用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何有效控制初中生過度沉迷打機
樓主: BB-Tiger
go

如何有效控制初中生過度沉迷打機 [複製鏈接]

gracelam 發表於 22-12-9 08:13

限時玩,夠鐘收機

冇數據可以同學share、街上免費Wi-Fi,大把方法喎!

rsx 發表於 22-12-13 21:54
冇數據可以同學share、街上免費Wi-Fi,大把方法喎!

街上速度好慢而限時,同學Share唔得幾多,長貧難顧,我2個年輕人都係過來人
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

7-seven 發表於 22-12-8 16:12
佢哋做功課都會用到電子產品,而且Wifi、family link其實佢哋都有可能解決得到。
...

wifi 可以控制到邊個device 可以connect , 邊一段時間可用,以及block 邊個網吾俾去,

lm251099 發表於 22-12-16 12:55
wifi 可以控制到邊個device 可以connect , 邊一段時間可用,以及block 邊個網吾俾去,
...

始終堵不如疏,控制到一時控制唔到一世。

7-seven 發表於 22-12-16 15:50
始終堵不如疏,控制到一時控制唔到一世。

大人自己都会越控制越反抗,小朋友越在小学控制太多,上到中学抗拒心更厲害,更越来越唔同最親嘅父母玩。玩係天性,玩得合适自然唔影响到学習。

BB-Tiger 發表於 22-12-8 10:54
如題,打機比一切都重要時,影響做功課,溫書和睡眠時間,請問各位有經驗嘅家長用咩方法控制? ...

可以嘗試培養另外一種愛好或興趣,個人建議選擇一樣運動,他們在球場上運動回來精疲力竭,很容易倒頭就睡;或閱讀,或音樂等,當某一樣興趣愛好強烈過打機的吸引力後,打機自動控制了

回覆 BB-Tiger 的帖子

其實都是大家坐低談。要keep時間。password 可以試一下,但長遠一定是大家有共識。

佢地已經有個打機群組,大家同學來自不同學校但「志同道合」,有班機友臭味相投更難分割。
唯有另一方面諗,佢地只顧打機未有興趣識女仔住。

BB-Tiger 發表於 22-12-8 10:54
如題,打機比一切都重要時,影響做功課,溫書和睡眠時間,請問各位有經驗嘅家長用咩方法控制? ...

我以前係收電話,但而家學校一定要佢帶

健健BB 發表於 22-12-20 18:00
我以前係收電話,但而家學校一定要佢帶

中學根本不可能冇隨身電話,所以大部份從小學開始禁衹會反效果更甚,人本身都會有對抗之心,未成熟小朋友更甚,越禁衹會反抗之心越強,到中學階段玩得更厲害.

阻止一個事情係治標不治本
試問一下,一日留留長,唔打機的話,係家裡有咩可以做?

應該培養另外一個興趣去取代。。。
日日去打波跑步,日日睇一套電影,日日去圖書館,日日去博物館。。。

Azzurro 發表於 23-1-7 21:11
阻止一個事情係治標不治本
試問一下,一日留留長,唔打機的話,係家裡有咩可以做?
無人陪佢做肯定做唔到,返學加活動9至10個鐘,返屋企第一時間打機,出街就諗住快啲返屋企。佢依家學校有班F1機友,唔影響學業就算。

回覆樓主:

只要開始咗就冇得救,除非佢自己搵到其他興趣,不過機會好低。啲乜嘢監管apps,密碼、可監控WiFi router、霸王條款、電子鎖,全部用過哂都冇用,甚至收機3、4個月都冇用,機一到手,馬上打回原形。可以唔食飯、唔做功課、唔出街、唔沖涼,但係唔可以唔玩電話!所以我放棄!乜嘢山珍海味日日食都終有一日唔想食,由得佢玩到有一日唔想再見到個電話。

BB-Tiger    發表於 23-1-17 12:57
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題