用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSC vs QC/WYK
go

LSC vs QC/WYK  

而家開始轉入直路了....以上vs有d騎呢,另開post方便求教...

老師問我,阿囝唔會唔考慮LSC和QC, LCS當然好好,所以諗住自1會試LCS, 自二九華(爸爸舊生)。

老師話唔洗擔心阿囝排名,往績有師兄入到LCS,阿囝可一試,但話九華比以前年代已不同了,覺得可以揀間好D eg QC。QC當然好好啦,但感覺超級學術型,我有無理解錯?

入到LSC皆歡喜,自二放邊間好?

阿囝唔想只有讀書
老師:唔洗擔心阿囝排名,去馬
另一半:墊底論,入QC好辛苦
我:唔試唔知身體

自二仲有無其他選擇?讀書唔錯又有得玩?住九龍,跨區近地鐵可考慮...

回覆樓主:

聽阿囝意見

rabbittwin 發表於 22-12-6 19:41
而家開始轉入直路了....以上vs有d騎呢,另開post方便求教...

老師問我,阿囝唔會唔考慮LSC和QC, LCS當然好 ...

甚麽為之唔想只有讀書“????

2jkidsfather 發表於 22-12-6 21:26
甚麽為之”唔想只有讀書“????

school life balance  

老師問我,阿囝唔會唔考慮LSC和QC, LCS當然好 ...
選中學不要用“感覺”二字,同一中學你的“感覺”跟我的“感覺”不同時,誰是對?

lsc 同qc 可能都係只有讀書

唔好俾名氣掩蓋眼睛

如果自一係99.9%入嘅,自二就應該係為咗0.01%包底,搵一間100%又都算係鍾意嘅?
如果係要詳細考慮嘅目標,除非你係想放喺自一,否則係咪冇乜意義,因為LSC係99.9%入硬?

Zleep 發表於 22-12-6 22:07

唔好俾名氣掩蓋眼睛

揾一間直資出來,睇下LS缺了乜從而話"可能都係只有讀書"?

不過,講"可能",任何一間學校都可能只有讀書亦正確.

或者講,任何一間學校都可能不僅僅只有讀書,特別是某些"高調的學校校長"

DD仔 發表於 22-12-6 22:12
如果自一係99.9%入嘅,自二就應該係為咗0.01%包底,搵一間100%又都算係鍾意嘅?
如果係要詳細考慮嘅目標, ...

老師估算無包一定得,所以就算入到自二都要唔後悔就好了

“墊底論 入qc好辛苦”

如果唔係靠特異功能,自行成功入到QC,差極都在前三分之一,真係想墊底都會好辛苦,就算日日打機,係咁意聽下書,交足功課,食老本都有中上成績啦!

“唔想只有讀書”

在官校,都有大把嘢玩!想玩乜,冇人會阻你,但未必會有支援。想讀書亦只有靠自己(睇下幾多人DSE唔合格就知)。

Zleep 發表於 22-12-6 22:07

唔好俾名氣掩蓋眼睛

聽說喇沙各種興趣活動的團隊之多應該全港學校數一數二,各種熱門及冷門活動可以參加。地廣人多的好處就係咩活動都召集到人玩。

坦白講,就算名小級一都唔代表LSC一定會收,你聽呢位老師講有好大風險
而且到最終,每間學校既學生可能都只能讀書

如果本身唔係某項目勁,學校校隊都唔到你,你可以做既參與咪係觀眾或啦啦隊囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-7 08:15
坦白講,就算名小級一都唔代表LSC一定會收,你聽呢位老師講有好大風險
而且到最終,每間學校既學生可能都只 ...
課外活動,特別是運動及音樂,好多名校確是要通過選拔先有得參加,應左一句話"理想很美好,現實很殘酷"QC應該仲難入過LSC,如果間小學有人曾經入過QC機會會高小小。唸住讀書叻而各類課外活動又玩如魚得水是有d太理想化,要想成績好,真是冇咁多時間參加咁多活動,當然,IQ爆棚人士除外。

2jkidsfather    發表於 22-12-7 13:30

rabbittwin 發表於 22-12-6 22:26

老師估算無包一定得,所以就算入到自二都要唔後悔就好了 ...

如果LSC存在風險,照計就冇理由放一間更大風險嘅QC喺第二,如果兩者掉轉會合理d.  但問題係,如果兩間嘅風險屬於中等至偏高,你是否能承受?

hkpapa852 發表於 22-12-7 08:15
而且到最終,每間學校既學生可能都只 ...

啱,如果自己有玩樂團或某項運動,就要search吓目標學校有冇得玩,強唔強,同自身level match 唔match.  Match到做正選,好過淨係做後備嘛。否則,真係乜都唔關自己事,只可以join吓唔同嘅學會開心吓,識吓人,而學會呢樣野,應該間間學校都有啩?

DD仔 發表於 22-12-7 08:47
否則,真係乜都唔關自己事,只可以join...
咁又唔一定要正選出賽,因音樂,運動而孕育出的 bothers 凝聚力亦是一種難忘的體驗⋯⋯

4年前風雨中親身見証最後連贏ABC grade 4x100接力,最終得到港九田徑D1冠軍….
嚟緊星期四,九龍D1籃球決賽對英華,學校安排一車車學生到現場打氣,熱血完先返屋企溫書囉⋯⋯

自一喇沙,自二皇仁講完,不搏白不搏

小鹿揀學校 發表於 22-12-7 09:34
咁又唔一定要正選出賽,因音樂,運動而孕育出的 bothers 凝聚力亦是一種難忘的體驗⋯⋯

4年前風雨中親身見 ...
講籃球對英華,我一下想起的是個一隊.心念,咁梗係去睇啦.有機會落場仲好添丫.

念頭一閃,哎呀,原來仲有一間叫"書院"而唔係叫"學校"

阿仔有無考直資, 級頭係咪學校有推薦SPCC?

如果阿仔級1, 我覺得可LSC 和QC啊...級頭都唔搏, 會否後悔? 加油丫~

medicine 發表於 22-12-7 09:47
講籃球對英華,我一下想起的是個一隊.心念,咁梗係去睇啦.有機會落場仲好添丫.

念頭一閃,哎呀,原來仲有一間 ...
咁如果係 英華對拔萃 呢?

你會諗係 男對女?

我會諗係 男男 或 女女 囉⋯⋯