用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 卷幼想轉校 - 急跳船
樓主: Kismart0423
go

卷幼想轉校 - 急跳船  

Kismart0423 發表於 22-12-5 11:42
回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

其實我唔係話要名幼 要好深 但至少返左學幾個月 都睇唔到佢學左咩個下迷惘
無愛心又無學術的話,甘就唔好留了,轉校啦。如果小朋友識2,300個中文字,甘佢好叻啦,轉私校啦👍,希望更上一層樓

快樂火雞 發表於 22-12-5 12:00
如果話SKH教得淺,你一定係有乜誤會。SKH只係飛走英文課,其他内容係深的。家長好多時誤會英文教的多就叫深 ...
應該甘講,學校幾深都一定有家長話淺,跟住家長就會比教私幼程度,覺得a 唔夠深,轉b,跟住a又少左學生又再深d,香港成個教育system 都有問題(家長都係幫兇當然)。到考小啦,考得淺又話唔知學校用咩choose 人,又比人插。考得深,家長又會問點解岩升k3 就要有小1,小2程度,其實真係crazy。

認同你中文難過英文,好多家長只重英(可能我地以前無咩資源谷好英文,明白英文差好慘),所以而家d 小朋友其實係死係中文科到,睇dse 就知,所以我落重藥去中文到反而

Kismart0423 發表於 22-12-5 11:47
回覆 快樂火雞 的帖子

我當初都以為係咁 有時真係讀過先知課程的確係差過之前本區無名私幼
因爲無開名,所以我好難評價你間券幼係點。不過幼稚園生活,學術唔係第一位,還有社交,好奇心,表達等等。
而且我可以好肯定,坊間的幾間名幼,學術都無你想象咁深,好多野都係家長教而唔係學校教。
比如話SKH,基本無英文,但係佢地小朋友的英文係無可能會差。
有時要分一分係幼稚園深定係家長谷

K1 已識二, 三百中文字.
我估谷的幼稚園, k1課程都應該無教咁多.

有都唔敢讀, 嚇死人

回覆 codyalbert 的帖子

正確黎講係小朋友入K1前已識我無特別迫佢學 間唔中拎一盒字卡玩下遊戲先咁
玩玩下就三盒 一盒80張 佢記到9成
當然部份只係記到個音 其他冷門字亦無特別要佢記
加埋學校同平時學既都有二三百字了

快樂火雞 發表於 22-12-5 14:38
因爲無開名,所以我好難評價你間券幼係點。不過幼稚園生活,學術唔係第一位,還有社交,好奇心,表達等等。 ...

SKH小朋友英文唔差係因為家長外補補返足唧,大家都知㗎啦

回覆 Kismart0423 的帖子

入返你原本讀N 果間私幼

醒目開學勳章 王國長老

中文真係重要的
係券幼,唔係卷幼
券同卷係兩個字呀

Kismart0423 發表於 22-12-4 00:13
回覆 Jean1769 的帖子

一間係出名區內深既卷幼 排名全港40左右原本私幼N唔出名 全港好似排500幾

呢啲排名得啖笑, 上呢度睇多啲就知如果想諗定升小條路點行, 其實只得幾條路揀:
1. 龍幼
2. KV LH SC
3. 其他語境好, 深淺程度有返咁上下嘅私幼

快樂火雞 發表於 22-12-5 12:00
如果話SKH教得淺,你一定係有乜誤會。SKH只係飛走英文課,其他内容係深的。家長好多時誤會英文教的多就叫深 ...
中文真係由細開始學深啲冇壞, 上到小學就算普通津小都一開波就expect你識好多字咁, 開頭跟唔上的話之後就算點出力都好難追得上

Dybala 發表於 22-12-6 15:20
呢啲排名得啖笑, 上呢度睇多啲就知如果想諗定升小條路點行, 其實只得幾條路揀:
1. 龍幼
2. KV LH SC
係呀, 其實同一間學校, 喺不同網頁都有不同既排名, 冇咩準則的

你說過學校的口碑好,可以跟K2和K3的家長談談,了解學校整體課程是怎樣。其實學校要教得深,有何難呢?難度在於怎樣編排課程,能引起學生的學習興趣,刺激他們思考。

Dybala 發表於 22-12-6 15:20
1. 龍幼
2. KV LH SC
仲有
4. 讀任何一個幼稚園+家長出力內/ 外補

kisani 發表於 22-12-7 12:41
仲有
4. 讀任何一個幼稚園+家長出力內/ 外補

其實家長發功,效果唔會輸俾名幼、以至名小。

圈子中有小朋友由券幼起步、冇外補。升地區津小。再入排得好前好前既 B1A 中學(按 2021 hkpapa ranking)。

所以有心既,K、小學,都只係分站。唔駛灰心

Kismart0423 發表於 22-12-3 16:41
本身小朋友區內私幼N 都讀得唔錯雖然疫情停課停左好耐 仲眼見小朋友係學到野 課程深 英文口音似足鬼婆
但今 ...

唔係預咗?
你要預定埋津小都係比直/私淺,津小深又會比人話谷。

993rs 發表於 22-12-7 17:04
其實家長發功,效果唔會輸俾名幼、以至名小。

圈子中有小朋友由券幼起步、冇外補。升地區津小。再入排得 ...

呢d人百中無一啦,無可比性。
有得入一定係小一果浸入左先,穩穩陣陣等升中唔駛挑燈苦讀,奮鬥六年

Jean1769 發表於 22-12-7 22:49
呢d人百中無一啦,無可比性。
有得入一定係小一果浸入左先,穩穩陣陣等升中唔駛挑燈苦讀,奮鬥六年
...

咪相當於每間學校既級頭外闖向上流。如果只計流向幾間神校既當然好少數,但計所有 B1A既其實唔算 uncommon。

真係冇可比性果d係:長州小學起步>醫生>醫院為佢破例

可以的話,一步到位當然最好,但有d小朋友遲發力,行條路要花多少少氣力

York 好好, 我有讀過迦南, 又一直YORK, 論愛心, 論英文, 論開心,York 真的好好, 我小朋友日日都好ENJOY, 星期6, 日都要返學!
出面間間N / K 要最叻的小朋友,  但York 不介意要細細B,
但出到來,個個都叻,
咁已然好勁.

出面好多所謂名幼, 細B 是冇機會的.

York 有學位, 是, 但出面間間PREFER 大B, York 收好多細B, 有教無類, 已經好好.

So far 升小 band 1 / 神校, 叩門band 1, 成績有目共睹.
人地說D 野商業化, 下 出面補習的不收錢?
我們在學校學野, 仲平過出面,
我覺得好方便.

當然間間學校都有人得有人唔得, 不過, 如非當事人, 不要咁樣踩人同踩學校呀~

回覆 Kismart0423 的帖子

York 真的好好, 不明白.點解說到咁~
我是YORK家長 , 的確想為學校持平~~

回覆 fongfongclara 的帖子

其實當初小朋友亦有收到York offer, 只係因為要坐校車而放棄記得當日小朋友interview 得好開心,老師係從旁觀察小朋友
感覺是非常好的學校 !

只家只係諗點樣幫佢安排轉校