用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs 宣小
樓主: kll0729
go

沙呂小 vs 宣小 [複製鏈接]

lflxl 發表於 22-12-8 11:26
我之所以咁形容,係因為根據觀察,唔知幾時開始一般人對宣小有種誤會,覺得入讀等於「畀錢攞苦嚟辛」:happ ...
有朋友都係暫時APS 同沙呂二揀一,掙扎中。正如你所講,其實對落冇弟妹(但有姊姊) 亦冇經濟壓力,就係擔心入咗宣小大人(雙職父母)細路都吃不消

gabejang 發表於 22-12-8 15:47
有朋友都係暫時APS 同沙呂二揀一,掙扎中。正如你所講,其實對落冇弟妹(但有姊姊) 亦冇經濟壓力,就係擔心 ...

你朋友情況不妨去aps一試闖關

lflxl 發表於 22-12-8 18:32
你朋友情況不妨去aps一試闖關
佢最驚個小朋友應付唔黎,想返轉頭好難

我識人兩間都讀過,由宣小轉沙呂,佢話兩間的教學方式好唔同,宣小科科都好有系統去教,尤其是語文,閱讀氣好好。佢當年都係因為升中有呂中和沙田校網先轉校。

behappypapa 發表於 22-12-9 13:18
我識人兩間都讀過,由宣小轉沙呂,佢話兩間的教學方式好唔同,宣小科科都好有系統去教,尤其是語文,閱讀氣 ...
津校和私校點都會有啲分別!

behappypapa 發表於 22-12-9 13:18
我識人兩間都讀過,由宣小轉沙呂,佢話兩間的教學方式好唔同,宣小科科都好有系統去教,尤其是語文,閱讀氣 ...
咁我會想知道沙呂嘅教學質素, 讀書風氣,唔同APS 比,客觀黎講算係好好嗎?

gabejang 發表於 22-12-9 16:14
咁我會想知道沙呂嘅教學質素, 讀書風氣,唔同APS 比,客觀黎講算係好好嗎?

我只可以講有一定數量的學生入到band1甚至1A,教學質素一定有。佢哋之前有定期的書展,都好受學生的歡迎,不過又係疫情,停咗幾年。

我會咁諗:如果想小朋友更上一層樓,做公開試狀元榜眼探花就揀宣小,私校好處係佢有收生權,班上同學都係質素比較好,老師可以專注教書唔洗花時間管理課堂處理sen同學仔。如果為弟妹就要自己一家人坐底諗清楚,如果我父母為左我妹而放棄俾我更好教育權利,我應該好難過,一係就一世都唔好俾我知我考到過。

宣小雖然好好 層次比律校高但我知好多家長 由其叩門階段 有一部份會放宣小揀一線津
所以都call幾多後備
錢💰、 方便 、弟妹、音樂 都係考慮
睇你中學目標 對小朋友期望係咩
滿足沙田校網 沙呂都係最top果兩間都無得輸

memelala 發表於 22-12-11 18:17
我會咁諗:如果想小朋友更上一層樓,做公開試狀元榜眼探花就揀宣小,私校好處係佢有收生權,班上同學都係質 ...

可能小朋友生性識諗,為屋企為細妹著想,贊成父母嘅選擇,自己喺沙呂努力讀書,咪一樣可以出人頭地?唔駛做乜嘢都以小朋友為中心嘅

沙呂小大約有幾多%升band1中學?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊