用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DC ESF Year 1 does not meet the criteria
go

[小學] DC ESF Year 1 does not meet the criteria  

大家好,
收到 email 話 “your child does not meet the criteria required to be able to successfully access the curriculum”, 有冇人試過再報然後成功?應該再報定係應該再報定係等一年報ICS 和CAIS ?我個仔讀LS 英普K2, 我冇申請nomination right 和冇 foreign passport.

謝謝!

tck175 發表於 22-12-5 20:47
大家好,
收到 email 話 “your child does not meet the criteria required to be able to successfully a ...

你要加強英文語境,ESF要半年後才可再報名,你心儀的另外兩間小學要求不會比ESF低。即係話現在讀緊嘅幼稚園程度不足以應付,你要考慮去IS幼稚園插班,或者請NET補習了。

大家好,
收到 email 話 “your child does not meet the criteria required to be able to successfully a ...

CAIS同ICS都係selective,入學要求比ESF高唔少…同埋要報就係上2個月要報架啦,唔係等出年先報

我半年前插班Y2失敗。上星期再面試完,今星期話要再re interview. 有冇人知re interview 是咩原因先會再需要?我仔呢半年是咁操讀果方面啦、已有大進步。
#有外國護照及sibling讀緊.

Jen_Rowen 發表於 22-12-6 12:03
我半年前插班Y2失敗。上星期再面試完,今星期話要再re interview. 有冇人知re interview 是咩原因先會再需 ...
應該係因為面試表現唔太理想,但係因為sibling所以會俾多次機會

hilary_tang 發表於 22-12-6 15:23
應該係因為面試表現唔太理想,但係因為sibling所以會俾多次機會

明白了

大家好,

如果想入IS, 屋企又冇語境,其實local英普幼稚園未必夠(我都見好多唔pass,pass個D通常屋企本身有語境)。
你而家要追下英文,否則去考Y1都驚唔pass, ICS同CAIS本身都有要求,ESF已經係要求比較低的了。一係試吓bilingual school如ISF, 佢低年班要求中英都識D,反而對英語要求不太高。

......

入ESF 英文語境最重要,正正常常sibling 實收,只欠英語表現,小學我會先轉一間新d易入的IS讀住先,或Anfield,有語境會學得好好多,請net 或外補都只係一對一,或一星期一兩堂,太少互動,無動力講,IS返學連同學都講英文,語境方面相差好遠

glo000 發表於 22-12-7 07:41
入ESF 英文語境最重要,正正常常sibling 實收,只欠英語表現,小學我會先轉一間新d易入的IS讀住先,或Anfie ...

係,我見在其他IS讀開再考ESF都好少唔收,請NET補又貴又補唔到幾多。
比我係樓主而家即刻插一間IS K2 , 有D人xmas 後會走,有D pm class未滿 (Anfield pm class可能有位), xmas 後插係好時機,先再考Y1.

glo000 發表於 22-12-7 07:41
入ESF 英文語境最重要,正正常常sibling 實收,只欠英語表現,小學我會先轉一間新d易入的IS讀住先,或Anfie ...

我自己情況係英普私幼、外補英文、NET上門,自己跟下phonics、伴讀。同native比一定有差距但考Y1應該足夠

同意入間IS K全英語境會容易啲

964000 發表於 22-12-7 07:50
係,我見在其他IS讀開再考ESF都好少唔收,請NET補又貴又補唔到幾多。
比我係樓主而家即刻插一間IS K2 , 有 ...

因為我試過返LS Nursery 時,有半年搵net上門比細女,一星期兩堂,$700 1.5 hr, 成 $6000 一個月, 就上年細女2-2.5歲的時間,英文進步得好慢,識聽唔識講,之後2.5-3歲停Net, 轉去IS K, 不用一個月,一句句接住講不停,仲識用英文投訴家姐攪佢,bb version 的native 程度,好大分別

好彩轉得快,剛剛趕得切ESF kindergarten play visit 同拍video時間

樓上講得啱,IS kindergarten 最有用,ICS 本身有kindergarten,CAIS都主力收IS kindergarten 畢業嘅人(我識嗰啲都係),佢哋expect小朋友要達到IS kindergarten 嘅程度。

glo000 發表於 22-12-7 10:04

因為我試過返LS Nursery 時,有半年搵net上門比細女,一星期 ...

請問是在讀一間IS K1 再apply next year ESF K1 嗎?

glo000 發表於 22-12-7 10:04

因為我試過返LS Nursery 時,有半年搵net上門比細女,一星期 ...

我計過數,返IS幼稚園學費$7-8000@m, 除返開先$100+一個鐘,包埋phonics, 仲可以日日上, 真係好扺,同請NET冇得比。
幼稚園程度中文自己係屋企都教到,通常IS幼稚園仲會平均每日有20min PTH, 另外外面PTH一星期一堂,我小朋友現在廣東話流利,PTH都溝通到,中文程度和讀了兩年英普幼稚園之後IS的同學都差唔多。
除非target bilingual 路線, 如果target Eng heavy IS, 幼稚園選全英自己另補中文,勝算高D,所以早啲決定會順利好多。

supervi 發表於 22-12-7 10:55
請問是在讀一間IS K1 再apply next year ESF K1 嗎?

IS N班再apply 其他IS的K1

964000 發表於 22-12-7 12:20

我計過數,返IS幼稚園學費$7-8000@m, 除返開先$100+一個鐘, ...

同意(emoji)仲要比完錢私教都學得唔好

supervi 發表於 22-12-7 10:55

我果間IS K好好,我個女1月頭出世,比佢讀K1, 充實好多

大家好,

應該係英文唔夠好啊,尤其是聽同講,因為正常IS K2 學生同學之間只講英文,有native口音

剛剛完成DC既面試,4位小朋友面試只有我嘅小朋友係non native speakers
我仔仔唔係讀IS kind, 不過佢係好鍾意英文,
疫情下有上net既網課,一星期三堂左右外加佢鍾意睇美國kid channel既YouTube
希望有Offer啦

心情忐忑中

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊