用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs SPB
樓主: 焦糖
go

培僑 vs SPB   [複製鏈接]

Sing13 發表於 22-12-6 23:56

今年pkc DSEr + IFY (很多人決定留低不外地升學), end up入三大率近50% (total入uni好似9成)其中Cambridge 1人, Oxford 2人, UCL 1人, 清復各一, and忘記還有不少不錯的HKU/cu神科。親人的小朋友在校內所有知。

不過SPB真係好值得入。如果小朋友更谷得及like boy sch.

外間覺得spb谷,但讀過後覺得不知幾happy:
1. 每年三考,沒有測驗,考乜出乜
2.功課話就話每日6-7份,但改正佔左1/3,實做3-4份(假日會多2-3份)
3.中英默書每學期4-5次,份量唔算多

只要家長得閒跟下,中英數70分以上,操行B以上就直上書院

Kenji0105 發表於 22-12-24 15:20
2.功課話就話每日6-7份,但改 ...
Good to know 💖

同意,反而見其他學校嘅小朋友平時考試都要操卷

覺得我哋Spb真係唔算谷啦。

好奇一問 你小朋友讀幾年班? 聞說部份學校低年班和高年班情況有出入的
以你所知SPB情況呢?

反而覺得有測驗都唔係唔好,可以考試前先試一下小朋友邊d範圍未熟習

f00130 發表於 22-12-25 08:33
好奇一問 你小朋友讀幾年班? 聞說部份學校低年班和高年班情況有出入的
以你所知SPB情況呢?
...

高低年班差唔多,最大分別係隨著年級要作中英文作文及增加字做。但都係合理的
‹ 上一主題|下一主題