用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全日班timetable
go

全日班timetable [複製鏈接]

我仔1月開始返全日,今日收到timetable, 見到真係好差。lunch 後每天仲要上多2堂主科,沒有功課堂,星期二仲要帶8本書。
我仔坐校巴返黎都4:30pm, 當5:00 先做功課,做完都食dinner. 我仔讀私校,仲多功課,見到timetable 覺得小朋友好累,温書同玩時間都冇,向學校反映左,佢地又唔聽家長意見。
你地小朋友有冇做功課堂?
   1    0    0    0

其實可以和學校溝通-下,但和班主任說是沒用的,因為她也是受害者。寫信給校長或約見都可以給學校壓力改善時間表。

教育局的返全日學的指引及原意,是讓小朋友在下午完成功課或課外活動,不是上課。你可以用這原意和校長溝通。如果怕有麻煩,找家教會主席反映,主席的意見比-般家長有力,反正他也是受害者之一。心裏有條刺,但還有幾年讀,-定要拔掉。

我小朋友的私小在今星期一巳返全日,每日都有導修堂,每日都能完成功課才回家。以前是讀一線官津的,不想走回頭路。

回覆 siucheng2000 的帖子

因為我地係高小, 開學無耐功課已經好多, 小朋友每晚食完飯都仲要繼續做功課, 我地一月份才正式全日, 我已好擔心同埋打左俾班主任問到時返全日學校點安排, 佢地都話lunch後其實會有功課堂, 星期四下午都係興趣班之類, 星期五都係返半天。
而家睇吓一月正式返全日情況如何, 到時再同學校溝通

我們也是高小, 幸好轉了全日課都沒增加壓力,反而少了。

其實3年前,未有疫情的時候,好多小學生都係做功課做到9點幾

siucheng2000 發表於 22-12-8 16:06
我仔1月開始返全日,今日收到timetable, 見到真係好差。lunch 後每天仲要上多2堂主科,沒有功課堂,星期二 ...
坦白說, 我仔三年前讀緊小學時 (私校), 那時無疫情, 都係lunch後要上兩堂主科, 沒有功課堂, 最多只是逄星期五有兩堂用來課外活動, 平時都多功課, 忙不過氣來的.  其實, 大人和孩子也要時間適應全日制.

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

我地有家長已經找家教會主席同副校商量改timetable, 但主席原來都覺得timetable 冇問題,認為返屋企做功課係正常,佢地話最緊要學術,冇運動冇問題。所以找家教會完全冇幫助。

jbbmom    發表於 22-12-11 08:42

jaycee_mami 發表於 22-12-9 14:30
坦白說, 我仔三年前讀緊小學時 (私校), 那時無疫情, 都係lunch後要上兩堂主科, 沒有功課堂, 最多只是逄星期 ...
其實唔係以前係咁,將來都要咁,始終疫情3年,好多野要改變,我亦見到好多直私而家全日,但下午都活動為主及有功課堂,好多校長為小朋友已經改變,俾小朋友有適應期。加上小朋友好耐冇乜活動運動,應該更加俾佢地多D。

我地有家長會寫信,聯署俾校長,因為我地級好多家長反對這個timetable, 對於要坐校巴,返屋企已經好晏小朋友好辛苦,連去公園玩時間都冇。

siucheng2000 發表於 22-12-9 17:04
我地有家長會寫信,聯署俾校長,因為我地級好多家長反對這個timetable, 對於要坐校巴,返屋企已經好晏小朋 ...

如果家教會都不幫家長,真沒辦法。

但可能貴校還有1-2 個家長校董,由家長選出的,地位比家教會更高。但這職位在津小是有的,不知在私小有沒有。

家教會和學校的關係好像朋友,互相幫忙和協商。

而校董則是校長的上司,在校董會上的決議,校長要實行。但最麻煩的,就是校長也是必然校董,和家長校董一樣高低,只有校董會的決議才可以命令他辦事。

siucheng2000 發表於 22-12-9 16:40

我地有家長已經找家教會主席同副校商量改timetable, 但主席原來都覺得timetable  ...

主席覺得無問題,可能因為疫情前的全日時間表就係咁,用左好多年,只係疫情變左3年半日或網課,大家未習慣

不過咁講,舊的不一定係好或合理的安排

努力爭取多一陣。

如果小朋友頂得順新時間表就繼續讀。

頂唔順都要早早轉校,用腳來表態。小朋友讀私立,無非是想有一個好的學習環境,但花費大筆金錢後亦和-般官津沒大分別,真的要重新思考。

這幾年那麼多學生退學,並非無因。

siucheng2000 發表於 22-12-9 16:40

我地有家長已經找家教會主席同副校商量改timetable, 但主席原來都覺得timetable  ...

主席覺得無問題,可能因為疫情前的全日時間表就係咁,用左好多年,只係疫情變左3年半日或網課,大家未習慣

不過咁講,舊的不一定係好或合理的安排

我地學校有好多人覺得半日好, 多好多時間參加課外活動.. 轉全日課我都擔心連休息都唔夠時間

支持半日!

回覆 siucheng2000 的帖子

我哋學校都無功課堂,小朋友放學好忙好攰

經過3年的網課和半日,好多家長都傾向小學生返半日,醒覺以前的全日時間表是不健康的安排

我只係想有功課堂同活動俾小朋友適應,始終疫情三年,妁少運動,如果全日冇功課堂,返到屋企好累

可以 google 教育局區域教育服務處,再找分區主任。

那裡應該是可以找到負責每間小學的主任,可以講出要求、期望,和小學不跟隨教育局對全日班的指引,希望能跟進。

如果教育主任能立案跟進,比什麼校董會、家教會等更快更有力。就算是主任能向學校作出查詢-下情況,都能給學校一些壓力,就算-星期沒有5天導修堂,能加到2-3天也好。

siucheng2000 發表於 22-12-8 16:06
我仔1月開始返全日,今日收到timetable, 見到真係好差。lunch 後每天仲要上多2堂主科,沒有功課堂,星期二 ...

有小學功課堂係放學後上
‹ 上一主題|下一主題