用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大抽獎Maryknoll / 庇理羅士大機會啲呢? ...
樓主: smilemama
go

請問大抽獎Maryknoll / 庇理羅士大機會啲呢? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:52
派入B1C, 真係有實力可叩門或插班去番B1A
認同,如果真係有實力如果真係….

mmmandddy 發表於 22-12-7 14:07
回覆 jesswu 的帖子

究竟有無呢個可能??我女班主任話有Band 3生大抽獎入Band 1中學,我個人系唔信的,覺 ...
如果真係大抽獎入b1中學,個b3生會讀成點?

究竟有無呢個可能??我女班主任話有Band 3生大抽獎入Band 1中學,我個人系唔信的,覺 ...
間中學B1C-B2A學生選擇的居多.即在B1位充足的區的B1生當最後選擇的個一類學校.
而該所謂"B3"生,可能只是名次比較后,但由於各科平均,因而呈分名次比其他的偏科學生排得前,又或者因視藝等科拉起呈分排名(老師印象記得的是平時主科排名),即實際是B2生.

如此一來.咪"B3"生抽入B1校咯

呢d paradox  ,之前有前輩網友討論過。
最有可能係話佢b3其實人地b2尾,在b1位充足的校網,b2派入b1唔奇

回覆 medicine 的帖子

我浸系呢度耐後得出的結論都系甘, 真band3的話,就算號碼幾靚,都無可能有band1學校留到比他,當D真band2死曬。。。。

2jkidsfather    發表於 22-12-7 16:29

medicine 發表於 22-12-7 14:15
間中學B1C-B2A學生選擇的居多.即在B1位充足的區的B1生當最後選擇的個一類學校.
而該所謂"B3"生,可能只是名 ...
完全同意呢個可能,我都係咁諗,不過又想問下,會否有另一可能,係該校因太「出名」,出名多個可能性,所以令到B1, B2都無人去抽佢,而B1B2都派其他B1, 2中學有著落之後,只剩該區B3曾將佢排在第xx位,咁依次序就派入呢間收生不足嘅學霸

回覆 BB-Tiger 的帖子

利申,我囝就係唔報呢間咁勁嘅學校,驚讀唔掂。

今年發生嘅事,確有其事。

Rpp 發表於 22-12-7 13:49
睇新聞都見到買間2000 萬屋留住係個區抽Maryknoller 都抽唔到,有人擺左13 志願又唔知係名校碌咗入去。
...
呢個故事最鐘意,自己重咗獎都唔知。啞爸成人講,謀事在人,成事在天。

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:52
派入B1C, 真係有實力可叩門或插班去番B1A

叩門收表睇四至六成績表及睇派位表揀人,都麻煩。

smilemama 發表於 22-12-7 08:46
家住東區,校網在九龍城,想問大抽獎以上兩間學校那間較大機會呢?
邊間近屋企咪抽邊間

BB-Tiger 發表於 22-12-7 14:45
完全同意呢個可能,我都係咁諗,不過又想問下,會否有另一可能,係該校因太「出名」,出名多個可能性,所以 ...

早兩年 SMCC 有單類似 CASE,不過個學生未至於 B3學生

B.B.BaBa 發表於 22-12-7 15:56
早兩年 SMCC 有單類似 CASE,不過個學生未至於 B3學生
其實好正常, 因為個個見位少無人願意搏.
幾年前我教人係油尖旺盡填B1中學, 最後有位B1學生乙5抽入SMCC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

smilemama 發表於 22-12-7 08:46
家住東區,校網在九龍城,想問大抽獎以上兩間學校那間較大機會呢?

2022年
統乙 本區非保留位
BPS 50
MCS 9

大抽獎本區B3生中B1校
女生中西區/灣仔區?
男生那區有可能?

回覆 Poyau 的帖子

東區,我覺得老師講的該band1學校系SSGC

mmmandddy 發表於 22-12-7 16:29

東區,我覺得老師講的該band1學校系SSGC

他區借位可能少人揀有餘給B3生拾遺

Poyau 發表於 22-12-7 16:41
他區借位可能少人揀有餘給B3生拾遺
甘倒翻轉,東區真band1女,系咪應該填盡band1中學再填band2中學??
張祝珊》中婦》聖馬可》民生》BPS(擺甘後系因爲唔預會入到)》筲官》嘉諾撒》 呢度先開始擺BAND2 ??

mmmandddy 發表於 22-12-7 16:45
甘倒翻轉,東區真band1女,系咪應該填盡band1中學再填band2中學??
張祝珊》中婦》聖馬可》民生》BPS(擺 ...

DSE 嘉諾撒 > 筲官
嘉諾撒前可考慮填他區借位
例如聖提女/英華女/MSS/SPSS/坑真

https://www.canossa.edu.hk/index.php/curriculum

https://www.sgss.edu.hk/public-exam-hkdse

東區2022年統乙學額 #4
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867172&pid=49100131

多謝POYAU,中婦放第二志願,仲有機會嗎?
聖提女/英華女/MSS/SPSS/坑真 放嘉諾撒前面系咪博借位?呢度唔系好明,中西區有借位比東區嗎?

另我想問,甘擺位系咪博大抽獎號碼靚先可以成事,萬一號碼唔靚,系咪就直接十幾志願band 2?(即系我最壞打算就係入band 2學校?)
‹ 上一主題|下一主題