用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十 ...
樓主: BSCYL
go

地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-12-1 15:26
三綫頭三RO就算低於一綫頭30.
但在潛力方面,應該三綫頭三強.

有一點,要喺強校一百多人內排前20-30,一d都唔輕鬆,難度絕不差過三綫頭三㗎

DD仔 發表於 22-12-1 15:28
「咁地區一線級頭3內等同三私一直級20-30嗎?」呢種問題,我諗例如QC, LSC攞RO排名嘅工作人員應該會知
...

如果係兩個世界到不能比下去,我諗好多人會好心酸

rabbittwin 發表於 22-12-1 15:36
如果係兩個世界到不能比下去,我諗好多人會好心酸

例如APS入LSC嘅11人vs地區一綫頭三入唔到LSC嘅人,你估嗰11人校內名次排幾多?

DD仔 發表於 22-12-1 15:32
有一點,要喺強校一百多人內排前20-30,一d都唔輕鬆,難度絕不差過三綫頭三㗎
...
强校較多插班入來的話,我認同.
假如無或極少(少於5個二三綫級前五名插班),持保留.

一綫强校20至30,大概率咪DSE best 6 23至27分.

一綫小學,每區4至8間.全港算80至100間.這裏的20-30已經二千至三千之間.有幾強?

DD仔 發表於 22-12-1 15:40
例如APS入LSC嘅11人vs地區一綫頭三入唔到LSC嘅人,你估嗰11人校內名次排幾多?
...

咁級三內同级12-20內比,都唔太失禮掛?

DD仔 發表於 22-12-1 15:40
...
有無考慮過學術以外的因素?

比如籌款能力,有些津校亦是極强.

那麽.從長遠來睇,如何儲備未來的籌款能力?

是否有這方面的因素?

再比如,識人好過識字的因素.(想想,"識人"的人是就讀官津小學還是私小多?).

rabbittwin 發表於 22-12-1 15:43

其實有d入LSC嘅,係未到前30, 不過因為自行仲睇埋音樂運動各様嘢,又好難純話成績對比,所以最終唯有睇過candidate嘅RO嘅教職人員先會知道

rabbittwin 發表於 22-12-1 15:43
我會話,一定唔失禮.

假如真係失禮,SPCC點解唔全收三私一直的前20?這裏已經可以發出80個offer,就算有個別唔讀,應該有約60入讀才正確.

假如失禮的話.那麽20-25附近是否相約?這裏又有20個備選.

DD仔 發表於 22-12-1 15:28
「咁地區一線級頭3內等同三私一直級20-30嗎?」呢種問題,我諗例如QC, LSC攞RO排名嘅工作人員應該會知
...
去到呢個層次應該唔止比較RO。正如比較B1A學校都唔多睇2+ / 3322。

聽說曾經有
SFA 級2X 自一 QC, 自二QES 都無收,最後係入左直資。
同屆津小級一二 自行QES入左。 (因為呈分一次級一,一次級二,所以唔知係綜合係級一定二。)

medicine 發表於 22-12-1 15:41
强校較多插班入來的話,我認同.
假如無或極少(少於5個二三綫級前五名插班),持保留.

如果一綫小學定義為入band1中學50%+,應該冇咁多間啩?

worldcat 發表於 22-12-1 15:52
去到呢個層次應該唔止比較RO。正如比較B1A學校都唔多睇2+ / 3322。

聽說曾經有
所以我咪話,到DD仔升中,留意一下咪知.作爲三私一直的一份子,又是名次範圍内,睇下自行有幾多個入到B1A(指收電話非睇派彩表).

DD仔 發表於 22-12-1 15:56
如果一綫小學定義為入band1中學50%+,應該冇咁多間啩?
45%和50%B1,其實相差了五個"李國寶"(或類似B1c至2A的模糊邊界),點算?

DD仔 發表於 22-12-1 15:56

以KL1為例,"兩油德大協",還有瑪利循道,算幾多間?(未計基榮,舊大天.這兩間似乎算二綫合適)

回覆 worldcat 的帖子

依我猜想,係1a 校眼中,ro只係用黎快速收窄範圍,例如目標收100人,面試200人,但有800 人黎申請 。
咁1-50名ro 的就穩入,就算面試都係走走過程而已,然後再係51 名-300名申請人入面睇埋有咩獎,有咩特異功能去揀埋最後果150個出黎去面試,最後面試收另外的50人。

斷估地區級一都有機會打入到呢個ro list 前50名掛,但一定唔多。

medicine 發表於 22-12-1 16:00
所以我咪話,到DD仔升中,留意一下咪知.作爲三私一直的一份子,又是名次範圍内,睇下自行有幾多個入到B1A(指收 ...

據我所知,靠抽獎入嘅人唔係好多,不嬲APS都係咁

DD仔 發表於 22-12-1 16:06
據我所知,靠抽獎入嘅人唔係好多,不嬲APS都係咁
到自行收電話個日,家長群8下就知實情

medicine 發表於 22-12-1 16:09
到自行收電話個日,家長群8下就知實情

呢啲嘢,mimi嚟㗎,咁易打聽咩
學校話通常50%以上嘅學生有直資自行offer, 之後叩門升呢嘅亦唔少

DD仔 發表於 22-12-1 16:12
學校話通常50%以上嘅學生有直資自行offer, 之後叩門升呢嘅亦唔少
...
50%直資自行,與現在所講的自行B1A收電話,似乎兩個概念咯.

段估,自行收電話,似乎是榮耀,大部分都係歡慶分享咯.收收埋埋,似乎是無電話.

情景:一個收到QC電話,講好開心丫,收到QC.

另一個,唔出聲.

正如某SMCC家長,話他計算錯誤,連小學數學都未搞掂,(個時特等圈住個正確的話錯)他仲牙擦擦駁嘴.到真正指出邊一個計錯,咪唔出聲咯

DD仔 發表於 22-12-1 16:12
...

50%咁少, 年年D人都話3私1直起碼8成人唔駛等抽獎喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-1 16:28
50%咁少, 年年D人都話3私1直起碼8成人唔駛等抽獎喎?
吹水乜宜家使交稅咩?

既然唔使,咪講下咯
‹ 上一主題|下一主題