用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問邊d獎對升中自行有幫助?
樓主: chrispn
go

請問邊d獎對升中自行有幫助?  

回憶起2年前,好像自己是市場營銷總監。針對每個學校的賣點都要不同。有些學校的分類簡直一邊整理一遍心中滿是苦水。(比如英華女,我記得我們有幾個框框裏是空白的。但都有自行正選offer。)我們所心儀的大多數學校都是最多只可以給四年級以上的,每個選項最多給5張證書。我就會去校網看看,他們的學生成就欄,學生們都參加了什麽比賽,又有什麽獎項。然後,我再對比自己小朋友,看看有沒有可以匹配的。因爲一來可以登到網站,即學校會比較重視,至少學校知道有這些比賽,並瞭解其含金量。比如張祝珊,網站有演講比賽,小作家培訓,書法,學校也有舉辦英文辯論賽,恰巧我女都有相關獎項,那就交相關證書咯。當年沒有面試,結果就自行正選可以取錄。

gabejang    發表於 22-11-29 12:49
PuffyBobby    發表於 22-11-29 11:54

講得好好,好似人力資源部,個職位要咩才能就搵咩人材,我哋就手上有乜人材就搵重視呢樣嘅中學,增加勝算

Szetimmy0225 發表於 22-11-28 15:58
早2年交表時見到有D 小朋友真係十項全能架。有小朋友有齊游泳獎項, 樂器獎項, 跳繩獎項, 田徑獎項, 跆拳道 ...

多奬只代表父母進取及經濟有能力!
如果全部係銅奬優異獎似乎冇乜用!

天外之人 發表於 22-11-28 17:14
咁就有點多餘,中學起碼都叫學比較專業啲知識,正常中學若收到幼稚園獎項資料,以現今咁階級觀念既香港學校,衹 ...

幼稚園那個獎項與小六校內及校外的比賽的項目有關連。 刻意營做一個有連貫的效果。
除此以外,小一至小六的獎項都有插入,不過並非一張一張副本提交。 只是整叠放一齊,最後一張放面,其餘放下面,只露出小邊,拍一張照片呈交。 顯出實力穩定又不花老師查閱時間。

天外之人 發表於 22-11-28 17:14
咁就有點多餘,中學起碼都叫學比較專業啲知識,正常中學若收到幼稚園獎項資料,以現今咁階級觀念既香港學校,衹 ...

阿仔直資那間確實落選
當年自行與統一是一齊放榜的。

阿仔獲派自一,自二我估計都成功的   

BSCYL 發表於 22-11-29 14:46
幼稚園那個獎項與小六校內及校外的比賽的項目有關連。 刻意營做一個有連貫的效果。
除此以外,小一至小六 ...

印象中,申請3間學校除填學校提供表格外,還另附履歷表,各類獎項多數都是合併拍一張照片,並無一張一張副本的提交。
除一些較特別的證書,譬如藝發局第一屆藝術大使。 教統局專題研習,香港電台的常識問答比賽。

BSCYL 發表於 22-11-29 14:58
阿仔直資那間確實落選
成功就OK,不論自一或自二,真係有實力,到了中學既學習都一定冇咩太大問題.

天外之人 發表於 22-11-29 15:46
成功就OK,不論自一或自二,真係有實力,到了中學既學習都一定冇咩太大問題.

阿仔已大學畢業,學業整體上都不錯。

BSCYL 發表於 22-11-29 16:01
阿仔已大學畢業,學業整體上都不錯。
原來已脫離了,可喜可喜,我的小朋友還在學習的路途上,準備邁向多人插唔好既DSE方向前進中(的確係有啲唔好,但不理會).

BSCYL 發表於 22-11-29 14:46
除此以外,小一至小六 ...

利害!

天外之人 發表於 22-11-29 16:08
原來已脫離了,可喜可喜,我的小朋友還在學習的路途上,準備邁向多人插唔好既DSE方向前進中(的確係有啲唔好,但 ...

加油,努力!

BSCYL 發表於 22-11-29 14:58
阿仔直資那間確實落選

學校話可推薦我仔去某直資! 我都拒絕咗! 只報一間官校! 結果成功左!

rsx 發表於 22-11-29 13:21
多奬只代表父母進取及經濟有能力!
如果全部係銅奬優異獎似乎冇乜用!
...

果位小朋友係2線級十內, 可惜最後都入吾到!

Szetimmy0225 發表於 22-11-29 16:20
學校話可推薦我仔去某直資! 我都拒絕咗! 只報一間官校! 結果成功左!

恭喜恭喜!

當年報那直資,事先對阿仔說明只作為自行面試前練習,成功也不會入讀。

好彩阿仔在面試時,也故意做小動作,最終落選。 如果真的獲派學位,我真的頭痛,不要又有點不捨,要的話,又要放棄自行,加上經濟也有點壓力   

BSCYL 發表於 22-11-29 16:26
恭喜恭喜!

當年報那直資,事先對阿仔說明只作為自行面試前練習,成功也不會入讀。

征明你阿仔係醒目仔!

Szetimmy0225 發表於 22-11-29 16:27
征明你阿仔係醒目仔!

他最叻走精面,考試讀書都以目標為本,能完成任務就收油,不會出盡全力博殺   

BSCYL 發表於 22-11-29 16:31
他最叻走精面,考試讀書都以目標為本,能完成任務就收油,不會出盡全力博殺   
...

呢D先係最叻最醒目!有哂我哋老一輩香港人精神! 一定一世無憂! 真係好勁。

回覆 BSCYL 的帖子

待小朋友回覆謝謝,學得開心就好.

Szetimmy0225 發表於 22-11-29 16:34
呢D先係最叻最醒目!有哂我哋老一輩香港人精神! 一定一世無憂! 真係好勁。
...

太懂得省力,除小學完全不用發力做學霸, 中學時間,校內表現未見突出,在校6年,未曾獲得學業獎,一心只在DSE, 心中盤算已達目標,最後考2科都放軟手腳,溫習強度大幅下降   

2jkidsfather    發表於 22-11-29 19:19

BSCYL 發表於 22-11-29 16:42
太懂得省力,除小學完全不用發力做學霸, 中學時間,校內表現未見突出,在校6年,未曾獲得學業獎,一心只 ...