用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 英粵 pm vs 崇真EPK
發新帖回覆
go

SC 英粵 pm vs 崇真EPK [複製鏈接]

如題,target 私小,直資大家可唔可以分享下意見
   1    0    0    0

回覆樓主:

in what.ways do u think epk could beat sc?

回覆 iseatrit2013 的帖子

兩間嘅語境都好好,SC 英粵,崇真英普,兩間都有外籍老師做班主任。不過, SC 出名啲,有佢嘅原因。如果純睇語境,又好難揀

一樣offer 唔識揀

aquaho12 發表於 22-12-2 06:28
如題,target 私小,直資大家可唔可以分享下意見

sc名氣大,happy,如果英粵至少要外補普通話;Epk 唔使外補普通話,同埋半隻腳叫做入左崇小。

如果揀sc,就要問自己3年後有冇信心、能力、恆心、運氣考得好過崇小的直私,考小比考幼恐怖10倍,有啲考小既拍片係拍同家長四手聯彈,如冇信心,讀Epk。

SC for sure …. 比TT 更好Offer不難

anna_8211 發表於 22-12-3 15:36
sc名氣大,happy,如果英粵至少要外補普通話;Epk 唔使外補普通話,同埋半隻腳叫做入左崇小。

如果揀sc, ...

四手聯彈鋼琴只係其中一個參賽者自選項目唧,唔駛諗得太複雜

Sc 只係名氣大,其實唔係想像中甘好,我2個fd 個仔都讀緊,佢地都覺得學校好差,想轉校,但老公唔比,因為名氣大於一切。但如果係到講sc 壞話,實有好多用家出黎話唔係,sc 同lh 一講衰野就會有一堆忠粉出黎話唔係,因為比左甘多錢讀,自我麻痺都要啦,所以你好少見會有人講佢地壞話,我都唔多講。sc 你最好自己問下真用家感覺。不過sc 都係要家長出盡力,無offer 的都有唔少。

其實大部分私小都唔會特別考普通話,好多講明就算用普通話問都可以用廣東話答而且唔會影響評分。

最緊要都係英文。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

我身邊都有兩個朋友打算k2轉校,一個龍幼收左,佢話英文語境好但唔想玩考小game LOL另一個話SC較得深但其實背後家長要發功先追到進度,working mum嫌家長參與度太高。

視乎心儀咩小學~

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 18:35
Sc 只係名氣大,其實唔係想像中甘好,我2個fd 個仔都讀緊,佢地都覺得學校好差,想轉校,但老公唔比,因為 ...

請問點差法? 可以透露下嗎?

睇下你有幾想入祟真小學, 如果你係會想入祟小, 就EKP

我都係有SC同ACK (both am) offer, 揀左SC, 因為我係諗住考直資, 無諗住讀祟小

回覆 eleung123 的帖子

認同。凡半龍/龍校/直屬學校既考慮切入點都係間龍小/龍中係咪你想入果間。
唔知再之前係點,但崇小去年似乎都出offer俾不少外校生,小女同身邊朋友小朋友(不同學校)不少都有offer。相比其他有聯繫幼稚園既小學黎講唔算非常難考入。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 18:35
Sc 只係名氣大,其實唔係想像中甘好,我2個fd 個仔都讀緊,佢地都覺得學校好差,想轉校,但老公唔比,因為 ...

真心明,正如我一講靈糧堂幼稚園不好地方

回覆樓主:

如果會出力考小而祟小又唔系心儀嘅,來計算下你自己有咩資源,然後揀間幫小朋友增值最多嘅K

當年同樣拎住呢2個offer,最後揀左SC,要考直資,都係要靠自己再係後面谷,所以都係睇你想考咩小學,崇小已經OK咪讀崇幼,如果想考其他更好既,就SC+自谷
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊