用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 比較
樓主: rabbittwin
go

比較   [複製鏈接]

tkhhung 發表於 22-12-7 12:40
LSC 這幾年自行都係一路收表 一路見人
原來未截就已見人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-7 12:36
SPC獎學金隊有條係齋計"學術"能力

呢條隊起碼要有得見, 如果連見都無得見, 唔駛諗入LSC同QC

好心你就唔好咁直接啦
樓主係地區一綫,都有SPCC OS interview, 算好叻啦,俾d信心人,好不好

DD仔 發表於 22-12-7 12:54
好心你就唔好咁直接啦
樓主係地區一綫,都有SPCC OS interview, 算好叻啦,俾d信心人,好不好:il ...
OS interview 其實無乜特別, 如果無特異功能靠學術, 只要係小學級一而學校肯寫信推薦就一定有得見喎!
又或者家境夠窮, 咁級5內都可以申又有得見

級一當然唔易, 但級一係咪一定可以咁易入到LSC同QC呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

仲以為我睇錯,原來D1決賽,DB臨時DQ左連季軍賽都無埋,即係今年精英賽都無份。
上次小組賽YWC對LSC打到加時,咁明天就精彩囉

hkpapa852 發表於 22-12-7 12:58
OS interview 其實無乜特別, 如果無特異功能靠學術, 只要係小學級一而學校肯寫信推薦就一定有得見喎!
又或 ...

因為會有番正常的面試,所以今年自行入QC難過過去兩年。

又或 ...

地區一綫級一,學校有升LSC/QC往績,機會相對地大啦,不過就係差在冇樂器或運動校隊,但「級一」本身都算係一種特異嘛

回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC 無資格申請FA,OS都係試下,無太大期望,申請直資只是想要練習下面試機會,好彩就多1條路比較下

老師建議LCS / QC, 因為有師兄入到,但都係無包生仔啦

唔介意直接點醒下嗯~多分享資訊,頭腦清晰D

回覆 DD仔 的帖子

阿仔係運動校隊,但無戰績,所以無吸引力:有D奧數獎,但又唔係一等獎

rabbittwin 發表於 22-12-7 13:12
回覆 DD仔 的帖子

阿仔係運動校隊,但無戰績,所以無吸引力:有D奧數獎,但又唔係一等獎 ...

咁樣就好好多,名校都係驚收咗個高分低能返嚟啫,你個仔冇乜問題,入硬B1S schools, 等你報喜

rabbittwin 發表於 22-12-7 13:07
回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC 無資格申請FA,OS都係試下,無太大期望,申請直資只是想要練習下面試機會,好 ...
有師兄入過,咁係咪年年都有先?如果幾年先有一個半個,其實無乜參考價值
你話好似似將天連續8/9年都有人入到QC就話有參考價值啫

Band5 發表於 22-12-7 01:31
“墊底論 入qc好辛苦”

如果唔係靠特異功能,自行成功入到QC,差極都在前三分之一,真係想墊底都會好辛苦 ...

我知有一個例子,亦可能是例外吧, 自行入而考百名過外

Band5 發表於 22-12-7 01:31
“墊底論 入qc好辛苦”

如果唔係靠特異功能,自行成功入到QC,差極都在前三分之一,真係想墊底都會好辛苦 ...

我知有一個例子,亦可能是例外吧, 自行入而考百名過外

又或 ...

學校推薦信依家係用唔著既。B2可能用到。

DD仔 發表於 22-12-7 13:07
地區一綫級一,學校有升LSC/QC往績,機會相對地大啦,不過就係差在冇樂器或運動校隊,但「級一」本身都算 ...
現實中,自行入QC唔一定係級一,但要有學校恒常有人自行入到QC,可能只有新基灣、高主教、將天、蘇淅同SJCPS

Rpp 發表於 22-12-7 13:24
學校推薦信依家係用唔著既。B2可能用到。
SPCC OS申請人數必須有學校推薦信,否則好似唔qualify

DD仔 發表於 22-12-7 13:16
咁樣就好好多,名校都係驚收咗個高分低能返嚟啫,你個仔冇乜問題,入硬B1S schools, 等你報喜
...
去不到B1A而去B1S,咁恐怖?

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:27
SPCC OS申請人數必須有學校推薦信,否則好似唔qualify

我以為你講緊推薦級一去QC,未必睇呀。

Rpp 發表於 22-12-7 13:28
我以為你講緊推薦級一去QC,未必睇呀。
QC一定不看推薦信!

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:25
現實中,自行入QC唔一定係級一,但要有學校恒常有人自行入到QC,可能只有新基灣、高主教、將天、蘇淅同SJCP ...

如果間小學唔係恆常有人入QC,我又想自行搞掂,自一喇沙,自二有乜好選擇?

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:25
現實中,自行入QC唔一定係級一,但要有學校恒常有人自行入到QC,可能只有新基灣、高主教、將天、蘇淅同SJCP ...

我寫嘅時候,主要係諗住LSC… 樓主邊度有話一定要去QC呢?反而LSC先至大機會嘛
‹ 上一主題|下一主題