用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問邊d獎對升中自行有幫助?
樓主: chrispn
go

請問邊d獎對升中自行有幫助?  

BSCYL 發表於 22-11-28 14:38
我沒有理會,連幼稚園的獎項都填上

不是吧.....  通常都是2年內

bananaGi 發表於 22-12-1 14:24
不是吧.....  通常都是2年內

阿仔那個獎比較特別,獎項一般由現屆東華主席/副主席/總理 親自頒發。

而且對應小六 及 公開比賽,我不捨得放棄不填。 打算被拒才收回   

報名表內通常都寫明只接受幾年級以上的獎項,可能還限數目,家長要自己取捨報邊幾項

BSCYL 發表於 22-12-1 14:31
阿仔那個獎比較特別,獎項一般由現屆東華主席/副主席/總理 親自頒發。

而且對應小六 及 公開比賽,我不 ...

是什麼獎? 想見識一下

回覆 bananaGi 的帖子

佢個仔已經大學畢業, 換句話講佢報中學已經係差不多十年前喇, 我只可以講"今時唔同往日", 可能咁樣報獎項喺十年八載前係work既, 但家陣好多中學都好多規矩, 例如規定只可以報小四或者小五同埋小六既獎項, 仲有啲cert只係收3-4張紙仲要係單面, 我試過縮細 (一頁紙有4張cert) 嗰間中學話唔收仲叫我一係拎走, 一係再印過俾佢! 我當時真係心中有十萬個字粗口囉...

PuffyBobby 發表於 22-12-1 15:53

佢個仔已經大學畢業, 換句話講佢報中學已經係差不多十年前喇, 我只可以講"今時唔同 ...

現在好多限制,有些學校只接受小五小六的獎項和活動

佢個仔已經大學畢業, 換句話講佢報中學已經係差不多十年前喇, 我只可以講"今時唔同 ...

系,10多前,要求沒這麼嚴格

唔記得邊個校長講,最多4張奬狀,家長學生自己揀最好果4張。因為課外活動最多只計10分,提供再多都唔會額外加分。

worldcat 發表於 22-12-1 16:20
唔記得邊個校長講,最多4張奬狀,家長學生自己揀最好果4張。因為課外活動最多只計10分,提供再多都唔會額外 ...

有校長話,唔係第一名的獎,唔洗填

台下家長心唸,咁咪無嘢可以填?

bananaGi 發表於 22-12-1 14:38
是什麼獎? 想見識一下

傑出學生
東華屬下每間幼稚園一位,不設複賽,決賽。 一般由總理頒獎居多。
小學,中學每間一位,再進行複賽,選5位入決賽, 選出總冠,亞,季軍。 冠軍一般由主席頒獎居多。
全國傑出學生,香港賽區晉身決賽止步。
遊樂場協會主辦10大傑出青少年,晉身決賽20名內止步。

見到有人留言講過:
有十萬匹"草泥馬"跑過

回覆 LeeCC 的帖子

係喎! 唔收portfolio, 只係俾張form你填同埋交幾張cert, 全部A4單面印! 所以有好多好多課外活動都無乜用, 反而只有1-2樣強項仲要攞到冠軍/亞軍仲掂

回覆 medicine 的帖子

哈哈哈哈~ 我當時真係有好多好多"草泥馬"在心中喎!  好彩嗰間中學無收我個女咋

PuffyBobby 發表於 22-12-1 16:35
回覆 medicine 的帖子

哈哈哈哈~ 我當時真係有好多好多"草泥馬"在心中喎!  好彩嗰間中學無收我個女咋 :hap ...
初時見到,唔係好明,點解要草和泥整匹馬?會跑乜?

原來是煲西瓜

BSCYL 發表於 22-12-1 16:30
傑出學生
東華屬下每間幼稚園一位,不設複賽,決賽。 一般由總理頒獎居多。
小學,中學每間一位,再進行複 ...

你小朋友服從性很強? 而且好文靜?

bananaGi 發表於 22-12-1 16:53
你小朋友服從性很強? 而且好文靜?

不是, 只是善長在學校扮乖,僅幼稚園及小學。 很受老師們喜愛,獲得參與各項活動,比賽,出任多項公職,司儀,扮演小記者訪問嘉賓,增潤課程,培訓甚多。  在家是活潑頑皮   

LeeCC 發表於 22-12-1 16:28

唔係第一名唔使攞表咩?

LeeCC 發表於 22-12-1 16:28

邊間學校?

BSCYL 發表於 22-12-1 16:30
傑出學生
小學,中學每間一位,再進行複 ...

當年報咩學校?D獎幫到手?

Rpp 發表於 22-12-1 19:58
當年報咩學校?D獎幫到手?

直資男拔,面試後落選

自一皇仁,自二聖言,入自一
由於當年主政的校長,喜歡分散收多間學校前列學生。 一般級一都有面試機會,但級1,欠活動獎項基本機會偏低。
阿仔是調身唔利的刀,成為小學開荒牛,自行成功入讀,阿仔前一屆有位師兄抽入的,但在中學成績算不錯,可能成為阿仔有機會面試原因之一。
獎項可能都是原因之一,阿仔面試內容有提問某獎項的細節過程。

自二應該都成功,面試老師曾追問阿仔自行另一間報甚麼,自一是那一間。 阿仔有部份獎項是該中學有積極參與的項目。