用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 死亡之卷中文科真係咁難?
樓主: baby2baby
go

死亡之卷中文科真係咁難?

tkinwong 發表於 22-12-9 18:56
好耐之前有新聞跟進過,白話文閱讀理解,問返個作者,作者都答錯或唔識做。

文言文靠背誦,點都有啲分。
好耐以前我女就同我講,題目問看者寫篇文章既心情定咩,個model answer真係.....阿女就話:我唔同意個作者係咁諗囉。問作者用咩心情寫?真係個作者自己先知囉,係佢肚裏蟲咩?

Yanamami 發表於 22-12-10 10:03
好耐以前我女就同我講,題目問看者寫篇文章既心情定咩,個model answer真係.....阿女就話:我唔同意個作者係 ...

中文…係揣摩上意嘅訓練…求生技能嚟㗎
我女揣摩到卷二,救咗全家,佢卷一都係得 3

YolandaTam 發表於 22-12-10 10:40
中文…係揣摩上意嘅訓練…求生技能嚟㗎
我女揣摩到卷二,救咗全家,佢卷一都係得 3
...
阿女就係太“自我”、太不屈服,所以死梗。好彩唔洗考DSE.

Yanamami 發表於 22-12-10 12:43
阿女就係太“自我”、太不屈服,所以死梗。好彩唔洗考DSE.

大女中幾離場?

Rpp 發表於 22-12-10 12:47
大女中幾離場?

大女考完DSE先出國讀U. 佢從小中文都差,DSE一額汗4422,中文掹車邊3。細女雖然中文小學係好ok,但都好憎中學中文,中四下學期出國,脫苦海了。

Yanamami 發表於 22-12-10 13:00
大女考完DSE先出國讀U. 佢從小中文都差,DSE一額汗4422,中文掹車邊3。細女雖然中文小學係好ok,但都好憎中 ...

我有無記錯你大女讀DG的?

Rpp 發表於 22-12-10 13:10
我有無記錯你大女讀DG的?
大女上智,細女DG.

Yanamami 發表於 22-12-10 13:13
大女上智,細女DG.

我調轉左大小。

Yanamami 發表於 22-12-10 13:00
大女考完DSE先出國讀U. 佢從小中文都差,DSE一額汗4422,中文掹車邊3。細女雖然中文小學係好ok,但都好憎中 ...

你係放英國定美國?

Rpp 發表於 22-12-10 13:15
我調轉左大小。
Down under

Yanamami 發表於 22-12-10 13:34
Down under

記得了,女仔係應該出去見識吓,我都有呢個諗法。

妹妹頭 發表於 22-12-5 18:09
讀上去你就會知,白話文比文言文更難

我仔老師以前教佢文言文可以唔駛完全明白,有時可以大膽啲用估,做得多其實都會大約估到,白話文更必須要多做,不停做閱讀理解練習,溫習常見嘅題型,學習竅門同技巧,不過中文要學得好的確好難, 我啲仔都好怕中文,由其理科人中文通常係特別差,考試一般過到關就算。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-10 18:53
我仔老師以前教佢文言文可以唔駛完全明白,有時可以大膽啲用估,做得多其實都會大約估到,白話文更必須要 ...
我女中文同數學都唔駛點理佢,但英文反而死得。

果篇咪DSE中文卷中有一條題,用的係林黛嫚的《孤獨的理由》,唔知點解邊個咁衰搵到林黛嫚做果條題,作者回覆人地,唔識做。
真係唔知作者曵定搵佢答題既人曵囉

亞Sir話中文要多睇文學作品先好,講真中文確實唔易。搵下林溢恩睇吓

回覆 妹妹頭 的帖子

其實,我之前看過新聞報道。DSE考卷,題目是,作者想表達什麽?結果找了原作者答題,結果都是錯的。所以,你説,怎麽可能不是死亡之卷。

2jkidsfather    發表於 22-12-21 10:20

死亡之卷嘅名稱,其實係指頭幾年DSE中文科level 3或以上的比率低,令人讀唔到大學,但近年情況已改善,比率提升了

無知人 發表於 22-12-13 22:35
果篇咪DSE中文卷中有一條題,用的係林黛嫚的《孤獨的理由》,唔知點解邊個咁衰搵到林黛嫚做果條題,作者回 ...
我仔就係2018考生,正正就係考呢篇,當日完全唔明所以得level 2
之後明哂啦當所有同學入大學去迎新日,而自己就因為呢個2而入唔到大學,變為孤獨咪就係理由囉

200904 發表於 22-12-20 16:22
回覆 妹妹頭 的帖子

其實,我之前看過新聞報道。DSE考卷,題目是,作者想表達什麽?結果找了原作者答題, ...
如你所講有咁既問題,為何又有人咁變態可以得到5**,唔好講5**,4或5都有好多人得到,先要了解自己問題,會否因為祟嚮英文至上,從小以英為主少理中文,做成咁既結果.之前亦有人所講唔係得一人做評審,遇著對自己不利既專業評審冇計,但有人所講可重新核對,呢啲所謂評審專唔專業冇得講,你估個個評審係孔子呀,更何況考卷既作者可能係平凡到唔平凡既普通人(因為有多餘既錢都可以出書),所以原作者答都係錯不無道理.

回覆 10090 的帖子

對,我亦覺得冇咩大問題.(可能我對小朋友認知中文方面太有信心吧)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊