用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 比較
樓主: rabbittwin
go

比較   [複製鏈接]

只想作為過來人分享一下,LS 的競爭真係好大,叻嘅人眾多,要突圍而出並不容易,入得LS ,九成以上都係Band one生。
男仔到了中學,進入青春期,亦是反叛期,與小學時可愛的模樣真係180度轉變,唔係你話點就點。

舊生家長分享:佢仔仔數學好得,讀書唔夠勤力,顧住打機、踢波,想揀理科,揀唔到,問佢阿媽點解要揀L S ?佢仔仔當然要負責任,在DSE 考得唔好, best 5 只有17分,只能入讀副學士,之後瞓醒,成績猛進,再入讀Hong Kong U .佢始終係叻仔,只係未瞓醒。

我細仔在小學成績不俗,作為家長的,心頭高,慕名校,自然想佢讀LS, 中一時成績中上,但到中二就開始懶、打機,罵到無用,成績跌了好多,到中三第一次考試後才醒覺,趕得上讀心水的理科科目,當時,作為家長的,真係一額汗,亦係好擔心。到高中,或許是同伴的緣故,勤力了很多,成績亦有很大進步。

2jkidsfather    發表於 23-1-20 23:48

所以,如果高中的理科學位充足,作為家長也會安心一點,自然安心讓孩子發揮

chun媽 發表於 23-1-20 16:13
對於LS 高中選科,我有一些補充。
LS 高中沒有history, 中國文學, VA, 對於文科生來說,要留意局限性。

男仔想讀文科根本唔應該揀男校
原來LSC可誜修理科限制比我之前聽聞既要多

QC可選VA同音樂做第4選修科,不過係外判出去同其它學校一齊上堂

QC一級4班,Phy 同 Chem各有3班,Bio同Econ各有2班,其它科就1班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chun媽 發表於 23-1-20 16:13
對於LS 高中選科,我有一些補充。
LS 高中沒有history, 中國文學, VA, 對於文科生來說,要留意局限性。

都話喇沙太多人啦

回覆樓主:

家人中一個LS 一個QC ,LS 比較多科選擇,QC 小d,M1 都開唔成,中史上年3個人修。所以大部分都係理加商多。

hkpapa852 發表於 23-1-21 13:46

初中生未必諗得咁長遠,諗到揀科問題。所以家長把關好重要。

有時我會諗,在男女校,係咪男仔容易D 揀理科呢?
以旅港開平為例(舊資料),一級5班,有2組 phy, 3 組Chem, 2 組Bio., 一般而言, 會有部分叻女揀文科,對於成績中下游的男生,或者有機會揀到理科。

Hkpapa, 你做大數據好勁,會唔會開翻個post,有關Band 1 學校高中選科的情況?

chun媽 發表於 23-1-20 23:20
只想作為過來人分享一下,LS 的競爭真係好大,叻嘅人眾多,要突圍而出並不容易,入得LS ,九成以上都係Band  ...

當年聽過QC 學生講 他上到中四時係兩個世界

chun媽 發表於 23-1-21 16:41

初中生未必諗得咁長遠,諗到揀科問題。所以家長把關好重要。 ...

真係要快 3-4月份已經開始收第一次選科表及講座等

hkpapa852 發表於 23-1-21 13:46

LSC都可以選擇Music 做第四科

tkhhung 發表於 23-1-21 23:07
當年聽過QC 學生講 他上到中四時係兩個世界

點樣唔同? 好多男孩子中四開始發力?

tszchungmama 發表於 23-1-26 11:57
點樣唔同? 好多男孩子中四開始發力?

選好科 才是真正發力時期 全級學生都會

2jkidsfather    發表於 23-1-26 12:26

chun媽 發表於 23-1-21 16:41

初中生未必諗得咁長遠,諗到揀科問題。所以家長把關好重要。 ...

我好懷疑,就算係男女校,其實都唔會畀成績在中下游的學生選理科,唔少學校都為理科設定額外的選修門檻,例如中三時的有關科目和數學科的分數或名次

開平3組Chem,2組Phy,2組Bio,即係大約六成人可選到Chem,四成人Phy,四成人Bio

而喇沙4組Chem,4組Phy,3組Bio,即係大約六成人可選到Chem,六成人Phy,四成人Bio
,其實不比開平少

而M1M2方面,開平只供中三數學頭70名學生選,即是大約四成半
喇沙則M1M2各有2組,理論上有六成人可選,就算選Econ Account Geog 同學仔有M1在手,理論上仍可搏到 Fin之類對數學要求高的大學學科

不過,喇沙選理科和M1M2最大的疑問是cut off scores,從來只知有這東西,但我仔選完都不知實際cut off的分數是多少

我是護書簿

losoco 發表於 23-1-30 16:35
我好懷疑,就算係男女校,其實都唔會畀成績在中下游的學生選理科,唔少學校都為理科設定額外的選修門檻 ...

如果cut off scores 公開 可能太多爭議 坦白講 能力有限去讀理科沒必是好事 部份人去選 ICT BFAS ECON 都不差

losoco 發表於 23-1-30 16:35
不過,喇沙選理科和M1M2最大的疑問是cut off scores,從來只知有這東西,但我仔選完都不知實際cut off的分數是多少
中四選科簡介會有家長舉手問過,math panel 答話 math final 要約 70分才可讀 M2…
當然每年學生質素考卷深淺不同,所以是 大約 70分

tkhhung 發表於 23-1-31 09:27
如果cut off scores 公開 可能太多爭議 坦白講 能力有限去讀理科沒必是好事 部份人去選 ICT BFAS ECON 都 ...
其實 cutoff 處處,讀PCB ,甚至G班的人數都有 cutoff,冇話爭唔爭議…
好多男仔到中三仲係幽幽遊遊咁,仲未回魂,但好多到高中就會後發先至,所以唔好咁快扼殺佢某科的學習機會,況且 M12 的 drop 科率是超低,有空間再放寛…

小鹿揀學校 發表於 23-1-31 09:52
其實 cutoff 處處,讀PCB ,甚至G班的人數都有 cutoff,冇話爭唔爭議…
好多男仔到中三仲係幽幽遊遊咁,仲 ...

G 班或向前 以成績入局

Lovemi0819 發表於 23-1-21 16:16
家人中一個LS 一個QC ,LS 比較多科選擇,QC 小d,M1 都開唔成,中史上年3個人修。所以大部分都係理加商多 ...

你覺得 QC LSC 邊間讀書壓力大

我覺得LSC

Lovemi0819 發表於 23-2-1 14:22
我覺得LSC

果然是神津

Lovemi0819 發表於 23-2-1 14:22
我覺得LSC

點解?
‹ 上一主題|下一主題