用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
go

培僑 vs SPB  

雖然Spb未放榜,但都想聽下大家嘅意見

仔仔性格活潑好動,谷得,Spb 及培僑,邊間較適合?

焦糖 發表於 22-11-26 12:12
雖然Spb未放榜,但都想聽下大家嘅意見

仔仔性格活潑好動,谷得,Spb 及培僑,邊間較適合?

SPB DSE + IAL
培僑書院 DSE + IFY
DSE SPB > 培僑書院 | IAL > IFY

一間傳統名校 一間唔算好傳統但又唔算好活動的直資 若住港島 我想不到有咩原因為pkc而放棄SPB
恕我直言 兩間唔同級數

同意,兩間唔同級數,除非有特別原因例如交通安排唔到

除咗成績SPB > 培僑;學生氣質,學校氛圍,人際網絡,都係SPB > 培僑

jbbmom 發表於 22-11-26 13:04
同意,兩間唔同級數,除非有特別原因例如交通安排唔到

除咗成績SPB > 培僑;學生氣質,學校氛圍,人際網絡 ...

就係交通問題,我哋住沙田區

焦糖 發表於 22-11-26 14:24

SPB 更上一層樓

回覆樓主:

咁如果交通是好大問題,為何考SPB?假設SPB俾offer,你不會接受?

焦糖 發表於 22-11-26 14:24

好現實嘅問題係,如果唔搬,未來12年都要去咁遠返學。我識朋友住沙田都唔會報spcc,因為知道唔會咁返學。

收到offer先睇下有冇校車,時間同地點啱唔啱,如果唔啱又唔會搬屋,就唯有放棄..

Spb大把沙田友

回覆樓主:

目前成績SPB比培僑好,但成績年年唔同,六七年前SPB大家都只認為是band1C, 培僑成績被認為是band2添,但幾年后前者band1A,后者band1A-B.以我所見,培僑書院中學部目前收緊band1A既學生,小學部插班生收緊地區一線級前10。最近兩年培僑畢業生都有四五成入三大。十二年后既成績如何預測呢?我只會講兩者教育質素都是有保證。
至於氣質,兩者既家長都是中產,我都唔識點分氣質高下?講緊二三十年前名校同屋村學校比?
SPB校風良好,我問返培僑學生,從未見有欺凌,校風都管得嚴。
以前知道SPB比較多功課,而家是否仲是如此就冇問了。培僑功課唔多,project多。
最大分別是前者男校,后者男女校。
地理位置相距極遠,SPB又冇地鐵可達。直資學校如果參加唔到興趣班,實在有點可惜。
仲有兩者既差別是名氣,好多家長都是由名氣選校。

係學校培養出黎嘅氣質,又或者係被學校揀中果班學生嘅氣質

如果無記錯, Spb課後活動有校車

講到底, 傳統名校始終有班捧場客

回覆樓主:

好多人喜歡名校,SPB校風良好,我都認為相當不錯。亦見過有其他名男校中學部欺凌問題或唔尊重老師,就我自己而言,鐘意男女校多啲。
我自己選校會睇幾樣
1. 教學質素有保證
2.小朋友喜欢返學,有時間發展興趣
3. 校風,學校是否有欺凌
4. 學校距離,環境靚就更好

樓主既假設性問題都是拿左SPB offer先講吧,兩者都唔容易入,收生條件差別唔少。

一間17年// 一間170年…歷史就永遠都追唔到….名校光環就睇下家長點睇….如果SPB讀落真係覺得無咁快樂…相信轉其他學校都有選擇…?

但係成績讀得差…..就唔係傳唔傳統問題.…可能轉local 其他都差唔多…

Sing13 發表於 22-11-26 17:17
目前成績SPB比培僑好,但成績年年唔同,六七年前SPB大家都只認為是band1C, 培僑成績被認為是band2添,但幾 ...

好多謝你嘅意見,好詳細

如果我係仔
我會入SPB
不過預咗好谷

回覆樓主:

如果好重視距離(始終時間就是金錢),又喜歡男女校多啲,可能培僑真係會啱啲。我覺得培僑都幾難入,識得入到嘅小朋友能力水平(表達/學術)都真係幾高,所以我覺得唔需要擔心培僑環境(出名多資源)同埋同學質素。但dse成績同名氣嚟講暫時都係spb勁啲嘅。不過因為我住九龍,所以如果我有呢兩間,我係會揀spb。

Sing13 發表於 22-11-26 17:32
好多人喜歡名校,SPB校風良好,我都認為相當不錯,但亦有名男校中學部欺凌問題或唔尊重老師,就我自己而 ...
係啦 SPB都唔易有offer500 揀150…

melle 發表於 22-11-26 20:03
如果我係仔
我會入SPB
不過預咗好谷

其實唔谷,不要道聽塗說

我感覺培僑小學係幾好,中學就free一點 , 女仔可以唔洗紮頭髮 ,可能我老套,我會想有返傳統d既學校校規