用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
樓主: ha930
go

KLN3 女生的選擇   [複製鏈接]

ha930 發表於 22-12-5 13:19
中文比較差, 只有8字頭, 視藝和音樂也一般, 加上是二/三線小學
級頭中文幾多分?

worldcat 發表於 22-12-5 13:18
我個仔都係呢類型,好彩小五下學期開始開竅,肯自動自覺去溫書。。。。。。之後打機。。。。

如果本身係KL3,我會選擇搏CARMEL,唔得再抽奬。如果受CARMEL一套,阿媽式教育會適會呢類型小朋友。

迦密的風格是怎樣? 適合那類型學生? 其實迦密、開平和NPL 我都鍾意, 但不知道那一間比較適合我女兒

HK-MAN 發表於 22-12-5 13:21
級頭中文幾多分?

95 以上, 應該說級一是每一科都95以上, 而且可能每科都是全級第一或二
級二至五應該平均分都是差不多的, 只有級一最超班

HK-MAN 發表於 22-12-5 13:13
科科有95分以上....級5內都唔係1A生?

很難講,視藝音樂兩科可能拉低 RO 嚴重

阿仔小學那位女同學,就是視藝一科,令到佢長期屈居第二。  她英文是長期級一。  其餘主科都不弱。
當年自行瑪利諾不成功,自二入聖潔靈。 不過可能主因是課外活動也弱。

反而有位師姊級四,五成功自行入瑪

ha930 發表於 22-12-5 13:24
95 以上
啲卷好淺是嗎?有冇同其他學校比較過...

HK-MAN 發表於 22-12-5 13:25
應該說級一是每一科都95以上, 而且可能每科都是全級第一或二
級二至五應該平均分都是差不多的, 只有級一最超班

老師說中文卷是中上的難度, 不算特別淺

BSCYL 發表於 22-12-5 13:25

阿仔小學那位女同學,就是視藝一科,令到佢長期屈居第二。  她英 ...
你仔升中那時候的 St. Cat 也不錯呀, 最後那位女同學有沒有去扣門?

阿仔小學那位女同學,就是視藝一科,令到佢長期屈居第二。  她英 ...
佢小朋友小5啫,還未呈一仲有得追...不過呢個時間好多小朋友都開始發力..

ha930 發表於 22-12-5 13:23
迦密的風格是怎樣? 適合那類型學生? 其實迦密、開平和NPL 我都鍾意, 但不知道那一間比較適合我女兒
...
NPL係直資,佢有資源用另一種教法。如果唔追成綪又唔介意錢,係一個選擇。
迦密係出名阿媽式管理,有人會覺得規矩太多。但我所知佢哋係用"煩"多於"駡"的型式去處理學生。

旅港多測默考多功課,學生GE推動力就係成績差就做更加多練習,但同時學校又好主張學生自學自習。所以可以話學校幫手谷,但學生唔想跌落去惡性循環始終要學識自動自覺。如果小朋友接受到呢套,適應左係無問題的。但如果頂唔住,小朋友壓力都真係唔細。

ha930 發表於 22-12-5 13:28
你仔升中那時候的 St. Cat 也不錯呀, 最後那位女同學有沒有去扣門?

那位女同學性格比較內向,口才也不是特別出色,無去叩門,但她在聖潔靈一直都在前列。

HK-MAN 發表於 22-12-5 13:25

阿仔學校卷淺,但有些同學街坊說深, 阿仔長期平均分9字頭   

ha930 發表於 22-12-5 13:20
開平是老師幫手谷, 對嗎?

已有網友詳細解答   

worldcat 發表於 22-12-5 13:40
NPL係直資,佢有資源用另一種教法。如果唔追成綪又唔介意錢,係一個選擇。
迦密係出名阿媽式管理,有人會覺得規矩太多。但我所知佢哋係用"煩"多於"駡"的型式去處理學生。

旅港多測默考多功課,學生GE推動力就係成績差就做更加多練習,但同時學校又好主張學生自學自習。所以可以話學校幫手谷,但學生唔想跌落去惡性循環始終要學識自動自覺。如果小朋友接受到呢套,適應左係無問題的。但如果頂唔住,小朋友壓力都真係唔細。

開平我就係怕學校迫得太緊, 小朋友到時接受唔到就煩了

但如果大抽獎乙一填迦密, 抽唔中, 乙二填開平還有機會嗎? 還是兩間都要填乙一才可以呢?

ha930 發表於 22-12-5 13:56
開平我就係怕學校迫得太緊, 小朋友到時接受唔到就煩了

但如果大抽獎乙一填迦密, 抽唔中, 乙二填 ...
你試下同小朋友講下先,話佢知多測默同多功課,做唔晒要留堂做同埋數量上會罰做更加多。
如果你囡囡聽完都要以佢為目標同有信心應付,咪即管去試下。未入到讀,無話邊間一定合適小朋友。
好似我個囝一聽到咁樣已經話唔揀。你同我掉轉,我煩在想佢入去讀左先(9成9入到),係都要出去公海自行拎嚟煩。

唔計<1%機會,迦密 旅港都要乙一先有機會。

worldcat 發表於 22-12-5 14:16
你試下同小朋友講下先,話佢知多測默同多功課,做唔晒要留堂做同埋數量上會罰做更加多。
如果你囡囡聽完都 ...
明白, 祝你小朋友能自行入到心儀中學~

回覆 ha930 的帖子

開平1B都適應不了,那迦密/油真1a喔~咪仲難適應

所以好多時出現級一入唔到,級三四反而入到,家長唔明白點解,因為級三四主科平均,音藝唔高名次低,特別同班一齊報考就見到咗。

ha930 發表於 22-12-5 10:05
我家女兒現在是小五, 就讀KLN3 內的二、三線小學, 級五以內,但有偏科情況, 中文一般只有80-85, 考得最好都 ...

今年升中直私包括以下
級五內應俱實力試自行所列中學

SPC(男) | 協恩(女) 德望(女) |
赤提 優才
SMC 王錦輝
滙基KE 顏寶鈴 李國寶

NAIS AIS 智新

回覆樓主:

你小朋友同我個有d似。
我小朋友又係慢,滋油,踢兩脚先郁一郁。
小學6年每次考試每科未試過溫多過半日。
唔篤住佢溫可以完全唔溫,一d都唔緊張,連考呈分都係咁。

同你女唔同的係,佢冇級頭,衹徘徊中間位。

幸好上到中學被環境氛圍影響,轉了死性。

aptt    發表於 22-12-6 12:00

樓主果偏向官津,建議先聚焦音樂,美術,後中文。音樂美術太重要,绝不能低於mode。因為會直接拉低RO,結果會令你叫驚。如果偏向直資,就學科先,後術科。早前在吾一post分享,旅港是一個很多的考慮。
‹ 上一主題|下一主題