用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB   [複製鏈接]

Sing13 發表於 22-11-30 00:39
本來初初聽完你地解釋, 角得IFY会係呀仔的另一個好option (佢成绩好一般), 但聽聽下反而依家成头問號可以分享多些嗎?

"...學校無疑亦為後面班學生提供更多出路。IFY與A Level不同其中一點是有保底入大學,校長曰「騎牛搵馬」。..."

我理解你意思是IFY是後排學生的一個进入top 100大學的其中一個好選擇.

"...你只是聽到有保證大學錄取依部分,校長仲有講要搵一個可以俾叻既學生同後面既學生都適合既課程。..."
"...咁人地入三大/劍橋既是尖子還是後尾個班?..."
"...三大你覺得後尾個班都入到嗎?..."

我理解你意思是IFY個适合叻學生的一個好選擇.
甘咪即係IFY适合叻同唔叻既學生讀?
比如, 有位今年讀完S5既同學角得自己叻所以轉去讀IFY, 跟住坐向佢格離個同學,佢角得自己成绩唔好,考唔好DSE同A-level, 又一齊轉去讀IFY, 咁即係点? 係咪即係IFY淺d, 容易高分入到cambridge同ucl, 就算点差,最少也都入到top100大学呢?如果你意思係咁,就真係非常重要同直得考慮(同唔該唔好再大事宣傳, 怕多左人同呀囝去爭哩個着數) !

(雖然我個心都会問, 一個學生, 本來成績應入不到大學, 但因有IFY(只讀一學年咁多), 依家入到, 重要係top100. 自己会問, 到底係個學生問题(奇實佢係好叻, 不过HK個教育制度11年來都发掘唔出佢既潛能), 或是係IFY個制度問题(可以只用一學年時間, 就送左d乜水平都有既學生入大學, 重要係top100),定係d大學有問题(沒法分便學生水平), 但無論如何, 理得佢咁多, 入得緊係入左先算,哈哈)

twhkleung 發表於 22-11-30 02:56
本來初初聽完你地解釋, 角得IFY会係呀仔的另一個好option (佢成绩好一般), 但聽聽下反而依家成头問號:quest ...
點解會覺得仔成績會一般,咁細未必睇到住

本來初初聽完你地解釋, 角得IFY会係呀仔的另一個好option (佢成绩好一般), 但聽聽下反而依家成头問號:quest ...

同問,既然IFY比較簡單,咁叻嘅同唔叻嘅都會揀距呀!因為簡單輕鬆可以入到top大學

NCUK IFY 2022年11月官方入學要求:

https://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2022/11/International-Foundation-Year-Entry-Requirements-22-23-Nov-2022.pdf

學生必須要係12月31日夠17歳才能係中六讀NCUK既IFY,
另外, 直接飛去第7版睇下關於"香港"學生既入學要求, 有兩類:

Form 5 /  Year 11Successful completion of Form 5  / Year 11 with an average of 60%. Students entering via this route may have  limited progression options.
Hong  Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE)Minimum grades of 3,2,2 in  relevant subjects (Liberal Studies may be included in these grades).

NCUK官方都講明 Form 5 / Year 11 學生如果選修IFY的話, 日後出路有限制喎?

另外, 睇過英國某間有開辧NCUK IFY既進修學院, 原來係NCUK有班人專負責升學, 學生要預備晒D報UCAS既資料, 如Personal statement, 跟住NCUK會教佢地點報UCAS. 之後NCUK會相關既大學自行協調, 部份結果會提早公佈, 部份會係 UCAS clearing round 公佈

NCUK IFY 比一般 IFY 優勝之處, 係佢夠"多"結盟既大學 (一般 IFY 普遍最多只會銜接兩三間大學)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IFY 顧名思義 Foundation Year
達標可保底(NCUK) 滿星可外闖(劍倫)
試想取佳績 校外對手定同學水平重要?

回覆樓主:

入大學唔是得-條路,可以有唔同既入口,DSE條路考六至七科,同你排-條隊既是香港既學生;ALEVEL考四科,排隊既是世界既學生;IFY考四科,排队既是讀IFY課程既學生。大學對每條隊既收生人數亦會唔同。排DSE 隊3322過唔到既學生可以在另一條隊入劍橋牛津。
行IFY條路,未見可以入本港醫科,入三大來講,培僑DSE都有四五成入,所以IFY入三大都唔能算優勢。
但入與三大差唔多水平既海外大學,我會認為比DSE容易啲。
就IFY聯繫既大學角度來講,學校有-批穩定既生源,大學提前將學術要求告知中學,我知道你班學生既水平,讀得IFY,你既personal statement 更能表達你專注於此專業。仲有如果收生要求冇著數學生點解唔讀ALEVEL, 想唔想依個課程多啲人讀。

唔係IFY有冇着數吸引啲人去讀instead of 修讀A-level
而係呢班人根本唔夠料升A-level
焗住揀IFY

#突破盲腸 #我到底睇咗啲乜

lavender_mum 發表於 22-11-30 11:42
唔係IFY有冇着數吸引啲人去讀instead of 修讀A-level
焗住揀IFY

認同,但俾人形容為叻人揀讀既另一途徑,亦真係好多人相信,因為照字面解!
如同為人數100,76%/100%(全校)即76人入三大,同76%/80%jupas人數即60.8人入三大,就咁睇100既76,好勁,再真啲,其實係100既80既76。

其實學校好貼心既,係俾學生有多方面既選擇,呢樣抵讚!

lavender_mum 發表於 22-11-30 11:42
焗住揀IFY

唔夠料既同學入劍橋,IFY是神科?

IFY入劍橋是否有優勢?另一邊DSE都有人入牛津UCL,只能話適合就是優勢。

PTL_L 發表於 22-11-30 11:49
認同,但俾人形容為叻人揀讀既另一途徑,亦真係好多人相信,因為照字面解!
如同為人數100,76%/100%(全 ...

所以我覺得,真係咁「正」嘅嘢
點解學校官方網頁冇講?
網友仲叫我哋自己搵小紅書
你估小红書真係一本書咩

呢啲未經證實所謂嘅easy reference
就好似讀大學寫paper求其上維基攞料,一定比professor鬧死

講起讀書,以前教授教落
聽人講嘢嗰陣要諗吓:
1)佢到底講緊乜?
2)佢憑咩咁講?
有助釐清邏輯

jbbmom    發表於 22-11-30 11:58

PTL_L 發表於 22-11-30 11:49
如同為人數100,76%/100%(全 ...

我唔知你講緊邊間學校,(平行世界個間),培僑三大率是指總人數百分比。百分比數字學校網頁首頁有講。
培僑亦有公布三大每個學生學校及專業。
可以去小學簡介會視頻1小時26分數人頭。

「所以我覺得,真係咁「正」嘅嘢
點解學校官方網頁冇講?」
IFY對象是自己學校學生,每年小學中學簡介會必講,詳細到每個學生有咩offer,最後選邊個。講左好多年了。

回覆樓主:

燒賣升格兩餸飯。

2jkidsfather    發表於 22-11-30 17:14

焗住揀IFY
有人自詡自己做 "孤獨的推銷員" , 唔係無原因嫁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

joyce2015 發表於 22-11-30 12:20
燒賣升格兩餸飯。

嗱, 你貶低咗燒賣既地位

燒賣依家普遍係大點, 至少3X元, 唔會平得過兩餸飯.
如果加埋料的話, 如"北菇", "松露"等, 起碼變特點/頂點, 隨時50元先落到樓

倒番轉講, 兩餸飯 升格做 燒賣 可能合理D

2jkidsfather    發表於 22-11-30 17:17

twhkleung 發表於 22-11-28 04:13
IFY 23人,七十几個offers, 咁似边間個style, 其实講最后入左边間会唔会好d? 如果唔係, 百几人畢業, 寫晒五 ...
https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-international-foundation-year/
Search

HOW DO I APPLY TO UNIVERSITY?

NCUK has a dedicated team that helps you with your university application. We also have Counsellors in each of our Study Centres that are dedicated to helping you. We will help you with your application and let you know about all the deadlines. With the NCUK guarantee, we ensure you get at least two conditional offers and if you pass the IFY, a guaranteed place.

保証至少有兩個 conditional offer, 心唔心動先?

Sing13 發表於 22-11-30 11:59

有offers都要睇我take 唔take,唔係所有offers都值得take 既!如果報既u比香港poly u排名低既話,我未必覺得有呢啲offers係好事喎!又如升中考直資,band 1生考band 2直,應該可以唔止一個offer,咁你會take 嗎?

2jkidsfather    發表於 22-11-30 17:18

hkpapa852 發表於 22-11-30 12:36
有人自詡自己做 "孤獨的推銷員" , 唔係無原因嫁

我(地)可能讀得書少,冇本事睇中邊啲學校非池中物,再來過未卜先知,未有數據就推銷概念

我都係讀多啲書先,例如睇小红書

回覆樓主:

可以睇返我上文IFY尾二B同學入manchester architecture,如果DSE入,收生分數best5 25分。尾三同學選左排名一百外既放射科而不選前100既大學。
每個人有自己既偏好。

IFY23人,今年只列出七十幾個offer,因為校長冇列出100名以後大學既offer。

另外,我覺得培僑既數據好清楚,畫公仔已經畫出腸。

hkpapa852 發表於 22-11-30 12:42
嗱, 你貶低咗燒賣既地位

燒賣依家普遍係大點, 至少3X元, 唔會平得過兩餸飯.

”說好燒賣故事”

Sing13 發表於 22-11-30 15:00
可以睇返我上文IFY尾二B同學入manchester architecture,如果DSE入,收生分數best5 25分。尾三同學選左排名 ...

其實你有冇睇過manchester architecture 同 manchester university 對DSE學歷同NCUK IFY既收生既要求呢?
2020年同2022年, 已經兩回事了

2022年 Manchester University 對NCUK既要求係:
https://digital.ucas.com/coursedisplay/courses/65d3c685-d687-c705-253c-67261778943c

三科要全A或以上, EAP要B或以上. 2020年入到個位, 都唔會再有資格

點解Manchester University 會特別認受 NCUK 資歷? 因為呢間係 NCUK 聯盟創始成員之一嘛!

正如唔通8大唔認受DSE咩!
‹ 上一主題|下一主題