用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗校網band2男生轉觀塘網
樓主: celiawo
go

深水埗校網band2男生轉觀塘網

cherrieshum 發表於 22-12-13 12:06
呂郭碧鳳八大 32 (27.83%%),成績好不理想

即呂郭成績唔好?校風呢?
另外如果我仔咁情況,係咪報寧公或寧二好啲?
我都係擔心校風多啲,想搵啲校風好嘅中學,入唔入到大學其次。

celiawo 發表於 22-12-15 11:26
我都係擔心校風多啲,想搵啲校風 ...

現在入讀大學那麼容易,2個就有1個入讀大學,當然鼓勵孩子努力學習。
我會選成績好的中學,直到不成功。

cherrieshum 發表於 22-12-15 13:56
現在入讀大學那麼容易,2個就有1個入讀大學,當然鼓勵孩子努力學習。
我會選成績好的中學,直到不成功。
...

我比較想佢哋讀直資中學,暫時同佢地報咗四間直資,有一間已經唔收,希望嚟緊嗰三間有機會interview,如果最終唔收,我都會繼續叩直資。所以依家報自行同埋大抽獎,一心諗住搵近屋企,校風好嘅學校,如果兩個仔仔真係努力,中二再去插班直資中學,應該都有機會。
唔知我咁樣諗法啱唔啱,我完全對資助學校,冇做任何功課,又唔熟區內嘅學校,一心諗住就返佢哋成績搵學校, 至於自行亦都冇研究,完全冇諗過跨區。 我可能真係一個失敗嘅媽媽。(emoji)(emoji)‍♀️

celiawo 發表於 22-12-15 17:35
我比較想佢哋讀直資中學,暫時同佢地報咗四間直資,有一間已經唔收,希望嚟緊嗰三間有機會interview,如果 ...
可否透露是哪間直資取錄你仔仔?很多直資仍在收生面試階段。
我覺得插班比較難,除非成績優異。

cherrieshum 發表於 22-12-15 18:09
可否透露是哪間直資取錄你仔仔?很多直資仍在收生面試階段。
我覺得插班比較難,除非成績優異。
...

係暫時一間唔收(emoji)另外一間收唔到面試通知,可能冇份了。

celiawo 發表於 22-12-15 11:26
我都係擔心校風多啲,想搵啲校風 ...

呂郭無以往咁好 不過較寧公/寧二佳

celiawo 發表於 22-12-15 17:35
我比較想佢哋讀直資中學,暫時同佢地報咗四間直資,有一間已經唔收,希望嚟緊嗰三間有機會interview,如果 ...

有無考聖道迦南?

Small_Panda 發表於 23-1-8 11:42
有無考聖道迦南?

有報,未收到面試通知,我知道聖道迦南已經出埋第三次面試offer,可能要等自行後,啲人放棄學位,才再有面試安排了(emoji)(emoji)‍♀️

celiawo 發表於 23-1-21 15:38

有報,未收到面試通知,我知道聖道迦南已經出埋第三次面試o ...
聽說聖道迦南不是太好

cherrieshum 發表於 23-1-21 16:08
聽說聖道迦南不是太好

通常話好嗰啲都係好多人追捧嘅band1學校,我兩個仔自問入到都讀唔到(emoji)

celiawo 發表於 23-1-21 16:09
通常話好嗰啲都係好多人追捧嘅band1學校,我兩個仔自問入到都讀唔到(emoji)
...
雖然不是band 1  ,如果英文好, 可以試下英文較好的直資中學

cherrieshum 發表於 23-1-21 16:16
雖然不是band 1  ,如果英文好, 可以試下英文較好的直資中學

我兩個英文都唔好(emoji),成績得C,就係咁先難攪,見好多學校面試,要英文討論,佢地就立即比下去了。

celiawo 發表於 23-1-21 16:18
我兩個英文都唔好(emoji),成績得C,就係咁先難攪,見好多學校面試,要英文討論,佢地就立即比下去了。
...

或許派位乙部首選 聖若瑟/呂郭 都不錯