用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 卷幼想轉校 - 急跳船
樓主: Kismart0423
go

卷幼想轉校 - 急跳船   [複製鏈接]

老師好有愛心, 亦因為一班3個老師, 真的好照顧每一小朋友, 亦好熟識每一小朋友的性格, 升小路都是老師/ 校長好SUPPORT,有問必分析教我,

老師成日自費送小禮物鼓勵小朋友, 我覺得好SWEET.  
同埋品德教育做得好好,  真係好主力教好佢地德育~~

我讀過名卷幼, 亦一直在YORK, 我好好好深體會~
york 小朋友好有自信, 亦會有個性, 而不是框著~

有人說谷, 我覺得是鋪路, K1 已經有考試, 一直Train 開, 比份功課佢地, 會自己知道要做~, 比測驗佢, 佢知道要做好佢,  有小朋友唔識做, 大家要教好佢 ,互相幫助.   

真心, 我冇expect 得果4-5歲會有這SENSE, 不過佢真係學校教左出來~

我之前出去Math concept 補左10堂, 教完一D都不識, York 上一堂, 佢識左, 我連不出去搵人教了, 上YORK 平日都學左~

(是家長, 在學~ 真心體會, 亦介紹左好多親友入去)

Kismart0423 發表於 22-12-4 00:13
回覆 Jean1769 的帖子

一間係出名區內深既卷幼 排名全港40左右原本私幼N唔出名 全港好似排500幾

請問係邊度睇排名?

回覆 fongfongclara 的帖子

請問你小朋友讀國際班定雙語班呢?小升情況又點呢? 謝指教

回覆 jinJJ 的帖子

Search 幼稚園排名 就會有幾個唔同既排名只作參考

回覆 Kismart0423 的帖子

國際班 + MI 班. 升小, 我覺得好理想~ 合乎自己要求名理想.
暫時有6間學校直私正取OFFER, 仲有幾間等緊, ( 報的全部是一線學校)
仲有另外2間國際學校ESF/ FIS (不過不要了)

同其他家長傾,都大家入到其他一線學校

不過YORK 亦強叩門的,
所以真係覺得真心好~

fongfongclara 發表於 22-12-12 11:31
回覆 Kismart0423 的帖子

國際班 + MI 班. 升小, 我覺得好理想~ 合乎自己要求名理想.
請問國際班+MI班, 一個月大約要幾錢? 仲需要外補嗎? 中文夠嗎? 謝謝.

你估我唔到 發表於 22-12-12 14:32
請問國際班+MI班, 一個月大約要幾錢? 仲需要外補嗎? 中文夠嗎? 謝謝.
國際班 6550 (半日)MI 5600 (半日)

一個月5600 (半日) ~平過出面,
我之前找過NGO 都不指5600 ~

中文我覺得夠. 因為好早寫字
英文K2時我試過明師學左3個月,之後QUIT左, 因為學校教的更正宗,
英文學Letterland + IPA 國際音標,  已經是補了Letterland 的不足,
我冇花時間出面學中英數了, 因為之前狂玩興趣班, 一星期6種, 冇時間攝出來再上課~

返埋MI班仲可以一星期6種興趣班真心覺得你地真係好勁! 太勤力了

Kismart0423 發表於 22-12-16 01:22

返埋MI班仲可以一星期6種興趣班真心覺得你地真係好勁! 太勤力了

你人真好,唔用怪獸呢個字。興趣班都6日,你認為會無上面試班嗎?話唔定上多過一個添

呢位家長咁玩法,就算讀邨幼都會有offerS

興趣班可以是全玩的~ drama, 唱歌, 跳舞都可以跳好多種, 體操, 田徑~
住運動場附近可以好多活動~

回覆樓主:

如比較重視英文,屋企又無語境,去私幼。
至於學術,其實無必要深,如果小朋友真係掌握得好快,先再諗加吾加深。

Jean1769 發表於 22-12-7 22:49
呢d人百中無一啦,無可比性。
有得入一定係小一果浸入左先,穩穩陣陣等升中唔駛挑燈苦讀,奮鬥六年
...

男仔又無乜龍幼,好似得培正民生宣道……K1爭爆頭,但到考小時又吾係大部分家長既首選之列~

回覆樓主:

york好,但D人覺得難入先係勁校

回覆 adriantai 的帖子

真係後悔當初無原校升K1 或take 宣道offer (因為個距離同時間)揀左間爭崩頭既券幼 而家半天吊 (以為可以慳到時間同金錢 去外補)
其實我唔係想佢去神校名校 我只係想佢返學個幾個鐘係可以學到野
而家真係有d浪費光陰 如果學校教再返黎溫 印象係好過我自己教
而家好似比人留級咁 學術上出到去又差左人地一年

所以我都奉勸我朋友個仔出年留返原私校

其實真係要花好多時間同心機 我自問無咁既能力同耐性我淨係想佢返學係學術上學到新野 唔係重覆人手口 123 ABC
我真係接受唔係好到 但轉校應該都要準備下 要到升K2
即係依年係差不多免費 但差不多白讀

Kismart0423 發表於 22-12-18 21:28
回覆 adriantai 的帖子

真係後悔當初無原校升K1 或take 宣道offer (因為個距離同時間)揀左間爭崩頭既券幼 ...

過來人經驗,幼稚園甚至初小學術都吾重要,反而培養自律性責任感先係重點。得閒睇多D書已經夠,我囝名幼畢業,到初小都係文盲(寫方面)

私幼向我黎講係英文语境(因為屋企零語境),同考小私幼係有D幫助既

請問小朋友讀YORK邊間分校?

回覆 tomomobb 的帖子

九龍塘校~不過如想參加MI, 美孚的有校車去~

聖公會幼稚園出名教得淺,無英文語境,但咁又點?最多人入Co-Ed, DGS, DBS,個個家長爭住入。

Kismart0423 發表於 22-12-12 09:36
回覆 jinJJ 的帖子

Search 幼稚園排名 就會有幾個唔同既排名只作參考

排名40嗰間?

https://tutorcircle.hk/blog/11403/%E5%85%A8%E6%B8%AF%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E6%8E%92%E5%90%8D-top100%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92-%E7%86%B1%E9%96%80%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E6%8E%92%E5%90%8D/
‹ 上一主題|下一主題