用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSC vs QC/WYK
樓主: rabbittwin
go

LSC vs QC/WYK  

小鹿揀學校 發表於 22-12-7 09:53
咁如果係 英華對拔萃 呢?

你會諗係 男對女?

我係會諗  男對女 咋.
"男男"或"女女"暫時未接受到.

哎喲,又講左去第二度

小鹿揀學校 發表於 22-12-7 09:34
咁又唔一定要正選出賽,因音樂,運動而孕育出的 bothers 凝聚力亦是一種難忘的體驗⋯⋯

4年前風雨中親身見 ...
中學運動(不是指音樂)正選同後備丶大大後備是兩回事,特別是男校。
選中學,以為咁容易魚與熊掌兩者兼得?

2jkidsfather 發表於 22-12-7 10:03
中學運動(不是指音樂)正選同後備丶大大後備是兩回事,特別是男校。
選中學,以為咁容易魚與熊掌兩者兼得 ...
就算初期比你兼得,到最後都要毋忘初衷,入名校為了好DSE成績,惟有作出取捨,
最怕是易入難出,你想退出都退唔到…

以前聽聞某B1A中文中學好出名的英文drama,有學生後期想專心溫書想退出,後尾出到家長信,學校都唔比退出,所以有家長比錦囊,記住記住唔好參加某些活動.。

小鹿揀學校 發表於 22-12-7 10:21
就算初期比你兼得,到最後都要毋忘初衷,入名校為了好DSE成績,惟有作出取捨,
最怕是易入難出,你想退出都 ...

B1A中文中學 - 同開咗名冇乜分別

所以選中學「 唔想只有讀書」 就要諗清楚指什麼,係指參加多姿多彩嘅中學活動做正選/後備/觀眾/主角/志在參與,定係匿喺屋企打機?

joyce76123 發表於 22-12-7 07:07
聽說喇沙各種興趣活動的團隊之多應該全港學校數一數二,各種熱門及冷門活動可以參加。地廣人多的好處就係咩 ...
係就係好多活動,呢層我都知,仲有大大架飛機同自己的swimming pool 添。之但係入到去時係唔係會參加到/參與到呢,就另一回事。眼見好多入到1A 學校讀書的,都要適應,end up 最後揀左focus 讀書/追進度/入左學霸小組日日傾學術etc

咁最後呢d 豐富的課外活動可能只係做啦啦隊而已,呢個就係話可以能LSC 同qc 都係一樣“只係“讀書。
家長應該將呢d 都計算在內,同小朋友解釋清楚,最後等佢自己揀,而慢慢忽略名校的光環,個人意見。

2jkidsfather 發表於 22-12-7 10:03
選中學,以為咁容易魚與熊掌兩者兼得 ...

認同。
其實唔止中學,強運動的小學已經係咁,因為正選就係正選,後備就係後備,但同觀眾席又唔同,觀眾席係會同正選後備與眾同樂。

用reverse engineering角度去睇,入到大學,“眼見”讀神科既,無論LS, QC,KC等等,放學返到宿舍,掩埋房門就溫書準備測驗,其實個個都好似同一間中學啤出黎。能夠又讀又玩得,只得一兩個。
真係no pain no gain,目標讀神科既,早早準備吧!

PTL_L 發表於 22-12-7 11:11
認同。
其實唔止中學,強運動的小學已經係咁,因為正選就係正選,後備就係後備,但同觀眾席又唔同,觀眾席 ...

無錯,就算小學组別,如果以學校名義出賽既活動,基本上係校內都會甄選一次,我仔小一出圍棋赛都要係校內 初小甄選勝出先有機

回覆樓主:

樂團都要甄選,運動更加唔使講

回覆 小鹿揀學校 的帖子

三十年前都係咁,但當年自己坐車去灣仔前一個星期,School sport cap 小息時籃球場中間大叫LSC
都好熱血

多謝各位分享

最初專注爬文睇LSC/WYK,LSC選理科級60-70都安全,但對QC超神校了解不深。(阿仔中英數平均,英數強少,偏向係理科仔)

可以說,阿仔無特異能,打下乒,只是VA較好係佢興趣而已,但無乜中學會睇呢樣,預左靠外面再發展下

阿仔平時讀書自動波,暫時未需要補習。上到中學見下世面,遇下真正勁人,補習都可能無可避免,放低細小級頭光環,推下自己再更進一步。

坦白講,我無特別想佢讀乜神科,自己的事要自己決定,只想佢快D確認目標,陪佢一齊努力而已

回覆樓主:

無補習既级頭已經係真正既勁人  

rabbittwin 發表於 22-12-7 12:01
多謝各位分享

最初專注爬文睇LSC/WYK,LSC選理科級60-70都安全,但對QC超神校了解不深。(阿仔中英數成績平 ...
級頭有冇去報考SPCC同SPC既特殊隊先?
如果以"學術能力"去報咗SPC特殊隊都唔收, 相信無乜機會入到LSC同QC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 adriantai 的帖子

只係普通津小,未見過大老虎而已。所謂級頭只是差0.5,今日係自己,明天少少失誤係別人了,前後都好強。
成日同小朋友講,學海無涯,今次少少失誤,下次又努力D,小學只是人生小部分,有排玩。出來社會做事又係另一回事,讀書好或唔好唔代表一切。

hkpapa852 發表於 22-12-7 12:12
級頭有冇去報考SPCC同SPC既特殊隊先?
如果以"學術能力"去報咗SPC特殊隊都唔收, 相信無乜機會入到LSC同QC
...

級頭(1)可以有無限可能.

直資唔收唔代表學術(或者講將來的學術潛力.)

回覆 hkpapa852 的帖子

有SPCC OS面試機會,亦有試申請SPC,但入自行紙時都應該未知結果,所以未有得考慮

特異功能的就聽得多,吾玩就有封信寫此學校唔適合你,你先唔知點算好。

medicine 發表於 22-12-7 12:22
級頭(1)可以有無限可能.

直資唔收唔代表學術(或者講將來的學術潛力.)

SPC獎學金隊有條係齋計"學術"能力

呢條隊起碼要有得見, 如果連見都無得見, 唔駛諗入LSC同QC

LSC 1st round 全in, 應該1月截止收表就馬上見人

SPCC特別隊應在1/2月出結果, 如果無其實又係可以打定輸數

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-7 12:36
SPC獎學金隊有條係齋計"學術"能力

呢條隊起碼要有得見, 如果連見都無得見, 唔駛諗入LSC同QC

LSC 這幾年自行都係一路收表 一路見人