用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSC vs QC/WYK
樓主: rabbittwin
go

LSC vs QC/WYK  

2jkidsfather 發表於 22-12-7 13:27
去不到B1A而去B1S,咁恐怖?

B1S係B1A嘅subset

2jkidsfather    發表於 22-12-7 13:38

cloudcloudrobot 發表於 22-12-7 13:31
如果間小學唔係恆常有人入QC,我又想自行搞掂,自一喇沙,自二有乜好選擇?
...

好似樓主咁,自二九華?

回覆樓主:

都好,九華都係好選擇

rabbittwin 發表於 22-12-6 19:41
而家開始轉入直路了....以上vs有d騎呢,另開post方便求教...

老師問我,阿囝唔會唔考慮LSC和QC, LCS當然好 ...
睇番原來你小朋友係SSP網一線學校
坦白講, 如果間一線唔係SFA或YWPS, 就算係荔天/協和/旅港, 級一都未必穩入LSC同QC

相反, 爸爸係九華舊生機會更大 (九華舊生子女有少許分加)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cloudcloudrobot 發表於 22-12-7 13:31
如果間小學唔係恆常有人入QC,我又想自行搞掂,自一喇沙,自二有乜好選擇?
...
如果本身升中網唔係咁差, 我一向唔會建議人為求安心自行set保險線提早離場

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-12-7 10:30
B1A中文中學 - 同開咗名冇乜分別

BSCYL 發表於 22-12-7 13:21
我知有一個例子,亦可能是例外吧, 自行入而考百名過外

如果係5班年代,百名過外都仲未算好 墊底,唔難追。

如果得4班,算得係危險邊緣,唔發憤就可能沉淪,浪費晒小學嘅努力!

BSCYL 發表於 22-12-7 13:21
我知有一個例子,亦可能是例外吧, 自行入而考百名過外
咁QC自行時事實上係有條"特異功能隊"嘛, 不過唔係年年收足人
呢班人基本上入到QC都係排最後個批, 甚至要留班

QC收咩"特異功能"人仕? 做下research就會估到

回覆 hkpapa852 的帖子

見過往3年有QC/LSC/DBS/SPC/YWC,但QES/LW較多,再耐D資料我就無,要再問下老師
似乎住九龍 自1放LCS, 自2於WYK,搏1間穩守1間安心D,阿仔去過九華都鍾意。

Band5 發表於 22-12-7 13:58
如果係5班年代,百名過外都仲未算好 墊底,唔難追。

如果得4班,算得係危險邊緣,唔發憤就可能沉淪,浪費 ...

是5班年代,不算墊底,只是不到你指的1/3

rabbittwin 發表於 22-12-7 14:02

見過往3年有QC/LSC/DBS/YWC,但QES/LW較多,再耐D資料我就無,要再問下老師
可以試下問埋學校老師知唔知之前入LSC的師兄有無附加特異功能。

rabbittwin 發表於 22-12-7 14:02

見過往3年有QC/LSC/DBS/YWC,但QES/LW較多,再耐D資料我就無,要再問下老師
似是讀緊荔天 LS都應該機會大。

hkpapa852 發表於 22-12-7 14:01
咁QC自行時事實上係有條"特異功能隊"嘛, 不過唔係年年收足人
呢班人基本上入到QC都係排最後個批, 甚至要留 ...

關於「特異」,想問一下:
眾所周知,全港對「特異」最friendly嘅傳統名校一定係旺角體院,而入得去QC嘅特異,通常都係羽毛球、乒乓球之類。點解佢哋會選擇QC, 而唔去旺角呢?旺角唔收?喺九龍太遠?鍾意QC多d? 但Qc嗰度99%係讀書人,「特異」冇乜好日子㗎喎?但喺旺角卻可以如魚得水⋯⋯

回覆 worldcat 的帖子

問過無特異,又唔係級頭,可能級頭係女,佢係仔內級頭

hkpapa852 發表於 22-12-7 14:01
呢班人基本上入到QC都係排最後個批, 甚至要留 ...

那位是當年某直資的級一,雖然樂器是演奏級,入選校隊,但他是憑成績入的。

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:51
如果本身升中網唔係咁差, 我一向唔會建議人為求安心自行set保險線提早離場

...

KLN3是否值得一搏QC?小兒小學上年的QC都只係自行後補入,今年玩返面試,擔心唔夠實力

回覆 DD仔 的帖子

何解?

hkpapa852 發表於 22-12-7 13:51

...
呢句啱!

rabbittwin 發表於 22-12-7 14:12
回覆 worldcat 的帖子

問過無特異,又唔係級頭,可能級頭係女,佢係仔內級頭
如果小朋支都有心就試一試,唔試又真係唔知得唔得。
題外話,正如去左幾間沙田中學間介,邊估到大林同曾記都話上年有收到B2生,反而郭得勝/細林就話收全B1生。

rabbittwin 發表於 22-12-7 14:18
回覆 DD仔 的帖子

何解?

你問「B1S」?
係我之前做3C1D升中成績比較時,從本來30-40間B1A中再劃分出來嘅subset, 代表最top嘅傳統名校,包括SPCC, DGS, GH, HY, MCS, SPCS, DBS, LSC and QC.  主要根據DSE 5+ > 40% and/or IB superior results 再加上音樂運動學界比賽江湖地位。
當時有人同意,有人反對。不過冇所謂啦,有話題才可以有討論嘛,就算大家再一次反對,我都ok㗎