用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
樓主: ha930
go

KLN3 女生的選擇   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-12-6 15:42
呈分成績, 如果有一科比"平均成績"差或只係相約, 其實已好大件事
如果VA平均分係75, 但75以上有30人, 你女 ...
但其他科排名比標準分高出很多, 不能彌補到這個差距嗎?

ha930 發表於 22-12-6 15:39
邊間 Band 1 中學咁好? 能分享一下嗎?
福中也超忙??? 咁你知唔知匯基(東九龍)忙唔忙呢?
...

匯基好悠呢,功課少,有愛。不過朋友又嫌唔夠動力。

ha930 發表於 22-12-6 15:46

我女呈二因爲視藝A到盡先扯返上b1。所以不容忽視

jesswu 發表於 22-12-6 16:23
匯基好悠呢,功課少,有愛。不過朋友又嫌唔夠動力。
可惜交通不太方便, 如果由我家出發, 早上有4班巴士過去, 但是要6點幾出門口, 放學就無直接車回家了~

jesswu 發表於 22-12-6 16:24
我女呈二因爲視藝A到盡先扯返上b1。所以不容忽視
明白

ha930 發表於 22-12-6 15:37
音樂仲可以多溫習樂理提升一下, 但視藝真係唔知點搞好, 她的同學畫的畫真係好靚, 但阿女真係無天份, 次次都 ...

呢招我都係喺EK學嘅,好得!
每次知道要畫乜嘢或者整乜嘢手工,即刻聯絡相熟嘅視藝畫室,d老師做開做熟好有經驗,book兩個鐘,老師陪小朋友做一次,教佢用色,點樣設計,有乜嘢要注意等等,直至返學時喺課堂將已經做過嘅嘢再做一次,質素一定好好多。
我個仔嘅成績次次都好ok㗎

DD仔 發表於 22-12-6 16:36
呢招我都係喺EK學嘅,好得!
每次知道要畫乜嘢或者整乜嘢手工,即刻聯絡相熟嘅視藝畫室,d老師做開做熟好 ...
問題是我點知道將會要畫/整什麼手工呢?

ha930 發表於 22-12-6 15:46

呈分計法太複雜......

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ha930 發表於 22-12-6 16:39

每次第一堂做乜嘢你小朋友一定知架。一講俾畫室聽,佢哋即刻知係乜,小學視藝要做嘅嘢來來去去都係嗰啲,畫室話大把家長係咁樣補視藝應付呈分㗎

ha930 發表於 22-12-5 10:05
我家女兒現在是小五, 就讀KLN3 內的二、三線小學, 級五以內,但有偏科情況, 中文一般只有80-85, 考得最好都 ...

2,3線小學,視藝7字,中文8字,音樂8字,頂盡係1C生,1,4,5自行應該唔得。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DD仔 發表於 22-12-6 16:43
每次第一堂做乜嘢你小朋友一定知架。一講俾畫室聽,佢哋即刻知係乜,小學視藝要做嘅嘢來來去去都係嗰啲, ...
你意思係每次視藝作品都分2星期做? 上完第一堂, 就即刻去畫室惡補?

但我女學校好像不是這樣, 多數都是一星期一個作品(因為視藝是孖堂上的), 除非係好複雜果d 先會用2星期去做,所以這個方法行唔通

ha930 發表於 22-12-6 16:49
你意思係每次視藝作品都分2星期做? 上完第一堂, 就即刻去畫室惡補?

但我女學校好像不是這樣, 多數都是一星 ...

即堂教即堂做即堂交?唔會啩?咁樣會唔會預先通知下次整乜嘢?

ha930 發表於 22-12-6 16:39
所以點解一早要同舊生家長打好關係, 至少可早D知道早一/兩年考過乜
當大部份家長都知而你唔知時, 就算子女天份在好都未必有用

做家長切忌離群, 否則只會做孤獨精

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-12-6 16:53
即堂教即堂做即堂交?唔會啩?咁樣會唔會預先通知下次整乜嘢?
平時沒有通知的, 但唔知呈分作品會否通知, 因為我女學校每次呈分都是指定用一個作品來計, 不是全個學期的作品平均分~

hkpapa852 發表於 22-12-6 17:06
所以點解一早要同舊生家長打好關係, 至少可早D知道早一/兩年考過乜
當大部份家長都知而你唔知時, 就算子女 ...
我之前有向高年級家長收過料, 得出結論是每年都不同

ha930 發表於 22-12-6 17:19
平時沒有通知的, 但唔知呈分作品會否通知, 因為我女學校每次呈分都是指定用一個作品來計, 不是全個學期的作 ...

咁就應該會講。好似hkpapa咁講,應該問吓前輩家長係乜嘢安排,才可以做好準備嘛

ha930 發表於 22-12-6 17:20

唔知係乜,但起碼知道會唔會預先通知

DD仔 發表於 22-12-6 17:22
咁就應該會講。好似hkpapa咁講,應該問吓前輩家長係乜嘢安排,才可以做好準備嘛
...
嚟緊家長日, 我試下問下班主任, 睇下會唔會透露下~

DD仔    發表於 22-12-6 17:29

家長,這一版的對话要重温,如果能明白內容嘅真緒,就真係無往而不利。恕我不能说得太白。

ha930 發表於 22-12-6 17:20
如果同三年家長都有聯絡, 應可得知12次呈分考核內容
我諗無學校咁誇張, 會諗定一百幾十樣唔同既嘢去考VA

如果上年考黑白素描蘋果, 前年考黑白素描一支水, 咁係咪叫"考核內容年年不同"呢?

內容唔會exactly 一樣, 但 "大範圍" 點都有跡可尋吧!

‹ 上一主題|下一主題