用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 培僑
樓主: 中女
go

SFA VS 培僑  

Siusiu5 發表於 22-12-3 09:03
我想問下點解女仔升中數目少過男仔咁多,係小一已經收得少?定中途跳船? ...

女龍太多,所以一直收生也女少男多。
無可否認SFA校風純樸,小朋友都乖;至於壓力,家長如果在意成績一定有壓力,但小朋友都係開心既。不過我就比較唔滿意學校唔太著重運動方面發展,小朋友有些才能會被埋沒。
小六派位係冇band 3,呢方面就覺得唔錯。

twhkleung 發表於 22-12-1 10:50
嘩!你咁样做出個结論真係有d跳线禾!!!
人地都未出大絕 - 用低認為性兼易讀既學歷入3大同牛劍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-3 16:34
人地都未出大絕 - 用低認為性兼易讀既學歷入3大同牛劍

喂呀

用平行空間個間培僑去vs,唔使比啦,培僑輸幾條街!

回覆 中女 的帖子

Then go for SFA!!SFA轉去PKC 一定易過pkc插SFA

legoisland2005 發表於 22-12-3 23:01
回覆 中女 的帖子

Then go for SFA!!SFA轉去PKC 一定易過pkc插SFA

如何知道呢?
記憶中,今年升中三私一直冇人入培僑,最近三年升中,SFA亦冇人入培僑。

亦未見培僑學生去插SFA。

回覆 Sing13 的帖子

因為入咗SFA個target 好少會係培墧。
升中一定係神校同名校。

legoisland2005 發表於 22-12-3 23:33
回覆 Sing13 的帖子

因為入咗SFA個target 好少會係培墧。

SFA轉去PKC (冇人轉)VS pkc插SFA(冇人插)

以前未有移民潮,SFA小一超過四十人一班,小二就剩返三十幾人啦,培僑每年每級只有一兩個插班位,我認為SFA插班位會比培僑多唔少。

中女 發表於 22-11-30 19:32
明白,感謝你的分享。。
自己好清楚女兒比較適合SFA ,但太多聲音話無可能會放棄一條龍,個個都話要pkc 放 ...

每人選擇都唔一樣。識人想入sfa再轉神校,培僑連名都唔報。亦有人放sfa揀培僑

如果你有鬥心同小朋友一齊奮鬥幾年,將會為小朋友爭取到能力以內最好嘅學校。如果你無信心/唔想咁奮鬥,讀培僑就會較輕鬆地升中。當然,讀培僑都可以外闖,但喺學校無咩考試排名情況吓,唔清楚會有幾多學校肯見

回覆樓主:

有中學既小學同冇中學既小學唔能夠用升中學校排名來比。
如果直資小學多叻既學生走,反而證明佢哋睇唔起自己中學。
假設有-全港排第十既直資,小學部升中叻既學生跳去排名前九既中學,外人眼中,學生外闖能力幾勁!但此直資中學預計將來成績都難於提高。
評價直資-條龍學校教育質素最好用此學校升大學成績來衡量。有人話因為班直資學生升中冇能力外闖所以少人走,如果真是冇能力,可以由升大學成績反推,依班學生應該是咩水平?
培僑依兩年都有四五成學生升三大,如果目標是升大學,明知燈是火,使咩四圍摸。
如果家長喜歡名中既光環,咁就應選SFA了。
至於外闖band1 A中學有級名次夠了,人地唔知道你學校既水平咩?

回覆 中女 的帖子

入到SFA之後應該都唔會差升中冇問題

回覆 中女 的帖子

其實你呢段說話已心裡有答案,只要你和女女選的就唔好理人講咩,你講但是⋯⋯就知你鍾意SFA多啲了

中女 發表於 22-11-26 22:13
聽完你咁講,安心左好多,感謝你。。

你覺得佢地冇童年,但如果小朋友喜愛學習,因為可以比到佢地滿足感,學習乜是比人享受得可的童年
:-D :-?

SFA只要按步就班聼說也不是想像中咁extreme, 有時多考測但指示清晰反而不是太難跟。