用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB  

twhkleung 發表於 22-11-28 13:25
我囝今年都有报三大non-jupas, 但没有IFY这選項,請問除jupas 同nonjupas,係咪还有第三种申請途徑呢?
...

好似連 UCAS 都無得用 IFY 資格去報
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twhkleung 發表於 22-11-28 13:25
我囝今年都有报三大non-jupas, 但没有IFY这選項,請問除jupas 同nonjupas,係咪还有第三种申請途徑呢?
...

全港只有培僑有IFY課程,IFY課程讀一年,預科課程本來應該中學畢業先讀,由培僑課程規划圖中「香港中學文憑另選課程」,我估計(斷估)培僑設計這課程,讀完中五已經算中學畢業,然後中六讀IFY。

中學畢業加多一年預科,會唔會申請海外大學更著數呢,依點唔確定。

至於IFY可入到英國咩嘢最top大學,已知实例有劍橋,UCL,隨著越多學生讀IFY,將來會更清晰,我唔想大家斷估而爭論。

hkpapa852 發表於 22-11-28 13:37
好似連 UCAS 都無得用 IFY 資格去報

第一句

Sing13 發表於 22-11-28 14:15

全港只有培僑有IFY課程,IFY課程讀一年,預科課程本來應該 ...

thx. 呀仔成绩好一般,所以睇下有冇更好options

Sing13 發表於 22-11-28 14:16
第一句
其實你有冇去睇過官方網站同資資料, UCAS同3大關於International qualification既申請要求?
佢地根本無 NUHK IFY 或 任何 IFY 選項

佢資助學生叫佢地自修IAL都當係自己開辧既出路, 佢列出既資料又可信性又係咪咁高呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 22-11-28 14:16
第一句

我地今年也有报UCAS,但係都係唔多角眼有这選項

hkpapa852 發表於 22-11-28 14:26
其實你有冇去睇過官方網站同資資料, UCAS同3大關於International qualification既申請要求?
佢地根本無 NUH ...

人地學生拿完offer,都讀緊了。
今時今日每個人觀點角度好似「平行世界」,我n年前已經俾人話「孤獨的推销員」,大家不值得爭論了。

回覆樓主:

其實,第一句是否解釋為透過UCAS報讀英國大學(例如COVENTRY)IFY課程,而課程在香港修讀?完成IFY課程後可直入該所大學(UNIVERSITY OF COVENTRY)學士課程??

The Level 3 International Foundation Diploma for Higher Education Studies (L3IFDHES)(RQF) formally called the International Foundation Year (IFY) is a one year pre-university qualification which includes a significant degree of English language teaching.

否改左名?

係UCAS Tariff Table 內有 Level 3 International Foundation Diploma for Higher Education Studies

https://www.ucas.com/undergraduate/results-confirmation-and-clearing/sending-exam-results

Exam results we don't receive

If you're taking an examination not listed below, it's really important that you send your results/certificates to your chosen course providers as soon as you receive them.

IFY是否入以上分類?

ppmmbb 發表於 22-11-28 15:18
The Level 3 International Foundation Diploma for Higher Education Studies (L3IFDHES)(RQF) formally c ...
應該唔係同一樣嘢
NCC Level 3 International Foundation Diploma for Higher Education Studies 既科目只得

Pass, Merit, Distinction 3 個 grade

同埋呢個cert同NCUK無關

PTL_L 發表於 22-11-27 18:46
其實起香港讀書,叻既學生,係咪根本唔需要考慮其他升學制度,只需考好dse就夠,其他既升學制度是否俾不大 ...

同今年小一入學講座校長講法差唔多,點該要搞ify?叻嘅學生考dse已經可以有大把出路;而ib課程如果中學最後兩年先轉,需要很top的學生先可以做到很好成績,對成績好的同學只是錦上添花,成績唔好的同學完全無法受惠。但係最需要幫助的同學正正係成績唔理想的呢班,所以學校最後選擇辦ify,可以比成績唔夠好的同學多一個機會。

多多宝 發表於 22-11-29 10:06
同今年小一入學講座校長講法差唔多,點該要搞ify?叻嘅學生考dse已經可以有大把出路;而ib課程如果中學最 ...

成績唔好都入到Cambridge,ucl,我都想我囝成績唔好了,
唔好咁睇小IFY同學,入到cambridge重点可能成绩唔好

多多宝 發表於 22-11-29 10:06
同今年小一入學講座校長講法差唔多,點該要搞ify?叻嘅學生考dse已經可以有大把出路;而ib課程如果中學最 ...

其實校網都有提:
「IFY課程專為國際生而設,課程經精心剪裁,修讀科目較香港中學文憑試(DSE)課程為少,能照顧學生的不同學習需要,讓學生更易考取佳績入讀海外名牌大學。 」

係俾學生另類途徑入大學,課程會較dse淺,而不過,本地生都係較多著眼本地試,所以本地試既結果更有參考價值!

PTL_L 發表於 22-11-29 18:16
其實校網都有提:
「IFY課程專為國際生而設,課程經精心剪裁,修讀科目較香港中學文憑試(DSE)課程為少, ...
IFY 從來定位都係為能力不夠嘅學生銜接大學嘅出路,只係唔抵得有人吹噓比 IBDP 同 IAL 還要厲害

hkpapa852 發表於 22-11-29 19:43
IFY 從來定位都係為能力不夠嘅學生銜接大學嘅出路,只係唔抵得有人吹噓比 IBDP 同 IAL 還要厲害 ...
所以係幫倒忙。

回覆樓主:

在平行世界有兩個培僑,系某人既世界,依邊既培僑IFY唔會入到三大,亦不可能有UCAS offer, 校網上寫既offer因為校長不可信,唔好提劍僑啦,發夢冇咁早!唔知系依個世界個23 個IFY學生有冇書讀呢?還是校長無中生有,根本冇學生上當會讀IFY?
另一個世界既培僑學生人地都拿左offer,讀緊大學啦。
有粉絲相信專家是專家既本事。
佢講緊佢個世界間學校,我講緊我依邊世界間學校,根本無嘢值得爭論。
另外,我邊段文字吹噓IFY比 IBDP 同 IAL 還要厲害?唔通系個邊個世界發生既?

twhkleung 發表於 22-11-29 11:33
成績唔好都入到Cambridge,ucl,我都想我囝成績唔好了,  
唔好咁睇小IFY同學,入到cambridge重点可 ...

聽完校長解釋後 我的理解就是ify本意是一個雪中送炭的兜底課程

多多宝 發表於 22-11-29 21:49
聽完校長解釋後 我的理解就是ify本意是一個雪中送炭的兜底課程

你只是聽到有保證大學錄取依部分,校長仲有講要搵一個可以俾叻既學生同後面既學生都適合既課程。
冇話邊個考試最好,只能夠話選一個最適合自己既途徑入心儀大學。
你話適合後面既學生,我亦同意。
下圖是IFY最差成績既學生出路。A同學是最差個位,如果用DSE入要best 5 22分。

多多宝 發表於 22-11-29 21:49

IFY從來都係呢個定位
即使係英國本土,GCSE考得超差根本唔夠分上A-level,尤其啲私校,怕同住啲家長(客仔?)交代唔到,會當係俾多個option塞住班客把口
又,點解IFY係一年制,係多數GCSE考得唔好再repeat 一年都唔得,先再參加呢一年制既course, 就好似追返時間與同齡學生升大學

其實培僑有呢個考試制度本意好好,開多一個安全網比學生,我之前嘅留言直頭形容係「體貼」
但無可否認,如果人望高處,知道小朋友非池中物,相比下會揀有IAL / IB嘅學校係咪?但有啲人總要勉強扭曲IFY既本意,死撐到好似for尖子咁。人哋學校嘅管理層真係多得你唔少,都唔知係咪特登拖後腿

lavender_mum 發表於 22-11-30 00:03
IFY從來都係呢個定位
即使係英國本土,GCSE考得超差根本唔夠分上A-level,尤其啲私校,怕同住啲家長(客仔 ...

用預科升大學,收生要求較正式收生入學要求低,培僑IFY可以用同樣高中三年時間拿更好既大學offer。

如果你既邏輯是IFY唔適合尖子,
1)咁人地入三大/劍橋既是尖子還是後尾個班?
2)如果只是為左後尾個班,睇返畢業去向,依種玩法咪等於開左外掛?

另一個世界既培僑,信則有。
存在兩個世界是因為一者通過現實查找原因,一者用粗疏既論據否定現實。