用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
go

今年考小過程的總結同反思  

踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也想同大家分享一下自己,以及身邊那些一起參與這一個游戲的家庭的經驗同總結。

1. 幼稚園的評估非常非常重要
    好多家長都忽視了一件事情,決定小朋友會不會被錄取的,最重要的不是面試表現,而是幼稚園評估。好多學校的面試只有短短十分鐘,所以好多家長都疑惑,這十幾分鐘能看出什麽來?
    但如果我們按照升中派位的游戲規則來看,我們就很容易明白了。學校早已根據幼稚園的評估對小朋友分成幾檔,一檔是完全不想要的,一檔是勉强想要,一檔是完美符合學校檔次的,還有一檔是要不起的。 到了面試的時候,完全不想要的那檔,直接應付了事,勉强符合的,就要發掘亮點,看下在wating list排前還是排後面,完美符合的,只要沒有嚴重缺點就收了。
    講到這裏,大家就很容易明白爲什麽名幼那麽重要了。對於大部分直私來講,LH,SC這些成名私幼的前50%,甚至前75%都是他們的目標範圍,而一般的村幼,可能前10%才能進入視野

2.校外獎項要有代表性    小朋友多多少少都有一些校外的獎項。但有些獎項只係豬肉獎,比如什麽什麽數學比賽的金獎,什麽什麽體育競賽的優異獎等等。
    但從身邊朋友的反饋來看,校外比賽,基本上要去到三甲才是一個加分項。如果無三甲的話,可能對村幼會有所幫助,如果本身係名幼,可能都不用浪費時間了。
    但另一方面,有些不起眼的獎項可能有更大幫助。比如某些朗誦,合唱,因爲某神校特別注重。
    所以挑選課外活動的時候要有針對性。比如某運動會,就同拔萃有千絲萬縷的關係,也有些運動俱樂部話明同一些小學關係密切。

3. 地址也是一個考慮因素
    大部分小學都希望學生要在校車覆蓋範圍内,所以如果住址在覆蓋範圍之外,就是一個比較嚴重的扣分項。因爲會大大增加家長放飛機的概率。另一方面,直資和大抽獎是衝突的,對於向住在11 12 14 41這些好校網的小朋友發offer上都好小心。

4. 學校有幼稚園黑名單
    我們猜測一些幼稚園是上了黑名單的,典型的是龍幼,龍幼小朋友出去面試,經常會被waiting,哪怕是頭部都經常收reject,因爲校方不認爲你會放棄自己的結龍小學
    而龍幼之外,據説某些相當出名的幼稚園,他們學生的訓練是以叩門爲主的,也很不受直私歡迎,因爲隨時到了六月,叩門成功立刻放飛機。
    所以有時小朋友沒有offer,不一定是表現不好,有時候是他的幼稚園不在對方的心儀清單上

小小感觸,希望對大家有幫助,希望大家在接下的時間還有所斬獲,大抽獎同叩門順利

3. 要視乎學校對自己的信心啦,識人住元朗都有spcc

個人覺得面試表現重要過一切, 不過都聽過spcc Spb call waiting 時會call 左skh既學生先, 我先知原來spcc都會call waiting

快樂火雞 發表於 22-12-10 15:50
踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...

簡單一句,考小係有錢人的game

醒目開學勳章 王國長老

3 睇吓間學校校巴線去到邊就知。開得校巴點都有一定人數,唔係一個半個

Jean1769 發表於 22-12-10 15:54
3. 要視乎學校對自己的信心啦,識人住元朗都有spcc
可以視爲學校對自己影響範圍的認知。神校自信學生搬屋都會來讀

都不是的,spcc校長都有說有學生住離島的

回覆 快樂火雞 的帖子

4. 唔認同。女龍學生考其他名龍小一樣有正取offer ;考受歡迎嘅一線直私+女神都一樣入到final in (不過而家未放榜);如果學校覺得你會有龍而唔揀龍幼生,咁我地應該全軍覆沒, 連2nd in 都無
* 俾讀緊龍幼,將來都想考其他直私嘅後人參考*

踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...

1. 應該冇乜邊間幼稚園會有名次? 不過無可否認我都覺得如果係幼稚園特別係名幼有校內獎係有著數嘅~  
2. 校外獎呢樣嘢講咗好多年,其實真係好難去睇到作用有幾大~ 其實三甲不特止, 我女以前間學校講到名冠軍先好拎返學校畀佢哋知~

3. 我覺得遠近可能係部分非神校直資嘅考慮點, 但係唔會考慮校網, 畀一個例子呀, 如果係考慮校網嘅話, SKH大部分學生都係住喺港島12 14 11網, 咁佢啲學生咪好大鑊?

4. 女神校好鍾意收GH SH SPK, 應該冇乜關係~ 你講扣門勁唔知係咪你講k字頭?

純討論, 我覺得面試嘅表現係最大關鍵, 面試表現係包括咗學術、談吐、禮儀, 甚至係潛藏嘅特質~ 有時會覺得點解小朋友識曬都唔成功, 可能就係其他方面做得未夠好~ 我反而去檢討咗呢樣嘢, 發覺我小朋友有幾個細微點, 的而且確係未做得好~

nman0802 發表於 22-12-10 17:47
回覆 快樂火雞 的帖子

4. 唔認同。女龍學生考其他名龍小一樣有正取offer ;考受歡迎嘅一線直私+女神都一樣 ...

女神係食物鏈的頂端,各家女龍都係食物,自然無所謂。唔止女神,聖心同德望胃口也很好的。但不是每個直私都咁好胃口

yubaba 發表於 22-12-10 17:47
1. 應該冇乜邊間幼稚園會有名次? 不過無可否認我都覺得如果係幼稚園特別係名幼有校內獎係有著數嘅~  
2.  ...

幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高,你係SKH,一定知道每班都有七武士

SKH主攻SPCC SSC 同SPB,少數DBS DGS,唔計聖公會系列,確實幾大鑊下

快樂火雞 發表於 22-12-10 18:30
幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高, ...

可否分享下每班七武士是甚麼

四點都不同意。
我個仔校內評估只係正常,什至乎可以話普通,只得一個校內操行獎(每班一個),操行獎不代表係什麼頭三名或頭五名。住九龍,香港新界嘅直私都有考,從冇因住得遠,而冇offer。
還有,仔讀龍幼。哪會有什麼幼稚園黑名單?

幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高, ...
除咗以上五間, 都有幾多人有將軍澳啲直資, 港島區私校每人都有兩三個喺手, 暫時同學都有幾多cky嘅second in, 唔係好覺地域、住址校網嘅限制~
嗰七個獎我同意會有啲著數, 所以我覺得校內獎係有著數~

sandra1004 發表於 22-12-10 16:09
這個我也覺得真係,事實上真係比較有利

無錯~
有錢/關係比較易玩
面試最緊要,名幼係有D幫助(其實即係家庭背景),其他乜獎乜證書都無用

回覆 melle 的帖子

咁一定係~
私幼+興趣班+中英數班+故事班+面試班(可能2個或以上)……….

仲要有時間接送………..

事實。識個家長雖然讀York唔係EK口中名幼。但York可以train 到流利英文。再參加York面試班+故事班(可以想像到幾貴),外加補數。最後都有熱門學校offer

不同意七武士之說,我諗我女當時正正是你所指拿果d獎既小朋友,但老師果陣講因為好想增加佢自信心,所以比左佢。而呢樣我好肯定係,自己個女,無必要踩佢,佢當年係好無自信,講野眼都唔敢望人,但佢好認真好努力,老師睇到。但我好肯定大把同學都比佢做得好。當時我都好感激老師咁既安排,因為見到效果!

所以其實不用神化d幼稚園獎項。

回覆 RockMusicLover 的帖子

Skh有7個獎?
Skh係我心目中係神幼