用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Citizen 報澳洲大學
go

[澳紐] Citizen 報澳洲大學 [複製鏈接]

亞仔喺英國讀A Level,原本一心一意繼續留英。宜家佢改變主意想去澳洲讀大學,請問有冇agent 可以幫citizen申請?我願意俾service fees.  又或者有乜嘢website 可以俾我了解多啲?
   6    0    0    0

回覆 Chole 的帖子

As far as i know, Aussie Citizen will apply through UAC in NSW, other states will have other systems...u have to find out...and seems like not much need for agent as u just have to apply through the relevant system...heard its simple and strict forward...

myjasmine 發表於 22-12-1 21:14
回覆 Chole 的帖子

As far as i know, Aussie Citizen will apply through UAC in NSW, other states will ...

Thanks for replying!  

I have done a bit of internet surfing and yes need to apply through different systems of different states.  Also,  it seems like he can’t apply with predicted grades like international students and therefore the earliest offer will only come in late August by then he should have prepared to go to UK and paid the dorm etc.   頭都大埋!

我記得我女果時等香港DSE成績放榜,然後上UAC報,11月中出offer. 所以佢都係係香港中大讀完一個sem過去開學。

Chole 發表於 22-12-1 21:43
Thanks for replying!  

I have done a bit of internet surfing and yes need to apply through differe ...

阿仔係citizen, 佢淨係報澳洲大學,完全無報HK/UK/US 大學。我係彿系家長,完全唔介意佢咁做,只會做佢顧問提供支援,因為after all it’s his life and his choice!

阿仔睇見佢啲IB同學又要寫personal statements 又要補習考IB, 佢自己乜都唔駛做輕鬆好多(我無迫佢補習)。阿仔同學啲家長猛呻,成家為咗阿仔報大學騰足幾年,佢哋同個仔啲關係搞到好僵,到最後報曬咁多大學收咗offer又要reject, 其實值唔值得?

今年5月香港考完IB後即刻返咗澳洲half year gap, 7月攞咗IB final results 後正慢慢揀澳洲大學讀邊科。阿仔話報澳洲大學好易,基本上有成績填表俾錢就搞掂,完全唔駛agent。阿仔在當地睇曬實際環境及接觸不同人攞資料,自己報曬澳洲各省大學有不同offers, 最後衡量各因素我哋大家商量後選定一家accept offer,輕輕鬆鬆等大學嚟緊orientation 二月開學。

阿仔呢五六個月gap適應澳洲生活,突然發覺佢大個咗好多,會照顧自己及身邊其他人(之前係「港孩」一名),係大學前非常好的鍛練及學習,我覺得會比在香港或其他地方讀一個學期正去澳洲有用得多!

Yanamami 發表於 22-12-1 23:48
我記得我女果時等香港DSE成績放榜,然後上UAC報,11月中出offer. 所以佢都係係香港中大讀完一個sem過去開學 ...

多謝回覆!

香港佢只報Poly Physio,見到有JM 話舊年冇收A Level 學生,所以都唔會抱有太大期望。

其他科目,樣樣都話唔鍾意,唔肯報!

Activehealth 發表於 22-12-2 08:56
阿仔係citizen, 佢淨係報澳洲大學,完全無報HK/UK/US 大學。我係彿系家長,完全唔介意佢咁做,只會做佢顧 ...

多謝回覆!JM 好豁達可以佛系,我永遠都係過份憂慮!

亞仔一心一意讀Physiotherapy ,不過舊年佢師兄 predicted grade 3 A* 報英國都爭啲冇大學收,到最後經HK agent 去咗間排名好低嘅,所以我有啲驚。

最近佢又話想去澳洲,希望讀四年全面啲,宜家我盡量幫佢搵下資料先。

萬一真係決定去澳洲,提早去適應都係一個好主意!

其實如果是 Australian citizen, 如不是不喜歡澳洲,就盡量在那邊讀。

如果在其他地方,畢業後又沒有當地的 PR 或工作權利,就算是 internship 都有機會找不到。

Chole 發表於 22-12-2 12:16
多謝回覆!JM 好豁達可以佛系,我永遠都係過份憂慮!

亞仔一心一意讀Physiotherapy ,不過舊年佢師兄 pre ...

乜咁啱嘅,我係physio, 上世紀U Syd 畢業,之後返咗Melbourne 做醫院,依家HK  private practice

俾我都會返澳洲讀physio, 完全唔會考慮HK/ UK

AndrewHo_FB 發表於 22-12-2 13:09
其實如果是 Australian citizen, 如不是不喜歡澳洲,就盡量在那邊讀。

完全同意!

當年我physio U Syd 未畢業,已經可以揀定畢業後Sydney/NSW/ACT邊間醫院做。

因為我要畢業後返Melbourne (interstate)所以無揀,但interview 一見澳洲畢業即請。若果澳洲以外畢業就算UK 都要等吓先。

Activehealth 發表於 22-12-2 08:56
阿仔係citizen, 佢淨係報澳洲大學,完全無報HK/UK/US 大學。我係彿系家長,完全唔介意佢咁做,只會做佢顧 ...
many thx for your sharing!  the arrangement sounds very good

香港的學期在8月完,澳洲在2月開學,有半年的空檔期,不知做什麼好。

你指的 1/2 year gap, 是否指上大學預科 foundation??

AndrewHo_FB 發表於 22-12-2 18:00
香港的學期在8月完,澳洲在2月開學,有半年的空檔期,不知做什麼好。

你指的 1/2 year gap, 是否指上大學 ...

No lah, 完全唔係!

Gap 即係上大學前體驗生活,通常會去打工、旅行、做義工等等。

唔會讀書!講真,佢哋讀咗咁多年書都係時候唞唞,要先在「社會大學」學吓野開吓眼界,搵到自己目標後再重新出發!

Activehealth 發表於 22-12-2 18:07
No lah, 完全唔係!

Gap 即係上大學前體驗生活,通常會去打工、旅行、做義工等等。

網上資料:

Gap Year 文化在外國一直以來都非常盛行。這個概念興起於西方國家,一些青年人高中或大學畢業后休學一段時間,進行長期的海外旅行和遊學。期間,感受國外與眾不同的社會文化和環境。更有一些人利用Gap Year積極參與到國外的志工或實習項目中,擴展閱歷;或是學習一些新的知識,增強技能。不少名人如英國皇室威廉王子,前美國總統奧巴馬的女兒都曾經選擇起碼半年的Gap。

AndrewHo_FB 發表於 22-12-2 13:09

亞仔未決定去邊度定居,留俾佢諗,我只幫手research。或者考完A Level 去澳洲行一轉。

英國Physio 收國際學生會包placement ,所以學位唔多,有啲 U 例如Cardiff 直情唔收,都唔擔心嘅。

Activehealth 發表於 22-12-2 13:12
乜咁啱嘅,我係physio, 上世紀U Syd 畢業,之後返咗Melbourne 做醫院,依家HK  private practice

俾我都 ...

亞仔去咗兩間clinic 做 shadowing 周圍搵啲staff 傾偈,先至改變主意想去澳洲。

希望有offer 嘅話到時可以再請教你!先謝過!

Chole 發表於 22-12-2 19:24
亞仔去咗兩間clinic 做 shadowing 周圍搵啲staff 傾偈,先至改變主意想去澳洲。

希望有offer 嘅話到時可 ...

英國大多數physio schools 讀三年,澳洲起碼讀四年(除非已經有一個相關degree 後master entry 入)。

英國physio普遍對澳洲physio 都highly regard。 相反,英國有啲參差。英國physio 見你個仔係Australian citizen, 一定好奇怪點解佢會留喺英國讀physio.
況且,澳洲citizen 可以在澳洲讀大學唔駛俾學費住,日後做野正慢慢還(Commonwealth support places CSP).
英國讀大學三年, foreign student學費都起碼幾十萬。

澳洲依家咁多間schools of physio, 應該梗有間入到。

Good luck to your boy!

Activehealth 發表於 22-12-2 19:42
英國大多數physio schools 讀三年,澳洲起碼讀四年(除非已經有一個相關degree 後master entry 入)。

英 ...

多謝你嘅意見同埋祝福!等我俾亞仔睇下先!

佢IELTS speaking 6.5,暫時淨係可以報Monash ,要再考,希望下次夠分啦!

Chole 發表於 22-12-3 13:45
多謝你嘅意見同埋祝福!等我俾亞仔睇下先!

佢IELTS speaking 6.5,暫時淨係可以報Monash ,要再考,希望 ...

你阿仔有無考GCSE/GCE A level 英文?
如果有,應該唔駛再考IELTS

我阿仔有IGCSE 及 IB 英文,完全唔駛考IELTS

Activehealth 發表於 22-12-3 15:03
你阿仔有無考GCSE/GCE A level 英文?
如果有,應該唔駛再考IELTS

佢有GCSE英文,普遍入學要求冇問題,但係Physio 英文要求高好多,Cambridge C1 speaking 要185佢爭三分。

暫時搵到另一間University of South Australia 回覆本地生冇英文要求。為咗唔限制佢報其他學校,我都係建議佢考多次IELTS。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊