用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
樓主: ha930
go

KLN3 女生的選擇  

hkpapa852 發表於 22-12-6 15:37
DSE中文係非一般既要求, 否則唔會咁多年達3率都係得40%左右

所以我近年都強烈建議D升小家長唔好重英輕中  ...

真係苦口良藥,忠言逆耳! 我絕對支持一定要從小中/英文都重視!

jesswu 發表於 22-12-6 04:07
你小朋友同我個有d似。
我小朋友又係慢,滋油,踢兩脚先郁一郁。
小學6年每次考試每科未試過溫多過半日。

我小朋友都係咁,請問最後你小朋友入咗邊間?☺️(emoji)(emoji)

樂天媽媽 發表於 22-12-8 09:03
我小朋友都係咁,請問最後你小朋友入咗邊間?☺️(emoji)(emoji)

選了直資

ha930 發表於 22-12-6 15:46
但其他科排名比標準分高出很多, 不能彌補到這個差距嗎?

標準分 z = (原始分 × - 平均分 μ) / σ
原始分低於平均水平 標準分為負數
視藝/音樂逢五進一 跌一格失5分
假設各科μ及σ相同 加權999632
中英數要加1.67分 或 常識要加2.5分
才可彌補視藝/音樂跌一格的影響

hkpapa852 發表於 22-12-6 18:12
如果同三年家長都有聯絡, 應可得知12次呈分考核內容
我諗無學校咁誇張, 會諗定一百幾十樣唔同既嘢去考VA

最怕係無天份...
好彩同情分佔小部分分數(=平時上堂作品評分)

worldcat 發表於 22-12-8 10:32
最怕係無天份...
好彩同情分佔小部分分數(=平時上堂作品評分)
我女學校無同情分, 一份作品定一次呈分的成績

Poyau 發表於 22-12-8 10:12
標準分 z = (原始分 × - 平均分 μ) / σ
原始分低於平均水平 標準分為負數
視藝/音樂逢五進一 跌一格失5 ...
中英數要加1.67分 或 常識要加2.5分 <--- 這個是指原始分還是標準分?

ha930 發表於 22-12-8 10:48
我女學校無同情分, 一份作品定一次呈分的成績
咁唯有小心啲,一般官津視藝音槳如果唔係太差,應該都唔會畀得太低分。 佢哋都想B1學生入返B1中學考好PRE-S1同係中學KEEP口碑。
最緊要KEEP 到係AVE以上。
否則一負分就拉低總成績好多。

worldcat 發表於 22-12-8 10:55
咁唯有小心啲,一般官津視藝音槳如果唔係太差,應該都唔會畀得太低分。 佢哋都想B1學生入返B1中學考好PRE-S ...

我女是二/三線私小, 老師應該都會有同樣想法掛

我最驚變咗負分 音樂都唔太擔心, 係科視藝, 真係好難搞

ha930 發表於 22-12-8 10:49

原始分

ha930 發表於 22-12-6 15:46
但其他科排名比標準分高出很多, 不能彌補到這個差距嗎?
其他科排名比標準分高出很多

你高時係咪人地唔高呢?

除非你高分時人地唔高分, 咁咪彌補到個差距囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 22-12-8 11:45
原始分
想學多 d, 請問是怎樣計出來的? 可以教下我嗎? 謝謝~

ha930 發表於 22-12-8 10:49

我都睇唔明你哋講嘅嘢。又見到大家講甲部乙部都唔知咩回事。

Rpp 發表於 22-12-8 11:51
我都睇唔明你哋講嘅嘢。又見到大家講甲部乙部都唔知咩回事。
我明 d 又唔明 d, 所以想了解多 d~

ha930 發表於 22-12-8 11:49
想學多 d, 請問是怎樣計出來的? 可以教下我嗎? 謝謝~

參考《升中呈分試的校內名次是如何以標準分排列》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

ha930 發表於 22-12-8 11:59

我係有興趣就搭吓咀,人哋講緊我瞓,瞓完又問過。即係識少少咋。

ha930 發表於 22-12-8 11:59

以上分享有例子 要上網頁版看
將例子輸入 Excel 可得出相同結果

Poyau 發表於 22-12-8 12:05
以上分享有例子 要上網頁版看
將例子輸入 Excel 可得出相同結果
好的, 我試試, 謝謝~

HK-MAN 發表於 22-12-5 13:13
科科有95分以上....級5內都唔係1A生?

我都想問下...
科科95/9X, 但中文斷腳80. 咁當BAND幾??

bananaGi 發表於 22-12-8 17:22
我都想問下...
科科95/9X, 但中文斷腳80. 咁當BAND幾??
如果中文個個同學都斷腳,依依係1a…相反個個同學都95以上…就曲街了…15*9=135