用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB   [複製鏈接]

Cfwongthomas 發表於 22-11-26 22:22
係啦 SPB都唔易有offer500 揀150…

係500 揀112

Kenji0105 發表於 22-11-26 22:33
其實唔谷,不要道聽塗說

係呀,其實都唔谷,一年三考無測驗,考嘅範圍又清晰,平日教乜就係考返嗰啲,有留心上堂同温習就唔會太差。有時功課會多啲,平均每日半個鐘至一個鐘都做得哂。唔少老師都好好人好有愛心。當然有啲係會嚴小小,差不多全部升到上中學,無咩升中壓力,成績中規中矩就唔洗擔心,唔係坊間講到咁谷。

我唔係用家,咁啱身邊有2個朋友既小朋友各自入呢2間(入培僑既係女仔)分享下我聽返黎既:

-培僑對學術有要求,英文語境不錯,同時中文教得深;但最吊詭係中文支援反而少過英文。如果小朋友追唔上,老師會開口要求家長出去搵補習搞好啲中文

-SPB點都係傳統名校,學校唔俾壓力家長都會發力,默書測驗一定有但不止於排山倒海。朋友仲週不時同阿仔行山郊遊。入學前以為必須學樂器但又冇

-升學方面:A-level 同IFY真係冇得比,前者認受性高好多。IFY除左Manchester / Leeds叫做見得下人,得罪講句其餘係野雞大學。讀得直私都係想更上一層樓,好少會行返轉頭

lavender_mum 發表於 22-11-26 23:52
我唔係用家,咁啱身邊有2個朋友既小朋友各自入呢2間(入培僑既係女仔)分享下我聽返黎既:

-培僑對學術有 ...
係囉,真係唔明點解要開 ify...

lavender_mum 發表於 22-11-26 23:52

-培僑對學術有 ...

IFY 2022年23個畢業生,本來是100%入世界前100大學,其中有兩個學生有世界前100大學offer而選其他大學心儀學科。

Sing13 發表於 22-11-27 00:05
IFY 2022年23個畢業生

Thx for info sharing. 但想知道source來源?IFY可以豁免唔考IELTS但竟然可以有UCL甚至Cambridge offer真係非常神奇

lavender_mum 發表於 22-11-27 00:10
Thx for info sharing. 但想知道source來源?IFY可以豁免唔考IELTS但竟然可以有UCL甚至Cambridge offer真 ...

小一入學簡介會網上視頻1小時29分。亦有在學校內張貼

所以我認為目標如果只是世界前100大學不難達到,平過讀IB唔少,不如留返錢英國交學費。行IFY條路亦都唔需要同其他學校比嚟比去。

SPB - 條龍係好靚,band 1A,170年歷史可以想像到個network有幾强,只要達標就上中學 (~有些男仔係中學才發力),有呈分,讀得好亦有競爭力 更上一層樓
培僑 - 係龍,但預左升返自己中學,無呈分,不容易走,除非好鐘意中學部

Sing13 發表於 22-11-27 00:16

小一入學簡介會網上視頻1小時29分。亦有在學校內張貼

成績咁好,學校更加要快啲放響official website俾街外人見到,唔好收埋咁嘥料

jbbmom    發表於 22-12-5 12:21

回覆樓主:

培僑功課唔多,project唔少,冇標準答案,小朋友自己尋找知識,歸訥總結畫畫寫稿拍片表達。著眼小朋友愉快學習,長遠自學能力,而家網上咩知識都搵到。有興趣既科目,自然學得好。
創校只有十七年,我都好有興趣依種模式成績可以走到幾遠。

Sing13 發表於 22-11-27 00:05

IFY 2022年23個畢業生,本來是100%入世界前100大學,其中有 ...
其實入到相關大學又讀到D咩科呢?
牛劍校網都講明, 只會考慮以IFY既資格報考"文學士"科目既申請, 其餘學士課程唔適合以IFY資格申請

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 22-11-26 17:17
目前成績SPB比培僑好,但成績年年唔同,六七年前SPB大家都只認為是band1C, 培僑成績被認為是band2添,但幾 ...

分析的很好,認同

hkpapa852 發表於 22-11-27 04:29
牛劍校網都講明, 只會考慮以IFY既資格報考"文學士"科目既申請, 其餘學士課 ...

噢,是嗎!?
這個信息很有用,再一次感謝hkpapa

Sing13 發表於 22-11-27 02:31
培僑功課唔多,project唔少,冇標準答案,小朋友自己尋找知識,歸訥總結畫畫寫稿拍片表達。著眼小朋友愉快 ...

對,培橋的上升速度和趨勢實在很强
加上它已經走上集團方式經營,將來會是一個不錯的品牌。
您對學校很了解,請問是用家嗎?
謝謝。

hkpapa852 發表於 22-11-27 04:29
牛劍校網都講明, 只會考慮以IFY既資格報考"文學士"科目既申請, 其餘學士課 ...

我無這方面相關資料。
另外培僑都算多升大學出路,叻既學生選擇自己適合既出路就是了。有
DSE
GCE IAL
IFY
校長推薦(甚至唔使考高考都有大學讀)
仲有同本地大學合作,有學生中學在科大上堂,中五之後就直升科大了。

Sing13 發表於 22-11-27 18:05
我無這方面相關資料。
另外培僑都算多升大學出路,叻既學生選擇自己適合既出路就是了。有
DSE

其實起香港讀書,叻既學生,係咪根本唔需要考慮其他升學制度,只需考好dse就夠,其他既升學制度是否俾不大有信心既家長及學生多一個想法?另外,請問有其他學制既修讀人數嗎?IFY 23人,DSE 113人,Ialevel及本地大學升讀數據?

PTL_L 發表於 22-11-27 18:46
其實起香港讀書,叻既學生,係咪根本唔需要考慮其他升學制度,只需考好dse就夠,其他既升學制度是俾冇信心 ...

就最基本既本地試dse而言(website內主版有dse result)

113個學生
Best 5 31分有4個,即係4C+2X有機會不多於4個

如果只有4個入到強科,應該唔多過10個入到Best 6 30-31分以上

直資學校,收直多以中產為主,12年學費,學生亦揀入,辦學都17年,請問除你所講既23位考IFY入外國大學外,請問有考本地試既優勢嗎?

另5+平均1.97,如果主要收1A學生,其實只要收到30個5+已經可以貼近3,確確實實成為1A學校,另好似最基本既33222既成績都無公佈?咁如何得何是1A-1B既成績呢?

2jkidsfather    發表於 22-11-29 11:32

PTL_L 發表於 22-11-27 18:46
其實起香港讀書,叻既學生,係咪根本唔需要考慮其他升學制度,只需考好dse就夠,其他既升學制度是俾冇信心 ...
唔係~ 其實同學習取向同升學取向好有關係, 正如lB, 一定唔係「讀唔掂DSE」嘅學生去讀~

yubaba 發表於 22-11-27 19:08
唔係~ 其實同學習取向同升學取向好有關係, 正如lB, 一定唔係「讀唔掂DSE」嘅學生去讀~ ...

咁又要睇下究竟讀IB既學生踏腳出國讀書多還是因應讀IB 以non jupas入香港神科既優勢多?另外23位既參考價值大啲,還是113位參考價值大呢?仲有,如網友所言,如果IFY咁大升讀優勢,為何校內學生大部分揀讀DSE呢?

仲有,我既意思是,香港叻既學生,考好dse一樣可以以dse優秀成績出國升學的,記得有一升學顧問提過,如果小朋友有信心考dse,其實唔需要考慮修讀Ialevel呢類非本地考試制度,但如果對某些科目信心不足,又或希望更易入讀外國top u,由其uk G5大學,Ialevel確比dse有優勢,否則如想讀一般或坊間所形容既野雞大學,基本dse既成績都足夠入讀,正正回應網友話,其實考top 100內既大學不難入,咁dse制度做得到,點解要揀其他學制呢?

PTL_L 發表於 22-11-27 18:57
就最基本既本地試dse而言(website內主版有dse result)

113個學生

培僑dse成績,五級以上百分比30.4%,四級以上百分比71%

https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=288

我唔知如何推出best 6 30-31分只有10人,由以上網址best 5 25分以上已經32人。

至於為何開辦海外考試課程,其實好多直資都有,DSE四科核心科目,三科文科對男仔來講根本不利,用A level 成績入到牛津劍橋,未必DSE成績就入到。

培僑的確越來越多學生讀IFY,初中五班,高中六班,因為而家有兩個班是IFY班。

至於A level同IFY我只能講各有優勢。

培僑現時的確主收band1A學生,因為2019年開始五班小學升五班中學,收外校生并不多。

但六年前收既是唔是band1生都成疑。
2019年升中簡介會有提過,DSE成績是可以預測,兩個因素:生源pre-s1成績及學校增值率。

2019當時五班上既學生pre-s1成績遠高於以前,而學校既增值率差唔多最高既評分,校長原話:「我唔敢猜測依班學生將來會達到咩成績」。
所以我認為培僑DSE仲有力再上。

‹ 上一主題|下一主題