用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友害羞考級頭,自行面試會不會有成功機會 ...
go

小朋友害羞考級頭,自行面試會不會有成功機會

其實我小孩好怕醜同冇自信但成績唔錯
想請教下大家如自行選比重偏重成績高d,果d中學會較有優勢嗎?
大家有冇內向小孩而又自行成功例子

個人覺得大多津貼學校都系成績佔比重相對

策略上咁諗都係啱嘅!其實有邊間學校特登唔收成績好嘅。都要重視幫佢建立自信,多贊賞!另外依照本校競爭力去揀。至於interview我就覺得唔需要好主動好講得,正正常常識得動腦思考。

iloveubb2022 發表於 22-12-2 15:08
想請教下大家如自行選比重偏重成績高d,果d中學會較有優勢嗎?
大家有 ...

最少在面試都要說話,最多講得冇咁好。但唔說話或說話太細聲,自行多數陪跑。

過去兩年疫情多間中學取消面試,這情況對你孩子有利。但今屆仍未知大多中學會否取消面試,基本操練孩子對答仍是需要的。

回覆 iloveubb2022 的帖子

我囡也是級頭,都唔係能說會道應變能力也唔高,但係禮貌搭夠和時時微笑點頭,幾次校長面試時,回答得都唔好,校長都會幫佢兜返,其實校長心中有數,最後收到2大女直和名津的offers.

2jkidsfather    發表於 22-12-2 17:12

iloveubb2022 發表於 22-12-2 15:08
大家有 ...
對於怕醜同冇自信的同學, 可選偏重成績及個別面試的學校.

2jkidsfather    發表於 22-12-2 17:13

大家有 ...

放心喇,資深老師年年見咁多學生,我間隔屋有個做-線中學校長,見面總會吹陣咀,佢講同個學生傾十五分鐘加上資料核對,八九不是離十知道係咪佢要的學生,佢講到似算命睇手相都無咁準確。

大家有 ...

港島民生2023/24學年自行學額40個
據成績次第選約300人交短片 無面試

S.1 Discretionary Places 2023-24
中一自行分配學位 2023-24   
New
https://www.imsc.edu.hk/#hidden-content_01

https://www.imsc.edu.hk/pages/dpa/AppS1_202223Form.pdf

https://www.imsc.edu.hk/pages/dpa/AppS1_202223Note.pdf

收生準則及比重
學業成績 60%
課外活動 10%
服務 5%
專長 5%
錄像短片 20%
總數: 100%

小五及小六操行須達B等或以上

Rpp 發表於 22-12-2 17:19
放心喇,資深老師年年見咁多學生,我間隔屋有個做-線中學校長,見面總會吹陣咀,佢講同個學生傾十五分鐘 ...
係呀學校都會同佢地訓練
不過到時都係靠運氣了

Poyau 發表於 22-12-3 00:32
港島民生2023/24學年自行學額40個
據成績次第選約300人交短片 無面試
即係唔洗面對面面試

回覆樓主:

今年我小朋友去叩門,'速戰速決。做4個hr卷走人,乜人都冇見。

iloveubb2022 發表於 22-12-3 08:03
即係唔洗面對面面試

港島民生適合文靜型 看看如何
自行收生重學業成績(60%)
不用面對面面試 亦不用網上面試
級頭應該在約300人獲邀交短片名單
短片上限3分鐘 可有剪接 不用特效
自我介紹2分鐘 + 專長示範1分鐘
專長可包括音樂、體育、藝術等

jesswu 發表於 22-12-3 09:22
今年我小朋友去叩門,'速戰速決。做4個hr卷走人,乜人都冇見。

請問你的經驗有邊幾間在叩門階段比較重學術不重面試對答?我的B1a女,最冇信心group interview 、閒話家常、同非學術性對答

Poyau 發表於 22-12-3 09:27

港島民生一向是東區自行收表王。經你再promote,今年收表相信更多,競爭也較大。

-般面試分佔唔係好重。我阿女四年班成績麻麻,小五小六力谷上級頭。佢面試能力我覺得唔錯,結果只有一間中。可能比四年級成績拖累,面試點好都冇用

醒目開學勳章 王國長老

請問民生是否22/23(即for而家小六)減班,23/24加班?

Charlotte_mom 發表於 22-12-3 13:54
請問民生是否22/23(即for而家小六)減班,23/24加班?

23 年9月升中一的孩子(即現在將考中一的),港島民生、中婦和聖馬可減一班; 張祝珊則加一班。

phinarto 發表於 22-12-3 13:45
-般面試分佔唔係好重。我阿女四年班成績麻麻,小五小六力谷上級頭。佢面試能力我覺得唔錯,結果只有一間中 ...
我小朋友都係4年級麻麻咁即係點努力都冇用?
定係我交d唔使要4年級果d
但心儀一間傳統名校
佢又要交埋小四
咁自行會不會=無望

Poyau 發表於 22-12-3 09:27

謝謝你的資料,非常有用

iloveubb2022 發表於 22-12-4 09:47
我小朋友都係4年級麻麻咁即係點努力都冇用?
定係我交d唔使要4年級果d
但心儀一間傳統名校

如果要報傳統名校,又指定要小四成績,或多或少會受影響,另外此類學校,不乏成績好的考生,如果面試較弱,要設法改善。

但不要放棄,唔選一定無機會,選了可能還有希望。 萬一日後名次在後的成功,你無申請,會後悔嗎?