用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spb 英文語境如何? 希望有家長可以分享下, 感激! ...
go

spb 英文語境如何? 希望有家長可以分享下, 感激!

SPB係中文小學, 但DSE英文成績好好, 想了解下學校英文語境如何 (多唔多NET, 英文課程有無特別/用咩textbook, 邊科用英語授課, 同學間playground language係英文定廣東話為主等等)

回覆樓主:

其實名校好多學生都係靠家長發功,每科一個補習老師也很普遍

回覆 ehyleung 的帖子

SPCPS 係中文小學,不要期望像國際學校或幼稚園的英普班語境。小一至小五英文課本是 Light House,有一本 reader。小六是校本教材。一星期只有一兩堂 Communicative English,由外籍老師教。
SPC中學 DSE 英文科成績,以男校來說,算是理想。原因眾多,有機會是中學外來生源充足。至於小學,小一起英文科考試已設 Comprehension,GE 兩份卷。我認為 Comprehension 出得很有心思,小學學生經歷六年後英語成績不會差。

但如要追求滿咀英文的,還是選其他學校。

2jkidsfather    發表於 22-12-5 16:27

manmonster 發表於 22-12-1 10:21

SPCPS 係中文小學,不要期望像國際學校或幼稚園的英普班語境。小一至小五英文課本是 ...

好有用既資訊!多謝你既分享!(emoji)
comprehension係較難掌握,學校安排好有心思

ehyleung 發表於 22-11-30 17:25

SPB係中文小學, 但DSE英文成績好好, 想了解下學校英文語境如 ...

補充少少GS有中英,同意英文卷非常高質,而英文堂分得好仔細,Eng Lit, Eng Com, GE, 之後轉全日,有Eng Composition 獨立堂

我比較擔心小朋友中文多過英文(emoji)

希望幫到你

KBoyboy 發表於 22-12-1 11:46
補充少少GS有中英,同意英文卷非常高質,而英文堂分得好仔細,Eng Lit, Eng Com, GE, 之後轉全日,有Eng C ...

唔介意的話可否分享埋返全日一星期有幾多堂GE, Eng Lit, Eng Com 同 Eng Composition? Eng Lit 有獨立卷考嗎?定計assessment

小朋友依家中文好過英文(emoji) 所以希望仔細考慮

ehyleung 發表於 22-12-1 12:08
唔介意的話可否分享埋返全日一星期有幾多堂GE, Eng Lit, Eng Com 同 Eng Composition? Eng Lit 有獨立卷 ...

一星期有十堂英文,包括GE, Eng Lit, Comm Eng, Eng Composition,
Eng Lit 有考試,係做卷,但比例會佔少啲

不好意思,太detail 就唔講,希望你明白,同埋幫到你(emoji)

祝你小朋友搵到適合嘅學校

KBoyboy 發表於 22-12-1 12:22
一星期有十堂英文,包括GE, Eng Lit, Comm Eng, Eng Composition,
Eng Lit 有考試,係做卷,但比例會佔少 ...

已經好informative! 多謝你(emoji)

雖然未有offer 但我地會好好考慮小朋友最需要既係乜 唔想到時好趕甘做決定

manmonster 發表於 22-12-1 10:21

SPCPS 係中文小學,不要期望像國際學校或幼稚園的英普班語境。小一至小五英文課本是 ...

如果本身家庭沒有英文語境,其實係咪都需要外補黎加強英文?

本人覺得英文卷幾難下

我小朋友英文一般,不太差也不算好,GE佢係ok應付到,但compre有點吃力,份卷都幾難,小朋友做卷真係要快而準。

回覆樓主:

comprehension 小朋友要睇得好快

請問係現讀家長嗎?
介唔介意分享當年小朋友面試表現?
謝謝你哋

回覆 KBoyboy 的帖子

10堂!  難怪英文咁好

離一離題, 英文強嘅中文小學, 除咗st. paul boys 仲有那些?

meke 發表於 22-12-6 11:34
請問係現讀家長嗎?
謝謝你哋
我個仔表現一般,有D問題答得吾好,但說話清晰

cswkkcswkk 發表於 22-12-6 11:45
我個仔表現一般,有D問題答得吾好,但說話清晰
多謝分享!仔仔有無過人之處?當日面試係咪表現得好有禮貌?

meke 發表於 22-12-6 11:48
都有禮貌嘅..,有鞠躬 (90度) <-- 事前訓練

2jkidsfather    發表於 22-12-6 12:19

meke 發表於 22-12-6 11:48

要淡定有禮,唔識唔緊要,但一定要聽指示,主動思考再回答

meke 發表於 22-12-6 11:34
請問係現讀家長嗎?
謝謝你哋

當時他有問有答,雖然有答錯,但我覺得最重要不是答對定答錯,最緊要是小朋友肯嘗試去答

臭屁股 發表於 22-12-6 14:26
要淡定有禮,唔識唔緊要,但一定要聽指示,主動思考再回答

係唔係一定要鞠躬?