用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 培僑
樓主: 中女
go

SFA VS 培僑  

twhkleung 發表於 22-11-28 04:31
所似其实教育局係咪應該想想, 全面行龍校,  更不要分band,  所有學校统一12年,  間間b1到b3生都要有,  咁d ...
除非學校不能揀學生, 否則只是將壓力推前至升小, 升小壓力只有增無減, 比宜家更利害

想請問在有小朋友讀SFA 及培僑的家長,雜費是否很多及很貴呢?
想清楚了解這2 校之開支再認真決定
感謝回答。。

中女 發表於 22-11-28 08:53
想請問在有小朋友讀SFA 及培僑的家長,雜費是否很多及很貴呢?
感謝回答 ...

Pkc學費2千6,雜費全年幾百元,書上學期斤千幾忘記了,仲有校車費,校服不貴

中女 發表於 22-11-28 08:53
感謝回答 ...
你交左SFA 留位費?

twhkleung 發表於 22-11-28 04:31
所似其实教育局係咪應該想想, 全面行龍校,  更不要分band,  所有學校统一12年,  間間b1到b3生都要有,  咁d ...
當年教改時EDB係建議取消派為組別, 派位係"盲派盲抽", 學生能力差異要靠各大中學自己做好拔尖補底喎.
當年大部份中學都反對所以EDB就改為由5個派為組別變成3個

12年教育最大問題係, 學校到底有冇安排多元出路俾學生?

如果無, 咁即係叫D本身唔係讀書材料既人去浪費光陰
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cfwongthomas 發表於 22-11-28 13:06
你交左SFA 留位費?

交左了

Sfa for sure

一定係sfa
流利英文 畢生受用
同埋學術強 容易外闖

sfa 畢業,升中入培僑級數的中學應該不難

回覆 中女 的帖子

Actually SFA and 培僑
are very very different, what you need to think is:

1. religious : Catholic vs No
2. accept strong China background ( I am not saying somthing political), just think of in what extend you can accept.
3. Ok to stay till graduate at 培僑 or want to try top school in HK?

I think you can make you decision already..

legoisland2005 發表於 22-11-29 19:01
回覆 中女 的帖子

明白,感謝你的分享。。
自己好清楚女兒比較適合SFA ,但太多聲音話無可能會放棄一條龍,個個都話要pkc 放棄SFA ...所以感到困擾。。

中女 發表於 22-11-30 19:32
明白,感謝你的分享。。
自己好清楚女兒比較適合SFA ,但太多聲音話無可能會放棄一條龍,個個都話要pkc 放 ...
問下自己目標係咩中學
無需要因別人迫自己接受唔想既嘢

路人甲乙丙(即係我呢類人)搭句嘴容乜易,因為後果唔駛我去承擔(最多同你講句Sorry囉!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中女 發表於 22-11-30 19:32
明白,感謝你的分享。。
自己好清楚女兒比較適合SFA ,但太多聲音話無可能會放棄一條龍,個個都話要pkc 放 ...
仲有咁多間未放…可能遲d會有比呢2間更心儀呢!

家長既想法是:SFA是傳統教學既佼佼者,讀得好入band1A中學,band1 A中學過往長期成績好,教學方法優良,將來DSE分數高,可入更好既大學。
其實目標都是入好既大學,例如三大。
嘗試計下數,假設SFA有100學生
50個入band1A中學(假設此學校有50%三大率)
30個入band1B中學(假設此學校有30%三大率)
20個入band1 C中學(假設此學校有20%三大率)
計算最後入三大人數是
50*50% 30*30% 20*20%=38
38%入三大,培僑最近兩年三大率亦不在此數字之下。
結論,兩間學校都是唔錯既學校,選一間適合自己既。

Sing13 發表於 22-12-1 10:41
家長既想法是:SFA是傳統教學既佼佼者,讀得好入band1A中學,band1 A中學過往長期成績好,教學方法優良,將 ...

嘩!你咁样做出個结論真係有d跳线禾!!!

前sfa用家,如果朋友問我仲去唔去sfa?我會叫佢有一條龍去一條龍,因為家長壓力可以細d~但大前提條龍是間中學我都喜歡的。樓主的case我會揀sfa,在sfa女仔機會更多,升中亦好好。

kaboBB 發表於 22-12-3 08:38
前sfa用家,如果朋友問我仲去唔去sfa?我會叫佢有一條龍去一條龍,因為家長壓力可以細d~但大前提條龍是間中 ...
我想問下點解女仔升中數目少過男仔咁多,係小一已經收得少?定中途跳船?

Siusiu5 發表於 22-12-3 09:03
我想問下點解女仔升中數目少過男仔咁多,係小一已經收得少?定中途跳船? ...

收生已經女少男多

SFA升中好,你想下六年裡家長同小孩要幾大犧牲及付出先換來

legoisland2005 發表於 22-11-29 19:01
回覆 中女 的帖子

培橋如果讀得掂,絕對可外闖,識培橋女仔插了DG小六