用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女校問題
樓主: monkeydiary
go

男女校問題   [複製鏈接]

女校平時校園生活少接觸男性,對拍拖特別有憧憬,亦即係一般人眼中的好姣.....
男女校的女生平時常接觸男生,男性低 B 的一面都見慣見熟,所以對男性、拍拖的期盼/慾望分分鐘會比女校學生低。

當然男女校都有唔少人拍拖,只係想講讀女校係避唔開拍拖,風氣甚至比男女校更盛

B.B.BaBa 發表於 22-12-6 15:37
女校平時校園生活少接觸男性,對拍拖特別有憧憬,亦即係一般人眼中的好姣.....
男女校的女生平時常接觸男生 ...

我會話佢地主動d

LeeCC 發表於 22-12-6 15:21
仲有搶同學電話,擅自幫同學download 交友app開account識人約去街

所以聽聞男女校既女仔斯文D

adriantai 發表於 22-12-6 15:50
所以聽聞男女校既女仔斯文D

至少識得著裙的時候唔可以Mark開大脾坐

回覆樓主:

當多數人中學都有拍拖經驗,連旁觀經驗都無嘅人其實好蝕底。

已經唔到我地選擇,女校收就讀女校,男女校收就讀男女校

aptt    發表於 22-12-7 14:10

回覆樓主:

阿囝而家已經有女仔們為佢爭風呷醋,1個認自己係女友,另1個又話個女仔單打佢。

我可同阿囝講,如果認定左邊個女仔就要負責任架啦,唔可以再同其他女仔有太多來往,佢聽完就話大家只是朋友,我無認定邊個係,佢哋自己講來講去喳 情場浪子。

結果係,最緊要自己小朋友點諗男女關係

nicolewanglh 發表於 22-12-6 16:09
已經唔到我地選擇,女校收就讀女校,男女校收就讀男女校

其實報咩性別學校時已經選擇咗,報得就係接受。

LeeCC 發表於 22-12-6 15:29
係囉,點解要女子組?

我地個間,分組project要有男有女,不可以男子組或女子組

試過有個女求職者,連大學都係讀外國女子大學。因為面試官全男而覺得對佢唔公平,要求面試官男女數目相同先肯面試。

人事部當然無理會啦,見少一個有咩所謂,仲慶幸發現得早。

回覆 monkeydiary 的帖子

如果中學非直升,則意味著每人都是從新開始。

由於是新的,因此成組不應有問題。但是,在一組成之後,如果您的女project有貢獻,即使有點靜也應該不是問題。
小組項目中的人們討厭free rider, 專橫,只說,沒行動

notcool 發表於 22-12-6 16:30
回覆 monkeydiary 的帖子

如果中學非直升,則意味著每人都是從新開始。

free rider 卻往往是多數.......

回覆 B.B.BaBa 的帖子

是的。只要您不是,將成為歡迎團隊成員。當然,由於需要做其他工作,沮喪

不可避免的.....成長的痛苦

lot888 發表於 22-12-6 14:13
家長要said NO。由於家長溺愛,只有讚,極小責,所有事情都由小朋友話事,就容易自小養成自我中心。 ...

我已經常鬧,鬧到越來越反叛,現在就看情況,做得好會讚,甚至買少少嘢食獎勵佢,但做錯左一樣會鬧,不過鬧得輕啲,無以前咁惡

monkeydiary 發表於 22-12-6 16:52
我已經常鬧,鬧到越來越反叛,現在就看情況,做得好會讚,甚至買少少嘢食獎勵佢,但做錯左一樣會鬧,不過 ...
你意思係小朋友家裏堅,會表達不滿,外面柔,只做觀察者?如果係,先同老師傾,直白點問是否之前發生任何事?為何小朋友未能融入。在家先要處理反叛問題,可同家人商量分演忠奸角,一個鬧,一個幫。做幫嗰個同佢收補及建立関係,再令佢講出佢見到及估计和同學間問題,再引導佢走出困局。家長,努力吧!

LeeCC 發表於 22-12-6 15:02
朋友當初都以為係,個女入左地區band1女校,以為好放心,但唔夠1個月就夢醒了

原來D 女仔恨拍拖恨到發燒 ...
我都有見過讀女校的女生主動在街上問男生拎電話號碼,仲話該男生好靚仔,我都有諗佢哋係咪恨拍拖恨到發燒,都係band 1女校生來的

aptt    發表於 22-12-7 14:12
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 22-12-6 18:32
我都有見過讀女校的女生主動在街上問男生拎電話號碼,仲話該男生好靚仔,我都有諗佢哋係咪恨拍拖恨到發燒, ...

咁主動

notcool 發表於 22-12-6 16:46
回覆 B.B.BaBa 的帖子

是的。只要您不是,將成為歡迎團隊成員。當然,由於需要做其他工作,沮喪

我覺得個女應該不會是free rider, 佢性格其實有啲似管家婆,咩都要話事,但又比較細膽,所以出到去先會好靜,唔多出聲

lot888 發表於 22-12-6 17:42
你意思係小朋友家裏堅,會表達不滿,外面柔,只做觀察者?如果係,先同老師傾,直白點問是否之前發生任何事 ...

係呀!佢係屋企就好大膽,只要有少少唔開心都一定會出聲,但係學校就較細膽,而之前有冇發生特別的事,令到個女咁,就要問下老師先知了
至於反叛問題,可能因為我現在比個女投訴,就會收儉啲,無咁惡,所以開始都有計傾,而且由細到大,佢都鐘意爸爸多啲,有時我教唔掂,爸爸就會幫手,所以暫時都管得住個女

讀女校咁多問題,求職,求學,主動要電話,恨拍拖.差不多恨生仔咁滯千祈唔好讀女校,大家千祈唔讀女校。仲有咩未講呢?

Rpp 發表於 22-12-6 19:25
讀女校咁多問題,求職,求學,主動要電話,恨拍拖.差不多恨生仔咁滯千祈唔好讀女校,大家千祈唔讀女校。仲 ...
我唔係叫人唔好揀女校,跟住自己揀女校的家長

利申:我個係仔,已經升中,讀男女校

‹ 上一主題|下一主題