用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 值得為 SC 重讀一年K1 嗎?
go

值得為 SC 重讀一年K1 嗎? [複製鏈接]

男仔細B  剛收到SC  K1 OFFER , 現讀緊培道K1 ,值得為 SC 下年重讀一年K1 嗎? 謝謝!
   0    0    0    0

沒必要,如果鐘情神校,可以小一先玩大抽獎,再重讀神校P1

回覆 calvin_love 的帖子

好多人都係重讀K1為咗讀sc , 但係我覺得真係唔值得嘥咗啲小朋友光陰

好難決定!

回覆樓主:

做超大?你如果有野心考一線直私就去馬,不過你要做到101分先得
否則會失望...

回覆樓主:

My boy repeated K1 in KV as super big b, originally K1 in KM. The reason to repeat because I saw him desperate on writing as muscles not ready while KM has lots of writing. After repeating, he’s quite smooth to handle daily school task and mature enough to cater primary interviews.

I guess it depends on ur child’s need and ur expectation on primary school.

過來人,當年為 SC 重讀一年K1,而家小朋友入左神校P1,真係睇你目標係邊,如果目標唔高,無必要重讀,但重讀都唔可以靠哂學校,自己都要出力,小朋友暫時係學校都仲係食緊老本,測驗考試唔洗點溫,所以SC既學術完全唔洗擔心,同埋做大B真係好教0的同成熟0的

想入讀名校神校應該repeat做超大B
細B除非本身好優秀,否則無競爭力

要Repeat就而家repeat,唔好repeat小一,細路太大好大影響,不值得

完成冇必要做超大, 入到神私神小又點, 後面大把要行, 你可以確保之後一直神落去, 冇啦啦repeat一年,

到佢真係讀唔到, 先repeat都未遲慳返個quota

calvin_love 發表於 22-11-30 18:41
男仔細B  剛收到SC  K1 OFFER , 現讀緊培道K1 ,值得為 SC 下年重讀一年K1 嗎? 謝謝!
...

No need, 當年我都係咁, 放棄sc  offer, 結果而家好哋哋,反正 sc 不是龍

我覺得睇你TARGET 咩小學吧,如果神校個D 就做超大B 好D,因為佢地收得的有一半以上都係超大。

培道,同 SC 嘅考小成績相差太遠,就算唔講考神小。。

回覆樓主:

吾值

就算SC又點, 又唔包入神小, 為乜

回覆 calvin_love 的帖子

唔值得,除非你要考神校

csi300 發表於 22-12-2 14:47
完成冇必要做超大, 入到神私神小又點, 後面大把要行, 你可以確保之後一直神落去, 冇啦啦repeat一年,

到佢 ...

我都咁覺得,冇啦啦repeat 一年好無謂,除非係真係有需要repeat
‹ 上一主題|下一主題