用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真小 VS 音小 (至急救援~!)
樓主: RandyGeralt
go

九真小 VS 音小 (至急救援~!) [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

有網友上傳, 未經證實...

如果我嗰個係女我都會揀九小,不過真係預咗會谷,要睇小朋友性格及能力, 如果唔想煩就音小

上年呢兩個 offer選了九真~

smellywhale 發表於 22-12-7 09:06
回覆 RandyGeralt 的帖子

聽聞九真小有三分一至一半學生都不會升九真中, 會去男女拔, 德望, 香港真光... e ...
其實九真小升神校中學真係唔係特別"勁", 好多普通直私小學, 頭個批都會升讀神校﹐除咗三私一直真係多人入神校。而且唔揀返九真中學我估亦都有其他因素, 唔一定係關成績事, 可能真係唔想中學讀女校, 或者中學唔想讀得咁傳統。
如果谷得, 谷係冇問題, 但唔係個個小朋友谷得, 而且好多時咁細個, 頭兩年谷得, 去到後期谷唔到仲大獲, 個個家庭唔同, 大人小朋友都要配合。 不過兩間我都覺得係好學校, 說實話, 講成績兩間唔係差好多, 但兩間明顯係唔同style學校

juneforgbb 發表於 22-12-7 10:39
其實九真小升神校中學真係唔係特別"勁", 好多普通直私小學, 頭個批都會升讀神校﹐除咗三私一直真係多人入神 ...

她寫的是真實的資料,為何九真小從不公佈升中成績? 因為學校希望同學盡量升回九真中,假如家長見到這升中資料,相信大部分同學都會向外走!這是學校不願見的!

另外,九真小同學升中後,大都成為學校精英份子,這是九真小的實力明證,老師的努力不是白費的.

lawiskcyu 發表於 22-12-9 11:43

我唔係話佢講嘅野唔真實, 只係我唔覺得九真升"特別勁", 但冇話佢差. 同埋我只係想表達, 除了成績, 揀邊間小學, 都要視乎家長本身target邊一類中學, 如果target 津中, 九小條路會好D, 因為有呈分, 但如果想唔想煩直升中學, 又想輕鬆D, 音小會比較適合

juneforgbb 發表於 22-12-9 13:28
我唔係話佢講嘅野唔真實, 只係我唔覺得九真升"特別勁", 但冇話佢差. 同埋我只係想表達, 除了成績, 揀邊間小 ...

九真小

各位家長好,
意見很多,但總體離不開九小比較谷。想請教一下用家,"谷"是如何谷?如何在功課,測考默,課外活動中體驗出來?
謝!

Kmhung3 發表於 22-12-12 10:04
各位家長好,
意見很多,但總體離不開九小比較谷。想請教一下用家,"谷"是如何谷?如何在功課,測考默,課 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868208

有人話讀九真小同音小,小朋友的見識會不同?
有人知道這個見識指甚麼見識嗎?
課外活動?出國活動?
很少聽人提及見識不同的,敬請指教。

RandyGeralt 發表於 22-12-13 17:09
有人話讀九真小同音小,小朋友的見識會不同?
有人知道這個見識指甚麼見識嗎?
課外活動?出國活動?
如果係想講家長背景, 應該唔會差好遠, 兩間都私小, 學費都差唔多

juneforgbb 發表於 22-12-13 17:15
如果係想講家長背景, 應該唔會差好遠, 兩間都私小, 學費都差唔多
肯最後堅持俾小朋友讀音小/音中既家長, 應該係比一般學校既家長豁達好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-13 17:21
肯最後堅持俾小朋友讀音小/音中既家長, 應該係比一般學校既家長豁達好多

...
如果好執著成績, 就唔會揀音小/音中, 即使音中DSE唔差, 都同傳統名校差一截, 所以相信音小/音中家長並唔係追求band 1A,  唔同學校, 各有所需啦, 最緊要岩讀
不過樓上話"見識"呀嘛, 又唔似講緊成績

Kmhung3 發表於 22-12-12 10:04
各位家長好,
意見很多,但總體離不開九小比較谷。想請教一下用家,"谷"是如何谷?如何在功課,測考默,課 ...

小一開學無太多適應期,好快就開始有測驗默書。然後測默到小二係從不間斷、範圍多(但唔算好深),功課都多

AndrewHo_FB 發表於 22-12-6 16:47
音小不用擔心呈分,輕輕鬆鬆入 B1 中學。

音小功課不多,但有很多評估和默書,英文有 unseen dictation,  ...

我小朋友讀劵幼,英文聽同講都一般,識既英文生字都唔多,請問讀音小會唔會跟唔上好吃力?

BELLE520 發表於 23-3-7 12:26
我小朋友讀劵幼,英文聽同講都一般,識既英文生字都唔多,請問讀音小會唔會跟唔上好吃力?
...
唔需要太擔心, 小一程度唔會難得去邊, 卷幼不是問題, 認真上堂+溫書就無問題

BELLE520 發表於 23-3-7 12:26
...

早些適應總好過遲,音小的課程不淺。

我小朋友插入了高小,感到對某些獨有的主修科非常吃力,但其他舊同學已經學了幾年。但老師非常好,會盡力幫忙。

眼見舊校的同學仔為了準備呈分試讀至日以繼夜, 我們能逃過一劫, 心中真的感恩。

我係音小用家, 用左幾年, 我好鐘意音小...冇壓力, 小朋友KEEP住純真. 學校又有愛.成績又好, 直升音中仲要係英中, DSE又唔差, 好有幸係音小一份子.

回覆 mv_lee 的帖子

你好呀~我想問多d 用家意見,介唔介意pm你呀?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊