
又,上司下屬只係工作夥伴,大家都係受薪。正常唔會好煞有介事強調永遠唔會話自己比下屬成功,除非係成日用事業成就/收入去衡量其他人嘅人。

哈哈好似同考小扯得太遠~

hkpapa852 發表於 22-12-31 17:18
你太不了解那些名校畢業生的心意,因為他們知道,傳統名校嘅家長網絡,比一般官津校強,對佢哋嘅事業可能會 ...
唔知hkpapa 嘅意思係對家長定小朋友將來事業有幫助?
名校畢業生已經有自己舊生網絡,如果仲要覬覦仔女同學父母嘅網絡,只能話天外有天~

azure7689 發表於 22-12-31 21:43
同意人係獨立個體,子女只係通過父母嚟到呢個世界。
又,上司下屬只係工作夥伴,大家都係受薪。正常唔會好 ...

睇佢句職業有分高低就知啦

你太不了解那些名校畢業生的心意,因為他們知道,傳統名校嘅家長網絡,比一般官津校強,對佢哋嘅事業可能會 ...

呢樣真,出門靠朋友,識人好過識字

luckyhei 發表於 22-12-30 20:10
回覆 Jean1769 的帖子

真心唔明白,呢度係教育王國,上來睇留言應該都係想學習點樣為子女爭取入讀最好嘅學 ...

其實你知唔知學校存在為了什麼?來教育王國有好多不同想法既家長,但唔應該將教育分化出什麼學校,特別係小學,學校用意應是所有小朋友入學,都係學到應有知識.對自己及社會將來有什麼好既貢獻,
名校所指氣質,唔代表學生會係學得好,現今社會好多名人坐監或做壞事既人都係名校出身,有呢啲氣質有咩用? 反而我睇到唔少名校既小朋友成長得唔開心就好現實,父母做咁多野夢寐以求可以比子女最好嘅禮物,唔知佢地知唔知孩子真正想要啲咩.

神校老師用 10-15 分鐘 interview 已經足夠有餘, 點都估到小朋友 7-8成,揀臨場醒目Smart clever 先係首選
有錢人仔女唔叻收來有咩用?
收來拉低自己學校成績揾自己笨嗎?  

點會信你拿過咩獎乜獎呢

可能男校好啲,女校唔覺
‹ 上一主題|下一主題