用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB   [複製鏈接]

b3410 發表於 22-12-5 12:25
可能我哋對於能力強,或者能力普通,能力差的定義不同。有冇諗過一個可能性,人哋學校都未必會show 出來有 ...

有海外課程既中學一般都會show有咩海外offer。
培僑學校網頁亦都冇顯示升讀大學QS排名。https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=298
只靠依份嘢,又會有人亂咁解讀,不如拿埋人地學校簡介會資料認真解讀。

當然人人目標可以是牛劍,藤校,最終幾多人達到?
冇返咁上下身家性命靠讀書叻咁容易入藤校degree? Master就機會稍大啲。

Sing13 發表於 22-12-5 12:42
你真係培僑的推銷員?

依家EK有一個福小專屬推銷員同培僑專屬推銷員

jbbmom    發表於 22-12-6 12:46
2jkidsfather    發表於 22-12-6 12:20

cxyu841216 發表於 22-12-6 10:52
你真係培僑的推銷員?

六年前俾人話港同推銷員,2019年開始變左培僑,有時都會sell 下 WKF,播道,總之睇到就講。

我自己都覺得福小唔錯,我認同小學校長既教學理念,(估計好多讀福小既都是同樣原因),因為我未聽過福中簡介會,唔確定中學如何。

回覆 cxyu841216 的帖子

太hard sell 睇咗8頁,仍然 SPB > 培僑

根本唔同級數

明既就明

cxyu841216 發表於 22-12-6 10:53
依家EK有一個福小專屬推銷員同培僑專屬推銷員
原本仲有兩間學校代表:GT同WKF,不過已被禁言
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 22-12-6 11:21
六年前俾人話港同推銷員,2019年開始變左培僑,有時都會sell 下 WKF,播道,總之睇到就講。
...
你個賬號係2018年先註冊,請問6年前你係邊度Sell港同?
你又知唔知版主小朋友1x年前已考入港同呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-6 12:53
你個賬號係2018年先註冊,請問6年前你係邊度Sell港同?
你又知唔知版主小朋友1x年前已考入港同呢?
...

之前用另外帳號,華仁vs港同
點解會唔知呢?仲知道你當時極為唔認同新派直資。當年你篇小學選校文,又是誤導人…

回覆樓主:

其實支持邊間有咩所謂,又唔是自己小朋友入讀,每個人觀點與角度啫,如果你有論點,最好講埋你既論據。(其實大部分家長都是用名氣選校)
講另一間好就是誤導?使唔使批鬥?
我主要是睇教學方法可以行到幾遠,成績要上既時候就會上。好多家長六七年前錯過左好既直資。
其實傾左咁多版,大部分都唔是VS,只是關於培僑既事實與偏見。

Sing13 發表於 22-12-6 13:00

原來係被禁言既 punlik, 怪不言論風格似曾相識
我諗你講緊呢個帖:

港同vs華仁

其實你有冇認真睇下人地答過D乜? 我當年係"貶港同, 撐港華"?

係好多人仲懷疑港同既實力時, 我一早已當佢係B1中學啦!

2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)

至於你話我有篇文章"誤導"人去選小學, 唔知係咪指呢篇古文呢?

選校感想

我又想請教下呢篇嘢如何"誤導"人呢?

hkpapa852 發表於 22-12-6 15:00
原來係被禁言既 punlik, 怪不言論風格似曾相識
我諗你講緊呢個帖:

你當年同今時今日一樣,用粗疏既理據得出大錯特錯既結論。
你既理論解釋唔到培僑成績上升既原因。
一條龍關鍵是中小學銜接。
當人地操练緊小學知識來准備呈分試,一條龍學校可以銜接緊中學知識。其實無他,就是睇書。(2019我第一次聽培僑簡介會,校長用左好長既時間介紹圖書館,話每年用100萬買書)
一本書睇十遍好還是睇十本書對將來好?

Sing13 發表於 22-12-6 16:11

你當年同今時今日一樣,用粗疏既理據得出大錯特錯既結論。
培當年成績進步時, 你又有冇比較過G7-G12既學生人數變化呢?

回覆樓主:

你認為是走左差既學生?其實間間直資都會流失學生。冇聽過培僑逼學生走,為依啲學生安排出路就會,反而地區-線高壓下就難講。

Sing13 發表於 22-12-6 16:11
分享龍校課程設計,教學方法等等係好事,大家可以多些了解。畢竟一讀12年,擔心揀錯。學校口碑也是一年一年慢慢積攢出來。不過,IFY一個alternative pathway的課程,被你講到好似勁過主流,又有著數,大力推銷的課程,比較容易誤導。

b3410 發表於 22-12-6 22:10
分享龍校課程設計,教學方法等等係好事,大家可以多些了解。畢竟一讀12年,擔心揀錯。學校口碑也是一年一年 ...

我有講到勁過主流咩?我-直都是講「適合」。
我只是反映數據,只是講明IFY是唔是咁不濟。
咁你覺得有冇著數?冇著數是指big5機會細左?但Edinburgh,manchester機會大左。
由學生offer來睇,專業有建築,物理治療,放射,環球商業,航空航天工程及計算機科學…
好多人覺得讀foundation只能上-間大學,唔夠分又未必有保證升大學,轉去其他大學或其他專業又唔容易,但顯然IFY唔同人地。

選擇IFY都是培僑書院中學生,(簡介會講)NCUK有大學直接去培僑介紹大學課程,提供初中拔尖課程,佢哋會受我誤導咩?
唔通家長聽完我hard sell,為左讀IFY入培僑,最後怪我誤導?(家長有機會蒙受教育投資嘅全盤損失,而過往嘅表現並非未來表現嘅指標,所以投資前請參閱相關學校文件作出風險評估,同埋尋求教育專家嘅意見)

回覆樓主:

我支持Sing13
從頭到尾保持理性風度。
世界就是這樣,在你成功之前,你甚麼都不是。
大部份人只看當下的事實,多少人能看到事情的本質,賭它的未來?
賭對可以賺番,保守的有實力的不防高追。
豐儉由人。
客觀數據看完,最後的好與不好永遠是主觀感受。

如果是仔,好難去放棄SPB

https://finance.mingpao.com/fin/ ... 7%E9%A8%99%E5%B1%80

twhkleung 發表於 22-12-7 05:02
https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20220930/1664530582212/%E8%AD%89%E7%9B%A3%E6%9C%83%E8%AD%A6 ...

明年睇下告唔告得入便知“ 誤導”会唔会有問題。
‹ 上一主題|下一主題