用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十 ...
樓主: BSCYL
go

地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-12-2 13:51
二線頭三轉強校未必再有這些機會
但如果學校升中名單B1中學屈指可數
有學校早兩年名單甚至B1欠奉只見B2
經常和新油在放榜日上報的小學,級頭咪係滿足於區内B1C-2A全英中(見於某報).
應該B1都係"個好人"的前一句,"三五"成群---可能B1得三個五個

ha930 發表於 22-12-2 13:08
絕對認同, 我女學校也是二線, 小三開始一直有朋友/親戚叫我幫阿女轉校, 但我都無咁做, 好感恩學校真係比咗 ...

其實好多時都係D家長問題! 我阿仔小一時, 有個只是考级三的就大大聲話我哋學校教得太淺水皮然後轉去同區基灣小學! 後來又吾見佢係果邊有上頒獎台哦!

medicine 發表於 22-12-2 14:02
經常和新油在放榜日上報的小學,級頭咪係滿足於區内B1C-2A全英中(見於某報).
應該B1都係"冇個好人"的前一句, ...

鮮xx?

medicine    發表於 22-12-2 14:27

係咪有個女同學派左去Band1 對住鏡頭喊到大大聲果間。

medicine    發表於 22-12-2 14:27

BSCYL 發表於 22-12-2 14:12
鮮xx?

bingo 我都估中!

Poyau 發表於 22-12-2 13:51
二線頭三轉強校未必再有這些機會
但如果學校升中名單B1中學屈指可數
有學校早兩年名單甚至B1欠奉只見B2

首先聲明, 我可能是個別的例子,不能參考複製

亦好彩,小學以往級頭的成績,派位都不錯。
如果阿仔能夠繼續享受參賽,公職,增潤課程,培訓.... 即使往績不亮麗,我不會轉校,阿仔亦很享受校園生活,不會提出離開。  
事隔多年,曾與阿仔笑談,小學可以再揀一次,會選那一間,我與阿仔答案一致,原母校。

BSCYL 發表於 22-12-2 14:41
首先聲明, 我可能是個別的例子,不能參考複製

亦好彩,小學以往級頭的成績,派位都不錯。

阿仔升小時,我有想過目標中學 - 是同一辦學機構 黃芴南。

即使學校過往派位不出息,黃也不算高不可攀吧。

另外本身當年是結龍中小學,最不濟也能入呂潤財。

我不死纏名校不放,當年填統一甲一,乙一是自二的聖言。  自一我說服阿仔,如果自行不成功,即實力不夠,就不勉強抽籤入讀。  乙二剔除區內所有熱門,亦說服班主任,婉拒建議的迦密,直接填呂潤財。

二線級頭,的確中學可能更傾向於收某些一線學校學生,但都不難發現其實更多是來自不同小學(指自行階段)

BSCYL 發表於 22-12-2 14:53
阿仔升小時,我有想過目標中學 - 是同一辦學機構 黃芴南。

即使學校過往派位不出息,黃也不算高不可攀吧 ...

還有阿參加東華某比賽時,黃芴南校長是複賽的評判之一,有叫阿仔報考該校。 我估計即使自行統一都失落,憑阿仔在該賽事總冠軍的獎項,叩門應該都不難

記得某年訪問學生派倒奧海城,家長好感恩,自稱基層出身能上大學,所以讀書唔係睇學校.睇完報導我.......
當然升中後都可以名列前矛,學生嘅能力資質不能抺殺,不過對於一個"勵志"故事就錯左重點.
每年一篇報導可能為左 marketing,不過有心了解學校實際情況嘅,不如上網搵下"子非魚"睇下.

BSCYL 發表於 22-12-2 15:00
還有阿參加東華某比賽時,黃芴南校長是複賽的評判之一,有叫阿仔報考該校。 我估計即使自行統一都失落,憑 ...

黃芴南都落空,我下一個目標中學是呂潤財,乙二絕對不落空吧。 即使抽不到,叩門無問題。

我與當時中學校長見面碰頭10來次,他曾主動提議阿仔入讀,我相信該校長的魄力實力,事後亦証明此推論,阿仔同屆頭10 入了該校,最後DSE 成績有3X 分,入讀藥劑。  如果阿仔入讀,資源培訓都會集中在他身上,成績相信不會比那位差。

0030 發表於 22-12-1 16:47
回覆 Dylanli2017 的帖子

迦密今年果個狀元都系二線小學升上來的
我比較想知是那間小學

BSCYL 發表於 22-12-2 15:11
黃芴南都落空,我下一個目標中學是呂潤財,乙二絕對不落空吧。 即使抽不到,叩門無問題。

我與當時中學校 ...

阿仔小三開始,我已在校擔任義工,直至小六畢業。 不會輕言轉校。 亦因此與籌備接龍的中學校長有接觸。

如果阿仔真的入了呂潤財,我很有機會繼續出任義工,與阿仔多點話題溝通,親子關係肯定較現在好。  
阿仔中學特點培養學生獨立自主。( 不會像小學般,事事詳述,自然關係較緊密)

Szetimmy0225 發表於 22-12-2 14:08
其實好多時都係D家長問題! 我阿仔小一時, 有個只是考级三的就大大聲話我哋學校教得太淺水皮然後轉去同區基 ...
小一仲食緊幼稚園老本, 即使是級三, 上到高小能不能保持到也未知, 何必這樣踩自己曾經入讀的學校呢?

回覆 ha930 的帖子

NET 40

Szetimmy0225 發表於 22-12-2 14:08
其實好多時都係D家長問題! 我阿仔小一時, 有個只是考级三的就大大聲話我哋學校教得太淺水皮然後轉去同區基 ...
咁可能唔試唔知斤兩高呢?

2線級頭,如果小三左右,我會選擇跳船上1線試水溫

ha930 發表於 22-12-2 15:21
小一仲食緊幼稚園老本, 即使是級三, 上到高小能不能保持到也未知, 何必這樣踩自己曾經入讀的學校呢? ...

就係囉!

Zleep 發表於 22-12-1 16:06
回覆 worldcat 的帖子

依我猜想,係1a 校眼中,ro只係用黎快速收窄範圍,例如目標收100人,面試200人,但 ...
你講到面試只係做show咁不過我認同

關鍵是何謂一線二線三線
現在人的認知只講名氣

Joe8889 發表於 22-12-2 17:10
關鍵是何謂一線二線三線
現在人的認知只講名氣

冇錯,好似黃埔既奉基千禧名氣大過奉基,但近年升中結果後者明顯優勝
‹ 上一主題|下一主題