用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲中學收生要求
go

[澳紐] 澳洲中學收生要求

成日聽人講西方教育着重思考吾會死谷,最近嘗試幫孫女自行上澳洲教育局網頁報墨爾本公立中學,最後因英文及science 呢兩科成績吾達標而拒收,明白英文好重要,衰左都仲可以諗辦法惡補,但佢對science 冇興趣係咪代表吾適合到外國讀,吾通只有理科叻嘅先可以?定還是搵agent報容易啲?請各位JM指教下,thx

報左5間都冇一間收?諗住讀year 幾?
國際生英文唔好,佢會叫你上英文班.上1至4個terms.
如果維州唔得,試下昆洲,南澳.

Melbourne High School? Boxhill High?還有那幾間?你報最頂級的自然要求高,既然不行,可試試報普通一點的吧。

海外生報公立學校?學費要多少?住那裡?監護人?

galaxiiy 發表於 22-12-1 12:44
如果維州唔得,試下昆 ...

公校係由教育局一手辦理,合資格才獲配適合中學。諗住讀year 9。

galaxiiy 發表於 22-12-1 12:44
如果維州唔得,試下昆 ...

我原先都以為英文吾好會安排上英文班,點知直至reject冇得傾

Yanamami 發表於 22-12-1 12:51
Melbourne High School? Boxhill High?還有那幾間?你報最頂級的自然要求高,既然不行,可試試報普通一點的 ...

佢有個表排志願,如果頭幾志願吾得照計最尾嗰間都得卦,但直情係冇得諗,因為回覆吾係話某間學校吾得,而係話墨爾本公校吾得。

AndrewHo_FB 發表於 22-12-1 14:00
海外生報公立學校?學費要多少?住那裡?監護人?

學費比私校平,規定要住home state。

VIC公校從2019年起冇收國際生.我係2021聽agent話VIC同NSW都唔收國際生.根本唔夠位,成績唔top就唔收.
揾agent幫你試下其他州啦.

galaxiiy 發表於 22-12-1 16:58
VIC公校從2019年起冇收國際生.我係2021聽agent話VIC同NSW都唔收國際生.根本唔夠位,成績唔top就唔收.
揾agen ...

咁佢又吾註明要咩成績先收,係咁叫我send資料過去搞餐死嘥大家時間。

遲啲搵agent試下,thx

estw 發表於 22-12-1 14:33
學費比私校平,規定要住home state。

我有親戚的國內小朋友往 雪梨讀公立中學,住在婆婆家中約, school fee AU20K-30K(?). 現在已 SYD Uni 畢咗業.

AndrewHo_FB 發表於 22-12-1 17:49
我有親戚的國內小朋友往 雪梨讀公立中學,住在婆婆家中約, school fee AU20K-30K(?). 現在已 SYD Uni 畢咗 ...

Public School要交學費咩?咁奇?

estw 發表於 22-12-1 14:32
佢有個表排志願,如果頭幾志願吾得照計最尾嗰間都得卦,但直情係冇得諗,因為回覆吾係話某間學校吾得,而 ...
你地係citizens 定PR? 唔係點申請Public school?

Yanamami 發表於 22-12-1 22:13
你地係citizens 定PR? 唔係點申請Public school?

有興趣可上VIC網頁了解下

回覆 Yanamami 的帖子

澳洲公立學校有部分收國際學生的,交國際生學費, 除左中學,小學有家人陪讀都可以申請去澳洲讀.

estw 發表於 22-12-1 17:23
咁佢又吾註明要咩成績先收,係咁叫我send資料過去搞餐死嘥大家時間。

遲啲搵agent試下,thx
個個州都係要交成績表,佢地揀人,而唔係大抽獎派位.上教育局d網站,根本唔會知有冇位,可能有d學校國際生只收year10以上,呢d資訊agent就會知.

澳洲咁多中學,一定會搵到啱心水既

galaxiiy 發表於 22-12-1 23:22
個個州都係要交成績表,佢地揀人,而唔係大抽獎派位.上教育局d網站,根本唔會知有冇位,可能有d學校國際生只收y ...

明白,想話慳返agent費都吾得添   Thx

Yanamami 發表於 22-12-1 22:10
Public School要交學費咩?咁奇?

she is an overseas student, but applied to study in a public school in SYD many yrs ago.

I asked what would she do after school, she said she might go home straight away or talked with friends in nearby parks as it is free. Seldom hear if she went to do her homework.

in her Year 9 or 10+, she felt worried as the school was not speeding up the students for the HSC. She then changed to SYD Uni Foundation.

she said, besides the medical or laws schools etc, students with good grades will go to commercial degrees, bad grades will go to the hard stuffs like computer or engineering degrees to suffer.

或者我可以答你,阿女過左去維洲公校一年了,準備升yr11

wsl05 發表於 22-12-2 23:37
或者我可以答你,阿女過左去維洲公校一年了,準備升yr11

請問係經agent定自己搵?你女是否英文及理科較強?可否分享下過程?Thx