用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田佛教覺光法師
發新帖回覆
go

沙田佛教覺光法師 [複製鏈接]

有冇沙田佛教覺光法師用家~?想知呢間校風如何~?美術方面會唔會注重~?想了解多啲~THX
   1    0    0    0

ying165 發表於 22-12-4 18:32
有冇沙田佛教覺光法師用家~?想知呢間校風如何~?了解多啲~THX

孩子B2CB3A?
覺光校風未算差,全中文授課。

我表侄前兩年B2CB3A派入覺光。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 22-12-4 18:40
孩子B2CB3A?
覺光校風未算差,全中文授課。
我小朋友呈一老師話B2中偏後~呈二因為未見到老師所以仲未知~但自己計過平均分應該有8字頭~

想問你表侄返學開心嗎~?老師有冇愛心呀~?

ying165 發表於 22-12-4 18:44
我小朋友呈一老師話B2中偏後~呈二因為未見到老師所以仲未知~但自己計過平均分應該有8字頭~

想問你表侄返學 ...

無特別辛苦,無壓力,學習氣氛尚可。

如你孩子B2BC,考慮自行進取馬崇/胡忠/馬聖+基督/陳震夏/青年會+兩黃,以上競爭較大。

楊中/覺光以往B2學生電腦派位乙2後也有派入。

mrs.so 發表於 22-12-4 18:50
無特別辛苦,無壓力,學習氣氛尚可。

如你孩子B2BC,考慮自行進取馬崇/胡忠/馬聖+基督/陳震夏/青年會 ...
我自一會填基督~仲諗緊自二好唔好填覺光~因為想係返沙田圍區~近屋企啲又可以睇緊啲小朋友~~

如果唔係大抽獎驚去到好遠或者唔好既學校~

ying165 發表於 22-12-4 18:56
我自一會填基督~仲諗緊自二好唔好填覺光~因為想係返沙田圍區~近屋企啲又可以睇緊啲小朋友~~

如果唔係大抽 ...

你甘心入覺光就可以,我自己覺得覺光感覺好過兩黃。

mrs.so 發表於 22-12-4 19:32
你甘心入覺光就可以,我自己覺得覺光感覺好過兩黃。

冇話甘唔甘心既~最主要小朋友自己意願都話要近既學校~同佢傾過馬鞍山果啲佢都嫌遠~咁沙田圍B2既就2間~最希望係可以入到基督啦~

最緊要係知道覺光校風係點~唔該哂你~

覺光校風OK, 中中, 預咗英文程度真係差D, 學習氣氛真係"麻麻地"

juneforgbb 發表於 22-12-5 00:12
覺光校風OK, 中中, 預咗英文程度真係差D, 學習氣氛真係"麻麻地"
點麻麻地法~?係指老師冇心教~?

ying165 發表於 22-12-5 03:16
點麻麻地法~?係指老師冇心教~?
利申:我唔係覺光學生的家長, 只係我認識的家長群的意見
老師有冇心教我唔了解, 但我相信每間學校都有好and唔好的老師, 覺光校風冇咩負評, 不過唔似其他band 2, 或者band 3頭的中學, 覺光真係唔多谷成績, 唔係話要好似band 1咁谷, 但真係唔算進取, 除非真係對小朋友學業冇咩期望, 又或者小朋友好自律, 如果唔係, 我認同樓上講, 基督/陳震霞/青年會 會"上進"D

兩黃 (黃鳳翎/黃允田) 和覺光, 覺光校風好D

juneforgbb 發表於 22-12-5 08:57
利申:我唔係覺光學生的家長, 只係我認識的家長群的意見
老師有冇心教我唔了解, 但我相信每間學校都有好and ...
THX~~

我大女讀緊中二二女準備升中
學校比起中中最大分別係AB班係英文班CD班係中文班
功課唔算少,但每次功課都好緊貼小測及上堂的內容
大女都唔覺得辛苦,同埋都幫到定期的小測
學校好重視英文,算係band2B,老師都有係班入面同同學講
學校DSE合格率高於全港,好重視學生的成績,
大女雖然中二,老師都開始俾多d選科資料我地睇,
家長日仲有講係最top4%增值的學校。
另外大女星期六番學活動都keep住見到d高年班番去測驗。
校風我亦覺得唔錯,初中唔俾出街食,留校參加課外活動或學習小組。

二女小學老師認為二女係band2B(同當年大女一樣)
認為覺光略高於青年會同埋兩黃的中學,
我地都好想細女入到覺光。

覺光的校舍特別大,因為用埋旁邊已殺校的小學校舍
呢間band 2尾,佛教嚟講算係咁

回覆 jerichochung 的帖子

想問如果中一編了班,咁升中二會不會再編班如果中二冇再編班,即一定要編班試考得好

ying165 發表於 22-12-4 18:32
有冇沙田佛教覺光法師用家~?想知呢間校風如何~?美術方面會唔會注重~?想了解多啲~THX ...

佛教覺光2022年文憑試成績

學生成就
https://www.bkkss.edu.hk/GenericPage.aspx?id=1038

······

同學佳績

同學在2022年度中學文憑試中成績非常突出,總計接近九成同學入讀大專院校。在歷屆畢業生當中,以吳玉怡同學的成績最為突出,她以32分入讀香港大學護理系、黃元俊同學以31分的佳績入讀香港理工大學放射治療學系、李奕懷同學以28分入讀香港大學工程學院。另外,徐詠怡同學在去年獲香港代表團挑選,參與「北京及西安航天科技交流團」。活動完畢後,徐詠怡同學更被香港電台邀請,接受電台訪問。

······
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊