用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
go

KLN3 女生的選擇  

我家女兒現在是小五, 就讀KLN3 內的二、三線小學, 級五以內,但有偏科情況, 中文一般只有80-85, 考得最好都係剛剛9 字頭, 其他科全部95或以上,音樂 8 字頭和視藝7字頭,如果呈分試保持這個成績,應該是 IB 吧? 沒有特異功能, 但是在校內是風紀隊長,也做過班長,學校大使那些。最近帶她參觀了不同的中學:

1) 油真她不太喜歡學校太嚴肅的樣子;
2) 羅氏和中基喜歡他們的科學活動, 但交通不太方便;
3) NPL 各方面都喜歡, 交通也算方便, 但奈何初中是普教中;
4) 開平好非常喜歡, 交通也算方便,校舍大設備也很好, 最重要是學校可以幫學生叮/蒸飯, 因為我女喜歡吃住家飯, 所以會帶飯回校吃的。但是當日同學生聊天, 好像很多默書(一個月3-4次) 和小測, 功課也多, 我女不是自動自覺型, 要家長催促甚至要陪讀才會溫習那種, 所以我們有點擔心;
5) 迦密整體感覺不錯, 交通也算方便,但校舍好像有點舊和細,因為不能到實驗室參觀, 所以不知道設備好不好, 另外公民科是用中文教學的, 由於我女兒中文成績不太好, 我們有點擔心這方面

想聽聽各位過來人意見, 那一所學校比較適合小女呢? 謝謝

回覆樓主:

1B個人覺得油真/迦密機會不太大,既然喜歡開平就試下

回覆 ha930 的帖子

要家長催促甚至要陪讀才會溫習那種先有以上成績?有沒有想過入中學點算?   入左會5會跟唔上?

bananaGi 發表於 22-12-5 11:46

要家長催促甚至要陪讀才會溫習那種先有以上成績?有沒有想過入中學點算?   入左會5會跟 ...
就係有想過, 所以而家好擔心, 因為太依賴了, 這類型小朋友應該選什麼類型的中學好呢?

0030 發表於 22-12-5 11:43
1B個人覺得油真/迦密機會不太大,既然喜歡開平就試下
但是擔心太谷, 一個月3-4次默書再加小測, 怕女兒應付不來

ha930 發表於 22-12-5 10:05
我家女兒現在是小五, 就讀KLN3 內的二、三線小學, 級五以內,但有偏科情況, 中文一般只有80-85, 考得最好都 ...
音樂同視藝成績唔算好,可能會拉到得番B1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ha930 發表於 22-12-5 11:54
就係有想過, 所以而家好擔心, 因為太依賴了, 這類型小朋友應該選什麼類型的中學好呢? ...

要家長發功,上到中學應該跌得幾快

反而放手果批,上到中學有發圍

因音樂&視藝不太好, 仲未計標準差, 如果2線小學, 應該係B1C, 但如果係3線小學, 有機會變左B2A喇, 要睇前2-3年有幾多升到B1中學先作準, 問清楚老師個2科平均分幾多, 如果高過平均分, 咪當無事發生, 但低過平均分就要計清楚係咩banding

P.S. 原來係小五,咁放多D時間係音樂&視藝啦

bananaGi 發表於 22-12-5 12:35
要家長發功,上到中學應該跌得幾快

反而放手果批,上到中學有發圍
我們一直很想放手的, 但是試了不成功, 最後都要出手。下學期就第一次呈分了, 更加不敢放手去駁, 唉.....

2010YL 發表於 22-12-5 12:38

因音樂&視藝不太好, 仲未計標準差, 如果2線小學, 應該係B1C, 但如果係3線小學, 有機會 ...
今年的班主任比較口密, 之前在學校的活動隨口問過, 不肯回答, 待家長日再問問, 謝謝~

ha930 發表於 22-12-5 12:38
我們一直很想放手的, 但是試了不成功, 最後都要出手。下學期就第一次呈分了, 更加不敢放手去駁, 唉..... ...

要陪讀麻煩d,踢一踢先肯郁係性格。

Rpp 發表於 22-12-5 12:51
其實佢肯讀好快就溫熟的, 但她的性格好滋油, 樣樣都嘆慢板, 唔係佢身邊催促, 就會拖慢來溫習, 但有家長在身邊就會快手好多

Rpp 發表於 22-12-5 12:51

這樣性格,開平比較適合,學校要求,老師講比你叫,好好多。
太自由的校風容易放飛自己

ha930 發表於 22-12-5 12:56
其實佢肯讀好快就溫熟的, 但她的性格好滋油, 樣樣都嘆慢板, 唔係佢身邊催促, 就會拖慢來溫習, 但有家長在身 ...

有朋友既仔女都係咁,叫溫書等陣,等左半個鐘,埋位狀態未開始,開始得嚟溫一陣眼瞓,肚餓,屎急,或者溫極都係第一版,真係縮短壽命十幾年。

ha930 發表於 22-12-5 10:05
我家女兒現在是小五, 就讀KLN3 內的二、三線小學, 級五以內,但有偏科情況, 中文一般只有80-85, 考得最好都 ...

科科有95分以上....級5內都唔係1A生?

Rpp 發表於 22-12-5 13:13
有朋友既仔女都係咁,叫溫書等陣,等左半個鐘,埋位狀態未開始,開始得嚟溫一陣眼瞓,肚餓,屎急,或者溫 ...
如果咁既情況係級前列...就恭喜晒, 一發力就難以想像..

Rpp 發表於 22-12-5 13:13
有朋友既仔女都係咁,叫溫書等陣,等左半個鐘,埋位狀態未開始,開始得嚟溫一陣眼瞓,肚餓,屎急,或者溫 ...
exactly, 所以我女每次考試, 我都提早開始同佢拖長來溫習, 每日溫少少咁, 其實好多內容她已經在上堂時記了入腦, 她只是不肯做補充練習來測試一下學習成果, 每次都把我激死

ha930 發表於 22-12-5 12:56
其實佢肯讀好快就溫熟的, 但她的性格好滋油, 樣樣都嘆慢板, 唔係佢身邊催促, 就會拖慢來溫習, 但有家長在身 ...
我個仔都係呢類型,好彩小五下學期開始開竅,肯自動自覺去溫書。。。。。。之後打機。。。。

如果本身係KL3,我會選擇搏CARMEL,唔得再抽奬。如果受CARMEL一套,阿媽式教育會適會呢類型小朋友。

HK-MAN 發表於 22-12-5 13:13
科科有95分以上....級5內都唔係1A生?
中文比較差, 只有8字頭, 視藝和音樂也一般, 加上是二/三線小學

BSCYL 發表於 22-12-5 13:05
這樣性格,開平比較適合,學校要求,老師講比你叫,好好多。
太自由的校風容易放飛自己
...
開平是老師幫手谷, 對嗎?