用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 卷幼想轉校 - 急跳船
go

卷幼想轉校 - 急跳船   [複製鏈接]

本身小朋友區內私幼N 都讀得唔錯雖然疫情停課停左好耐 仲眼見小朋友係學到野 課程深 英文口音似足鬼婆
但今年轉左區內口碑好好既卷幼K1
但返左幾個月學 發現唔係好學到野 食緊老本
仲聽聞 K3無教重組句子 無默書
真係好擔心 有種每日返學都浪費緊時間既錯覺
好後悔當初見佢係全港排名咁前 好多人話難入 仲要AM 又係附近而揀左佢
課程比N班更淺 外藉是菲律賓口音 沒有show and tell
極少功課 我真係接受唔係好到 未幫呀囡了解得好清楚就揀左佢係我唔岩

想幫小朋友轉返私幼
請問有咩質量好又比較易插班既私幼推介呢? target 直私

York, Joyful,崇真??!
   3    0    0    1

York
全年招生,易入,又算有語境
對學術有要求的話,可以再加錢上雞精班,慳返時間唔使出去補習

Joyful, 好好既私校

YORK最大機會…..私卷真是很大分別

下,你講既野唔係as expected咩。券幼資源少咁多有乜可能可以同私幼比呢d

Kismart0423 發表於 22-12-3 16:41
本身小朋友區內私幼N 都讀得唔錯雖然疫情停課停左好耐 仲眼見小朋友係學到野 課程深 英文口音似足鬼婆
但今 ...

唔好介意 你想講嘅卷幼係咪迦南?

如果入返原本讀N 果間私幼?

pipi20 發表於 22-12-3 23:27
唔好介意 你想講嘅卷幼係咪迦南?
迦南無可能極少功課

回覆 Jean1769 的帖子

一間係出名區內深既卷幼 排名全港40左右原本私幼N唔出名 全港好似排500幾
真係當初無睇清楚課程 加上有用家極力推薦所以轉校
可能真係人夾人 我就唔係好接受到只係谷寫字
而家都非常無奈

Kismart0423 發表於 22-12-4 00:13
回覆 Jean1769 的帖子

一間係出名區內深既卷幼 排名全港40左右原本私幼N唔出名 全港好似排500幾

出名深,我諗都係同返券幼比…….

私幼有幾樣野絕大多數比券幼好。語境同升小support,如果唔係點justify收你學費

回覆 Andrewchan918 的帖子

會照報York 睇返舊post原來早年有家長同我同case
同一卷校想轉York (因為中途跳船真係無咩選擇)
而被取笑 千揀萬揀揀個爛燈盞..搞到我都唔知點好

回覆 pipi20 的帖子

不是哦

Kismart0423 發表於 22-12-4 00:18
回覆 Andrewchan918 的帖子

會照報York 睇返舊post原來早年有家長同我同case

York只係多位收生,但課程唔錯的,識用家係大讚,學術夠深,而且關愛添。唯一我覺得係中文唔夠,因為偏去英文多咗。

因為無開名,所以我都好難估係邊間幼稚園。
如果話出名深,我想到的大概是明我之類的幼稚園。

通常來講,全港總排名四五十的幼稚園,差唔多係迦南的水準,教學水平同普通私幼差唔多,雖然唔可以同SC LH這些名幼比,但係一般唔輸地區私幼。

如果要跳船,我估只有york,英藝這幾個私幼才能滿足樓主

有錢而家人又有共識可以讀私幼,那就肯定私幼

最好嘅免費幼稚園同最好嘅收費幼稚園差距還是很遠

起碼先解決考小嘅問題,就算考唔到龍小(一併解決考中學問題)

其實好多排名好前的好多卷校,因為佢個評分評好多野,唔止學術。其實好多卷校都好好,有愛心,以小朋友出發,唔係谷小朋友,同埋佢地要火網政府,唔可以教太深。而私校亦唔代表一定教得好深,好似聖公會佔d 都唔深,樓主如果要深又名幼,應該得sc,LH,Kv 個類。

其實樓主話幼稚園教得淺,甘你點解唔自己教下小朋友或外補?我囡都係讀happy school,岩先5歲細b,但都已經有小1程度,亦有4間私小收了,細囡2歲幾無讀n 都已經識哂英文26個字母同26個phonics 讀音了,其實小朋友學幾多野,家長都要付出。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

其實我唔係話要名幼 要好深 但至少返左學幾個月 都睇唔到佢學左咩個下迷惘
我自己有教小朋友教到CVC 而家已識自己睇ORT level 1
中文字都識二三百個 咁我唔知係未自己未夠努力
我只係想返學個三小時都唔係完全浪費
如果學校有愛心 有其他亮點 我會選擇留底
好簡單 我小朋友每朝早鼓起勇氣抬高頭同門口校長老師講早晨
對一個內向怕生保既小朋友黎講唔容易 但無一次個校長係回應佢
亦有好多其他野比我感覺唔係咁好
你可以話我無信心唔想付出將小朋友train到全校最top個幾個令校長老師可以將雙眼望一望佢

要幫小朋友諗轉校係艱難既決定 當初為左依間卷校放棄左好多選擇
轉校要重新適應亦唔再係上午班要離開本區
我只係唔想小朋友浪費返學個幾小時係間無咩愛心既學校成長

回覆 快樂火雞 的帖子

我當初都以為係咁 有時真係讀過先知課程的確係差過之前本區無名私幼
外藉亦有一段差距

回覆 Azzurro 的帖子

現在會先試joyful 再考慮york謝謝意見

SerenaYuen_FB 發表於 22-12-5 10:54
其實好多排名好前的好多卷校,因為佢個評分評好多野,唔止學術。其實好多卷校都好好,有愛心,以小朋友出發 ...
如果話SKH教得淺,你一定係有乜誤會。SKH只係飛走英文課,其他内容係深的。家長好多時誤會英文教的多就叫深,其實中文才是最難的
‹ 上一主題|下一主題