用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統男校小學四年级,想轉去IS
go

[小學] 傳統男校小學四年级,想轉去IS

苦鬥四年,中文仍然不似如期(我只求合格),。。阿仔擅長運動,倒不如轉校,留返D時間去運動訓練。。

想轉IS,  爬文左一陣,想請教下:

那間IS 較為本地D?因為,希望阿仔如果可以。。還是留港讀大學。。。

那間IS 一條龍,較經濟?爬文,有間YMCA, 是不是有中學上?

謝謝各位

回覆 suslau2004 的帖子

係!基信小學!可以考慮下

suslau2004 發表於 22-11-26 12:45
苦鬥四年,中文仍然不似如期(我只求合格),。。阿仔擅長運動,倒不如轉校,留返D時間去運動訓練。。

想轉I ...

其實每間IS 都有一部份學生選擇香港升大學,你大可以選擇報兩三間,到時有位再決定!

suslau2004 發表於 22-11-26 12:45

想轉I ...

港青基信書院(中學)係比較國際化嘅直資學校,嚴格嚟講唔係一間國際學校, 佢有A Level 揀,但最少一半人要讀 DSE,所以如果高中入唔到 A Level, 就要讀 DSE, 一樣要讀中文,呢樣要考慮

是的,a_for_apple 說得對,我是基信家長,基信書院要必修中文,不過中文科分了細班教(一級分了九班教),所以要考慮是想完全放棄中文,定想要多些support ?

基信中學是直資,政府要求中國人一定要讀中文!

如果係唔想或者無心考中文。 基信不是好選擇,要搵返啲真係國際學校

kcis?  較經濟,一條龍, i B,只是中學評價較參差。

我同你情況一樣, 傳統男校, 中文唔得, 令其他有關科目都唔得。讀到佢好心灰。一路咁下去, 只會令佢更唔開心, 一路覺得自己唔得。想轉IS。你轉咗未呀? 有無消息?想入ESF或CAIS, 不過好似呢2間都好多人APPLY

Clarkie 發表於 23-2-13 16:38

我同你情況一樣,  傳統男校, 中文唔得, 令其他有關科目都唔得。讀到佢好心灰。一 ...

IB 要考兩科語文 英文+中文
AL 才可考三科 不包括語文科目

Poyau 發表於 23-2-14 17:21
IB 要考兩科語文 英文+中文
AL 才可考三科 不包括語文科目

國際學校中IB的語文,只有英文是必須,中文可以用外文代替,如法文,西班牙文等。

hlmami 發表於 23-2-15 07:43
國際學校中IB的語文,只有英文是必須,中文可以用外文代替,如法文,西班牙文等。
...

本地學生中文為母語
自小讀 IS 學校通常最少要求考中文B
LS 轉 IS 以外文代替會否有難度?

Poyau 發表於 23-2-15 12:28
本地學生中文為母語
自小讀 IS 學校通常最少要求考中文B
LS 轉 IS 以外文代替會否有難度?

視乎幾時轉,其實有不少中文差既學生會咁選擇,並非罕見。